HomeSocietatEls Bancs dels Aliments celebren la nova llei contra el malbaratament alimentari...

Els Bancs dels Aliments celebren la nova llei contra el malbaratament alimentari perquè facilitarà la donació

Els Bancs dels Aliments de Catalunya celebren l’aprovació de la Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari, que impulsa la reducció del malbaratament d’aliments i en fomenta la redistribució a entitats socials, a les qual facilitarà la feina. En un comunicat, han remarcat que la llei, aprovada aquest dijous al Congrés, suposa un pas decisiu en la lluita contra el malbaratament alimentari i la millora de la seguretat alimentària de milers de persones en situació de vulnerabilitat, ja que facilita la donació. A Espanya es malbaraten més de 1.300 milions de quilos d’aliments a l’any, segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

L’aprovació d’aquesta llei és un punt d’inflexió per al sector social i alimentari a Espanya. Ara comptem amb una eina legal que obliga tots els actors de la cadena alimentària a actuar amb responsabilitat i eficiència, prioritzant l’aprofitament dels aliments“, ha remarcat Lluis Fatjó-Vilas, president del Banc dels Aliments de Barcelona.

La nova llei estableix mesures concretes per prevenir la generació de residus alimentaris, promoure’n la donació i garantir-ne la traçabilitat. La normativa estableix una jerarquia per a la gestió dels excedents, en la qual es dona la màxima prioritat a la donació per al consum humà. Això significa que supermercats, distribuïdors i productors estaran obligats a donar els aliments excedents aptes per al consum abans de considerar-ne l’ús per a alimentació animal, compostatge o generació de biogàs. Per fer-ho possible, hauran d’arribar a acords o convenis amb entitats d’iniciativa social, organitzacions sense ànim de lucre o bancs dels aliments, que seran els responsables de canalitzar els excedents de manera efectiva i sostenible.

A més, es reforça la transparència en el procés de donació mitjançant l’exigència d’un sistema de traçabilitat, garantint la seguretat i qualitat dels aliments donats. Aquesta mesura facilitarà la feina dels Bancs dels Aliments i d’altres entitats socials, permetent una gestió més eficient i sostenible, remarquen els bancs.

Els Bancs dels Aliments de Catalunya fa més de 35 anys que lluiten contra el malbaratament alimentari, recollint i distribuint aliments a més de 170.000 persones en risc d’exclusió a través de més de 600 entitats socials. L’any 2024 es van distribuir més de 22.000 tones d’aliments, de les quals el 60 % van ser recuperades gràcies a la col·laboració de diversos actors de la cadena alimentària. Per exemple, productors, la indústria alimentària, cadenes de distribució i el sector d’hotels, restaurants i cafeteries. També es va col·laborar amb fires d’alimentació.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies