Els Bancs dels Aliments de Catalunya celebren l’aprovació de la Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari, que impulsa la reducció del malbaratament d’aliments i en fomenta la redistribució a entitats socials, a les qual facilitarà la feina. En un comunicat, han remarcat que la llei, aprovada aquest dijous al Congrés, suposa un pas decisiu en la lluita contra el malbaratament alimentari i la millora de la seguretat alimentària de milers de persones en situació de vulnerabilitat, ja que facilita la donació. A Espanya es malbaraten més de 1.300 milions de quilos d’aliments a l’any, segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.
“L’aprovació d’aquesta llei és un punt d’inflexió per al sector social i alimentari a Espanya. Ara comptem amb una eina legal que obliga tots els actors de la cadena alimentària a actuar amb responsabilitat i eficiència, prioritzant l’aprofitament dels aliments“, ha remarcat Lluis Fatjó-Vilas, president del Banc dels Aliments de Barcelona.
La nova llei estableix mesures concretes per prevenir la generació de residus alimentaris, promoure’n la donació i garantir-ne la traçabilitat. La normativa estableix una jerarquia per a la gestió dels excedents, en la qual es dona la màxima prioritat a la donació per al consum humà. Això significa que supermercats, distribuïdors i productors estaran obligats a donar els aliments excedents aptes per al consum abans de considerar-ne l’ús per a alimentació animal, compostatge o generació de biogàs. Per fer-ho possible, hauran d’arribar a acords o convenis amb entitats d’iniciativa social, organitzacions sense ànim de lucre o bancs dels aliments, que seran els responsables de canalitzar els excedents de manera efectiva i sostenible.
A més, es reforça la transparència en el procés de donació mitjançant l’exigència d’un sistema de traçabilitat, garantint la seguretat i qualitat dels aliments donats. Aquesta mesura facilitarà la feina dels Bancs dels Aliments i d’altres entitats socials, permetent una gestió més eficient i sostenible, remarquen els bancs.
Els Bancs dels Aliments de Catalunya fa més de 35 anys que lluiten contra el malbaratament alimentari, recollint i distribuint aliments a més de 170.000 persones en risc d’exclusió a través de més de 600 entitats socials. L’any 2024 es van distribuir més de 22.000 tones d’aliments, de les quals el 60 % van ser recuperades gràcies a la col·laboració de diversos actors de la cadena alimentària. Per exemple, productors, la indústria alimentària, cadenes de distribució i el sector d’hotels, restaurants i cafeteries. També es va col·laborar amb fires d’alimentació.