HomePol铆ticaEls candidats al 12-M aposten perqu猫 Barcelona pugui fer front a futures...

Els candidats al 12-M aposten perqu猫 Barcelona pugui fer front a futures sequeres sense dependre del Ter ni de l’Ebre

La sequera dels 煤ltims mesos i les solucions per fer front a l’escassetat estructural d’aigua s’han establert com a temes centrals de la campanya del 12-M. Sobretot en territoris com les Comarques Gironines, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Els candidats dels partits majoritaris -PSC, ERC i Junts- defensen mesures i infraestructures per potenciar la dessalinitzaci贸 i la regeneraci贸 a l’hora d’abastir l’脿rea metropolitana de Barcelona i, aix铆, deixar de dependre de l’aigua del Ter o de l’amena莽a habitual d’un nou projecte de transvasament de l’Ebre. Un projecte que els Comuns volen rebutjar per llei. La CUP vol revertir el minitransvasament de l’Ebre a Tarragona. Per contra, Cs, Vox i PP aposten per interconnectar les xarxes.

Si b茅 els 煤ltims episodis de pluges han perm猫s donar un respir a la sensaci贸 d’urg猫ncia per la manca d’aigua en algunes zones de Catalunya, l’amena莽a de la sequera que s’arrossega des de fa mesos continua sobresortint com a tema central de la campanya electoral i com a repte prioritari per al futur govern que surti de les urnes el pr貌xim 12-M.

Tecnologia i innovaci贸

El PSC planteja l’煤s de la tecnologia i la innovaci贸 per fer front a la sequera i preparar el pa铆s per a nous episodis de manca d’aigua. La cap de llista a Girona, S铆lvia Paneque, recorda que l’Institut Catal脿 de Recerca de l’Aigua (ICRA) t茅 a disposici贸 tecnologia i m猫todes innovadors “suficients per desconnectar el cicle de l’aigua de la pluviometria“. Per aix貌 aposta per aplicar-les i imitar alguns exemples com ara Calif貌rnia o Israel en qu猫 la manca d’aigua 茅s evident.

Per als socialistes la prioritat passa per tirar endavant una dessaladora nova a la zona de Cunit i planificar-ne una a la part del centre de la Costa Brava. En paral路lel, el PSC aposta per abocar aigua que surt de les depuradores del litoral en alguns dels aq眉铆fers que hi ha per millorar-ne l’estat.

Solucions estructurals

ERC, el partit que ha governat en solitari la Generalitat des d’octubre de 2022, mant茅 la seva aposta per mesures “estructurals” davant el convenciment que “la sequera es perpetuar脿 en el temps” enfront de les “solucions r脿pides” d’altres formacions. La candidata republicana pel Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Raquel Sans, reivindica les mesures que es van incloure al projecte de pressupostos d’enguany, com la regeneraci贸 d’aigua de les depuradores. Tamb茅 l’ampliaci贸 de la dessalinitzadora de la Tordera i la construcci贸 de la prevista a Cunit-Cubelles, prevista inicialment des de 2008.

Consideren els republicans que la implementaci贸 d’aquestes mesures ha de servir per evitar les restriccions d’aigua a sectors com el primari, on l’impacte ha estat “molt gran“. Per contra, rebutgen frontalment la pol铆tica de transvasaments entre conques com a opci贸 per fer front al d猫ficit d’aigua en algunes zones del pa铆s i refermen la necessitat de garantir el cabal ecol貌gic de l’Ebre per a preservar el Delta. “No volem vestir un sant per desvestir-ne un altre. No t茅 cap sentit. Som contraris al transvasament: cal respectar les conques internes dels rius i apostar per la regeneraci贸 i dessalinitzaci贸“, insisteix Sans. Si b茅 admet que el minitransvasament ha perm猫s a Tarragona, de moment, esquivar restriccions, recorda els casos dels problemes del pant脿 de Riudecanyes (Baix Camp) i municipis com l’Espluga de Francol铆 (Conca de Barber脿).

Compet猫ncies sobre l’Ebre

Junts+ recorda que van impulsar un conjunt de mesures extraordin脿ries i urgents per fer front a la manca de pluges, malgrat que critiquen que el Govern no les hagi aplicat. Per aix貌 proposen algunes de les accions ja recollides en aquest plec aprovat. Una d’elles 茅s l’ampliaci贸 de la planta de potabilitzaci贸 del Bes貌s, que permetr脿 passar dels 100 litres per segon actuals, als 900. Una altra de les mesures 茅s modernitzar els regadius dels camps donant ajudes a la pagesia perqu猫 puguin assumir el cost.

El cap de llista de la demarcaci贸 de Girona, Salvador Verg茅s, tamb茅 exigeix “reclamar les compet猫ncies de totes les conques que passen per Catalunya” per incloure l’Ebre en la gesti贸 dels recursos h铆drics i no nom茅s les conques internes com passa actualment.

Veto per llei al transvasament

Per la seva banda, Comuns Sumar reclamen que les inversions pendents per implementar mesures estructurals estiguin recollides en una llei. Actuacions per construir dessalinitzadores, depuradores en llocs estrat猫gics o reutilitzaci贸 de les aig眉es pluvials. “S’ha de fer un estudi a fons de cada territori i de les seves casu铆stiques“, assenyala la candidata pel Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Yolanda L贸pez. Adverteix que l’episodi actual no ser脿 l’煤nic en un futur pr貌xim. “Estem a la zona zero, la Mediterr脿nia 茅s la que patir脿 m茅s els efectes del canvi clim脿tic“, defensa.

