HomeTurismeEls alcaldes de la Terra Alta volen regular de forma conjunta l’accés...

Els alcaldes de la Terra Alta volen regular de forma conjunta l’accés a les zones de bany en espais naturals

El Consell Comarcal de la Terra Alta i els ajuntaments terraltins han iniciat un seguit de trobades amb l’objectiu d’acordar i impulsar una nova gestió i regulació de l’accés a les zones de bany d’espais naturals de la comarca, com ara els Estrets, les Olles, la Fontcalda o el Toll del Vidre.

L’objectiu és establir un criteri únic per a regular les zones d’aparcament i també per a aplicar alguns preus simbòlics que puguen aportar recursos a la preservació de l’entorn o a la contractació de vigilants per tal de regular-ne l’accés, controlar els aforaments i vetllar perquè que els vehicles d’emergència puguen accedir correctament a l’espai davant de qualsevol situació.

Després de les afectacions més greus de la pandèmia i de la situació de confinament, els espais naturals de la Terra Alta han augmentat pel que fa a afluència de visitants, sobretot d’usuaris de proximitat, però també de turistes que s’allotgen durant diversos dies a la comarca i volen gaudir de les zones de bany en indrets de muntanya i d’interior. Alguns alcaldes reconeixen, fins i tot, que estes zones de bany ubicades en espais d’entorns naturals s’han massificat fins al punt de comprometre l’equilibri i conservació dels
indrets.

Per este motiu, el passat 17 de juny els alcaldes d’Horta de Sant Joan, Prat de Compte i Bot es van reunir amb la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà, i amb diversos tècnics de turisme comarcal i del Parc Natural del Port, per tal de començar a acordar una estratègia conjunta de gestió d’estos espais; sobretot, per a mirar de pal·liar la situació de massificació que viuen, especialment a l’estiu, les zones de bany dels espais naturals ubicats als respectius municipis.

Durant la reunió, tots els implicats van mostrar la seua conformitat per a impulsar la regulació dels accessos a estos espais, seguint el model d’altres territoris que ja fa temps que ho estan aplicant, així com el compromís de realitzar-ne una gestió unificada, malgrat que alguns espais compten amb accessos per més d’un municipi.

De fet, l’any passat Arnes ja va començar a regular l’accés a les zones de bany dels rius Estrets i Algars, als Ports, i enguany Horta de Sant Joan ja ha manifestat la seua intenció d’iniciar esta regulació també a la zona dels Estrets. “Va ser un gran encert i per un preu assumible. Els usuaris contribuïxen que l’entorn puga estar ben conservat i que una persona vetlle per la comoditat i la seguretat”, va assegurar fa unes setmanes l’alcalde d’Arnes, Joaquim Miralles, en una entrevista a Ràdio Móra d’Ebre.

Enguany, a més, es considera necessari fer extensiva esta regulació a altres municipis, com ara Bot, Prat de Comte i Gandesa, per a treballar conjuntament i sota les mateixes directrius i aconseguir un mateix objectiu: la gestió dels espais de bany, que al territori són de gran riquesa i fragilitat, a més de ser també un dels principals atractius turístics que cal preservar i conservar.

La reunió dels alcaldes i els tècnics comarcals de turisme i el Parc Natural del Port seguix, doncs, la línia de les trobades iniciades l’any passat amb diferents entitats implicades en la regulació dels accessos a estes zones i en les quals el Consell Comarcal exercix un paper de mediador. Esta darrera, però, s’ha convertit en el punt de partida per a definir una estratègia única en la gestió i protecció dels espais de naturals de la Terra Alta amb la intenció que servisca per a contribuir a la millora de l’experiència turística i a la protecció mediambiental.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 56 = 59

Últimes notícies