HomeSocietatEls bous a la mar la tercera modalitat més discutida

Els bous a la mar la tercera modalitat més discutida

La llei del 2010 que va blindar els correbous ja no va acabar de donar cobertura fa 12 anys a la tercera modalitat més discutida: els bous a la mar. Ara, la proposta dels comuns i de la CUP vol acabar amb embolats, els capllaçats i els bous a la mar, però a la pràctica esta modalitat ja no es du a terme des del 2015. Després que el Servei Territorial de Joc i Espectacles de les Terres de l’Ebre tramités un expedient sancionador -a partir d’una denúncia d’Actima que apel·lava a una sentència d’un jutjat de Tarragona- contra els organitzadors dels bous a la mar d’Alcanar, esta modalitat va quedar sense cobertura jurídica i ha desaparegut del mapa taurí de les Terres de l’Ebre, en contraposició a llocs com Benicarló o Dénia, al País Valencià, on es continua celebrant.

En els bous a la mar, les places estan obertes al mar, de manera que les persones que temptegen els animals poden llançar-se a l’aigua per a evitar ser envestides i sovint els braus acaben també dins de l’aigua. Són els aficionats els que els han d’ajudar a sortir de l’aigua, a través d’embarcacions o llocs habilitats, i és en este punt que les entitats animalistes creuen que es produïxen la major part dels maltractaments i el sofriment dels animals, que no tenen a l’aigua el seu hàbitat natural tot i que saben nadar.

A més, en el cas de l’Ampolla i les Cases d’Alcanar, els últims municipis ebrencs a celebrar bous a la mar, es feien en zones portuàries on l’animal, en lloc d’entrar progressivament al mar, s’acabava precipitant a les aigües del port. La tesi jurídica de la Generalitat és que es podrien autoritzar els bous a la platja, com a varietat dels bous a la plaça, només si es garantix que es fan en recinte tancat. Si els bous han de caure a l’aigua, no són autoritzables. Per tant, la modalitat perd l’essència.

La setmana passada, però, l’alcalde de la Ràpita, va alimentar la polèmica amb unes declaracions a TVE en què comparava els bous a la mar amb les platges per a gossos i afirmava que els bous en general estan “creats” per als correbous. Les seues paraules van provocar retrets contundents a les xarxes socials.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 39 = 43

Últimes notícies