En aquesta mateixa llei, a m茅s, figuraria tamb茅 una de les propostes principals de la qual fa bandera la formaci贸 aquesta campanya: el veto legal a un possible transvasament de l’Ebre, que alguns sectors han reclamat en moments de d猫ficit d’aigua. “S’ha de conscienciar i prevenir. L’Ebre no 茅s infinit i no podem gastar com si no hagu茅s dem脿 i despr茅s tenir futures sequeres i restriccions“, apunta L贸pez, tot recordant la generositat del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre a l’hora de proveir aigua i energia i recordant la fragilitat d’un Delta “massa perjudicat“. “Hi ha altres solucions“, tanca.

Revertir connexions existents

La CUP va encara m茅s enll脿 i reclama obertament que es reverteixin les connexions d’aigua entre conques. D’una banda, la de l’abastament metropolit脿 gr脿cies a l’aigua del Ter. En el cas concret del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, el candidat a les eleccions del 12-M, Sergi Saladi茅, assenyala concretament el minitransvasament que gestiona el Consorci d’Aig眉es de Tarragona. “Som els 煤nics que defensem el mateix a tot arreu“, subratlla.

Tots els governs, de tots els colors i totes les 猫poques han arribat a plantejar un transvasament de l’Ebre“, ha recordat. Recorda que la idea es va intentar materialitzar a partir dels regadius del canal Xerta-S茅nia -fins a Castell贸 i Val猫ncia- o Segarra Garrigues -cap a Barcelona- Tamb茅 ampliant la xarxa del CAT m茅s enll脿 de Tarragona. Per a Saladi茅, sota la idea del transvasament aflora “l’esperit d’accentuar el desequilibri de Catalunya“. Defensa un reequilibri on cada territori “aprengui a viure amb els recursos que t茅” i aposta per conscienciar davant el fet que la crisi clim脿tica convertir脿 en m茅s freq眉ents els episodis de sequera. En aquest context reclama mesures de reutilitzaci贸 i regeneraci贸 de l’aigua, aix铆 com de prioritzaci贸 dels consums, evitant que es carregui la quota principal del d猫ficit amb retallades a la pagesia per beneficiar el turisme i la ind煤stria.

La ultradreta vol una interconnexi贸 estatal

Les candidatures de dretes espanyolistes s贸n les que m茅s clarament assumeixen els transvasaments o la interconnexi贸 de xarxes com a mesures efectives per fer front a la sequera i el d猫ficit d’aigua. Qui m茅s clarament ho proclama 茅s la ultradreta de Vox, a partir de la proposta d’una interconnexi贸 de conques a nivell estatal.

El cap de llista de Vox a la demarcaci贸 de Girona, Alberto Tarradas, creu que aquesta infraestructura s’hauria de recollir en un pla estatal de l’aigua perqu猫 “els rius no comencen ni acaben a Catalunya“, sin贸 que engloben altres territoris i comunitats aut貌nomes. Tamb茅 planteja la necessitat de reduir les fuites que hi ha a la xarxa h铆drica. “脡s intolerable que estiguem perdent un 25% de l’aigua“, afegeix el candidat giron铆. Per aix貌 creu que cal actualitzar les vies de distribuci贸 de forma urgent.

Transvasaments amb “responsabilitat”

Tot i assumir que “no hi ha mesures m脿giques“, el candidat de Cs a la demarcaci贸 de Tarragona, Matias Alonso, considera necessari posar sobre la taula la possibilitat de fer “interconnexions” de xarxes a partir d’una “visi贸 estrat猫gica” per fer front a situacions de sequera com l’actual. Una proposta, assegura, que des del punt de vista t猫cnic i pol铆tic ha de “tenir en compte el medi ambient i la garantia dels cabals ecol貌gics que necessita cada conca“.

S’ha de fer amb responsabilitat. Durant d猫cades, els governs han estat lligats de peus i mans per alcaldes del propi partit que impedeixen que les infraestructures s’executin amb temps i forma“, ha assegurat. Alonso retreu tamb茅 a l’actual executiu de la Generalitat una manca de planificaci贸 i reclama infraestructures com dessaladores o equipaments per a la regeneraci贸 de l’aigua.

Acord per l’aigua “sobrant”

Per 煤ltim, el Partit Popular considera que a l’Estat no hi ha falta d’aigua per貌 “cal generositat” entre comunitats aut貌nomes. Per aix貌 aposten per crear un acord nacional de l’aigua que compti amb el suport de totes les formacions. A partir d’aqu铆, el candidat de la formaci贸 a Girona, Jaume Veray, creu que 茅s necessari fer “un transvasament” que connecti totes les conques. D’aquesta manera, es podria portar “l’aigua sobrant” als territoris on m茅s falta fa i sobretot en casos de sequera extrema com el que viu Catalunya.

Veray tamb茅 incideix en la necessitat d'”abolir el c脿non h铆dric” en les explotacions si l’aigua es redueix un 60%. En el cas en qu猫 la reducci贸 sigui entre el 40% i el 59%, els populars plantegen la necessitat de disminuir el c脿non a la meitat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

+ 83 = 86

脷ltimes not铆cies