HomeSocietatEls col·lectius feministes de l’Ebre es mobilitzen pel 25-N a Tortosa, la...

Els col·lectius feministes de l’Ebre es mobilitzen pel 25-N a Tortosa, la Ràpita i Alcanar

Un any més, les Terres de l’Ebre tornen a mobilitzar-se en contra de la violència masclista, en el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el 25 de novembre.

Sota el lema ‘Foc al patriarcat. Contra el terror masclista, autodefensa feminista’, l’Assemblea Vaga Feminista, i els diversos col·lectius feministes que en formen part, han programat alguns actes arreu de les Terres de l’Ebre: dos marxes de torxes, una a Tortosa i l’altra a la Ràpita, i també una concentració a Alcanar. Des del col·lectiu apunten que les violències, i en concret, el terror sexual, les violències que es donen en l’espai públic i el relat sobre el perill sexual, “són una estratègia clau en el patriarcat per a exercir el control sobre les dones, que busca disciplinar i castigar totes aquelles que volem ocupar l’espai públic de forma lliure”, diu Selene Alberich, membre de Vaga Feminista.

A més, Alberich denuncia que “les punxades en entorns d’oci nocturn, la normalització dels discursos misògins a les institucions o l’augment de les violacions grupals formen part d’una contraofensiva patriarcal, que és la resposta davant l’avenç del feminisme en la conquesta de drets i cap a tota una generació de dones que hem pres consciència i sabem que solament enderrocant el patriarcat garantirem una vida digna per a totes les persones”.

Davant d’això, Alberich afirma que “respondrem a cada atac amb més feminisme i més organització, i a cada agressió amb autodefensa i sororitat, perquè autodefensar-nos és concebre les nostres vides com quelcom que val la pena viure i defensar”. Des del col·lectiu apunten que cal fer “una passa més” i implicar el conjunt de la comunitat a l’hora de barrar el pas als “discursos de terror sexual i a la violència masclista”. Així, doncs, este dijous estava previst que el col·lectiu feminista cana- reu Aixada Lila organitzés una con- centració a Alcanar, a les 20 h, que culminarà amb la lectura del manifest.

Este divendres és el torn de la capital del Baix Ebre i també de la Ràpita, on l’Assemblea Vaga Feminista i el col·lectiu rapitenc Les Muixes, respectivament, han organitzat una marxa de torxes “no mixta” pels carrers de la ciutat per a alçar la veu i reivindicar la lluita fe- minista, que, segons reivindica Marta Sans, també membre de l’assemblea, “és un acte molt potent d’empoderament de les dones per a reivindicar que els carrers són nostres, i que podem caminar lliures i segures”.

La de Tortosa arrancarà a les 18.30 h des de l’església del Roser, a Ferreries, on es farà una acció reivindicativa, i d’allí s’iniciarà un recorregut per diferents punts de la ciutat, que acabarà a la plaça de l’Ajuntament, en un acte polític mixt, a les 20 h. A la Ràpita, la marxa de torxes sortirà des de davant l’Ajuntament i continuarà pels carrers Sant Isidre i Gorria, mentre se sentiran frases sexistes amb la voluntat de denunciar els masclismes quotidians que formen part del dia a dia de les dones, i que acabarà a la plaça del Coc, amb la lectura del manifest.

D’altra banda, diversos ajuntaments ebrencs també han organitzat actes, al llarg de la setmana, al voltant del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, amb tallers, ponències, caminades populars o representacions de teatre com l’espectacle Femin(ismes) de la Companyia Sinèrgia.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 10 = 19

Últimes notícies