HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catEls comptes més opacs de Tortosa

Els comptes més opacs de Tortosa

El consens s’ha de cercar i implica un esforç per part d’aquell qui el practica. Una pràctica que l’alcaldessa de Tortosa desconeix completament. Ara fa uns dies l’alcaldessa es queixava de la falta d’acord amb els grups de l’oposició, si bé no té el suport de l’oposició en la seua actuació de govern, no és cert que obtingui  un ‘no a tot’. No té aquell consens que mai ha buscat, de fet ni ho ha intentat, però segueix victimitzant-se.

I així, a Tortosa tenim un govern en minoria, que no consensua i actua amb total falta de transparència. Com a primera mostra d’aquesta manera de fer, us posaré un exemple: la manca de publicació al web de l’Ajuntament de les actes dels plens municipals, però no és només que no hi consten, sinó que tampoc les facilita a l’oposició. De fet,  tampoc les ha presentat al ple per a la seua ratificació, amb la qual cosa infringeix el que disposa l’article 110 de la Llei municipal i de règim local de Catalunya.

S’imaginen que el president/a de la seua comunitat de veïns no facilités les actes que contenen les transcripcions dels acords presos a les juntes? Doncs això és el que fa l’alcaldessa en les decisions que afecten els veïns i veïnes de Tortosa. Mai cap alcalde abans havia amagat aquesta informació.

Des d’Esquerra Republicana ja li vam preguntar per la raó d’aquesta irregularitat. La resposta de l’alcaldessa de Tortosa va ser atribuir-ho a una disfunció laboral del funcionari al càrrec d’aquesta tasca. Qui s’ho pot creure, això? En tot cas, fa vint mesos que segueix sense corregir aquesta suposada disfunció.

Una altra mostra de la falta de transparència del govern de Roigé la trobem en la comunicació que va arribar a l’Ajuntament per part de la GAIP al febrer de l’any passat, on aquest organisme proposava la incoació d’un expedient sancionador a l’Ajuntament de Tortosa en el cas de persistir a no facilitar certa informació econòmica, entre la qual es trobava el pagament de 34.000 € a una empresa de venda de mobles administrada per un familiar directe del marit de l’alcaldessa. En aquest cas, també es va excusar en un error de tramitació per part del funcionari competent.

Ara fa poc més d’un any l’alcaldessa va presentar els primers pressupostos d’aquest nou mandat, que van ser rebutjats pel plenari. La situació va venir precedida d’una absència de voluntat conciliadora amb l’oposició. Un pressupost que era erroni des d’un punt de vista conceptual, curtterminista, sense un projecte de ciutat i insuficient per abordar despeses urgents.

Durant el 2020, el govern municipal ha presentat modificacions pressupostàries, per poder abordar diferents actuacions. Ha combinat partides que són necessàries per al funcionament ordinari amb d’altres que responen a les seues subjectives accions de govern. A l’hora de votar-ho, l’alcaldessa ho planteja als grups municipals com un tot, i per més que se li demana votar per separat les diferents partides, mai accedeix. Ens sotmet així a una mena de disjuntiva entre permetre l’aprovació perquè Tortosa no es ressenti de la seua incapacitat per negociar, però al mateix temps assumir l’aprovació de  partides per despeses o inversions desencertades, o al contrari, emetre un vot negatiu al tot, bloquejant llavors l’acció de govern.

Des d’ERC fem una oposició responsable i evitem el bloqueig. Així ho vam fer al ple del 2 de març que amb la nostra abstenció vam permetre a l’equip de govern disposar d’1.000.000’00 €, i així ho hem fet en diferents ocasions el 2020.

Però per més que hem advertit l’alcaldessa que el nostre posicionament no era un xec en blanc, que si continuava passant el rodet es quedaria sense crèdit, no ha variat la seua actitud. Continua sense negociar els extrems essencials de la seua gestió amb l’oposició, abusa de l’actitud responsable d’ERC en pro de la
governabilitat.

Tant s’han acostumat a treballar així, que enguany, s’ha produït un fet insòlit: per primer cop l’alcaldessa i els seus regidors no han formulat el pressupost municipal. Han incomplert una de les seues principals obligacions, que és presentar a la ciutadania un pla anual d’ingressos i despeses.

Independentment de la seua aprovació o no, la presentació del pressupost al ple i, per tant, a la ciutadania, suposa un exercici de transparència, en què s’informa de quins són els ingressos previstos i quines són les despeses que s’atendran. En aquest cas, l’equip de govern municipal s’ha superat, ha encetat una nova manera de fer política encara més opaca si és possible, basada en la manca de transparència dels comptes municipals i dificultant encara més l’acció de control de l’oposició.

Davant d’aquesta gravíssima manera de fer del govern municipal, ja anunciem que des d’Esquerra Republicana no estem disposats a permetre-ho. Si no hi ha un canvi radical d’actitud a favor de la transparència, el govern local no disposarà del nostre vot per a l’aprovació de les properes modificacions pressupostàries. O es negocia amb l’oposició una votació per partides, o haurà de buscar l’abstenció d’un altre grup municipal. Des d’Esquerra Republicana no podem continuar donant crèdit a aquesta manera de governar, que va en contra dels interessos dels tortosins i les tortosines.

Xavier Faura
Xavier Faura
portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies