HomeSocietatEls Diabmonis La Ràpita celebren el seu 20è aniversari amb una festa,...

Els Diabmonis La Ràpita celebren el seu 20è aniversari amb una festa, este dissabte, a la plaça 1 d’Octubre

Els Diabmonis La Ràpita estan de celebració. I és que tot i que complixen anys el 21 de gener, no serà fins este dissabte, 1 d’abril, que celebraran el seu vintè aniversari. Vint anys entre flames i espurnes, de correfocs i de diables.

Per a celebrar-ho, han preparat una jornada, a la plaça 1 d’Octubre que arrancarà a les 11 h, amb els diferents tallers infantils que aniran a càrrec de l’associació local Llança’t.

Tot seguit, a les 12 h, hi haurà un vermut musical en el qual participaran tres discjòqueis: Jota, Cel i Demon, al mateix temps que es donarà el tret de sortida a la quarta edició de la croqueta solidària, a càrrec del col·lectiu de cuina L’aixolet, en què els diners recaptats s’enviaran a l’Hospital Sant Joan de Déu. En este sentit, Alfredo Vidal, membre dels Diabmonis La Ràpita, explica, en declaracions a Ràdio Ràpita, que “tot i que enguany no hem posat una xifra rècord de croquetes venudes, ens agradaria arribar al miler”.

A més a més, a la tarda hi haurà un campionat de morra i també el concert dels Khalifa, una banda formada per diversos andalusos arrelats a les Terres de l’Ebre i també alguns musics del territori.

Els diables arriben a La Ràpita el 2023

Els correfocs són uns espectacles de tradició cultural ben arrelada a Catalunya, i de fet, al territori ebrenc hi ha diverses colles de diables que interactuen amb el foc i el públic assistent. A la Ràpita, la tradició va arribar el 2002, quan un grup de cinc persones van ajuntar-se per a fer un correfoc.

Després d’aquell primer espectacle, van plantejar-se la possibilitat de fundar una colla. “No sabíem si fer una colla de diables o una de castellera”, detalla Vidal, que afegix que “per a la primera no feia falta tanta gent com per a fer castells, i potser en aquell moment hi havia més tradició de correfoc”.

Així, el 2003 naixia l’entitat Diabmonis La Ràpita, que va oferir la primera actuació durant les Festes Majors d’aquell mateix any, de la mà de la colla de diables de l’Aldea, que els van fer de padrins. D’aquella primera actuació ja com a entitat, Vidal recorda que “portàvem un vestit d’un cotó tan fi que, a la primera espurna, se’ns va començar a obrir la tela i ens cremàvem”, i afegix: “Recordo la gent de l’avinguda dels Esports que ens baixava aigua per a banyar-nos la roba”.

D’aleshores a ara, hi ha hagut canvis, també en la normativa dels correfocs. De fet, després de l’entrada en vigor d’una nova llei del foc, més restrictiva, cosa que va comportar reivindicacions de les colles de diables, ara l’activitat la regula la comunitat autònoma. En este sentit, a Catalunya els correfocs s’inclouen dins la cultura tradicional catalana, i actualment per a demanar la pirotècnia i manipular-la els integrants de les colles han de fer una espècie de curs.

Ara, Diabmonis La Ràpita està format per una cinquantena de socis, prop d’una trentena dels quals participen activament en els correfocs, ja siga fent petar les carretilles, repartint els material pirotècnic o tocant els tabals. “Enguany, com que es tracta del 20è aniversari tenim bastantes actuacions: les tradicionals de Sant Joan, festes majors i festes del barri; però a més a més, de moment, anirem a les festes d’Alcanar, Morella, Castelló, Rubí i Pratdip”, diu Vidal.

Així mateix, si tot va bé, al setembre hi haurà una trobada de dimonis, que es voldria fer coincidir amb el cap de setmana de la Fira del Món Geganter: “per a mesclar dos tradicions i gent apassionada de la cultura popular”.

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 3 = 10

Últimes notícies