HomeSocietatLa Processó de la Passió, o de Diumenge de Rams, amb segles...

La Processó de la Passió, o de Diumenge de Rams, amb segles d’història, recorrerà els carrers de Tortosa

Tortosa té marcat en el seu calendari festiu anual, com un dels actes més multitudinaris i participatius, la Processó de la Passió, coneguda més popularment com la Processó del Diumenge de Rams.

La processó, que representa la Passió i mort de Crist de manera completa en una data inusual, està organitzada per l’Agrupació de Confraries de Setmana Santa. Com escriuen alguns historiadors la tradició processional ve de l’any 1806, quan, i segons consta al Llibre d’Acords de la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors, es decidix fusionar la processó pròpia dels Dolors amb una altra d’arrels més antigues, llavors en desús i protagonitzada pels gremis, que acostumava a sortir el Dijous Sant.

Segons va escriure al 1953 Manuel Beguer, hauria de tenir-se en compte una doble ascendència; per una banda, la processó penitent dels Disciplinats, promoguda i organitzada per la Congregació de la Puríssima Sang, que aniria agrupant al seu entorn, des del s. XVI, la incorporació de les organitzacions gremials. D’altra banda, d’una forma més contundent i renovadora, la Congregació dels Dolors, des del s. XVIII, que impulsaria, com en la majoria de ciutats, un acte relacionat amb la seua devoció. El que sembla clar és que seria des d’inicis del s. XIX que la processó adquirix una excel·lència i una notabilitat que la faran singular. És llavors que es convertix en una manifestació popular de rellevància estructurada més o menys com la coneixem avui. En destaca el vessant simbòlic, que ha integrat un conjunt de tradicions tortosines molt arrelades. En un moment determinat s’aposta per canvi qualitatiu dels misteris, o passos, com s’anomenen a Tortosa, ara ja amb un aire més espectacular, compostos de figures de mida natural. Este fet va significar el canvi dels misteris, fins llavors portats a mà, a veritables carrosses de format gran i pesant. Tot sembla indicar que els artistes van ser Ramon Cerveto, Josep M. Beltri, Joan Baptista Gurrera, i, probablement, Macià Cuadrado.

La darrera fase constructiva és a partir dels anys 40 del segle XX, en què se’n fa una renovació completa a causa de la destrucció de l’any 1936, alhora que la precarietat i la improvisació que hi hagué acabada la guerra Civil va propiciar que sortís per primera vegada el Crist de la Puríssima (obra del s. XVII) com a misteri de la crucifixió. En un parell d’anys es construiran quatre misteris nous, i el darrer es bastix l’any 1958. Autors de prestigi com Innocenci Soriano Montagut, Enric Monjo, Carles Riba, o Claudi Rius realitzaren estos nous grups escultòrics que desfilaran diumenge pels carrers de Tortosa.

El pregó de Sor Lucia Caram, dissabte 1 d’abril, a les 20.30 hores

Sor Lucia Caram serà encarregada dissabte (20.30 hores, al Centre d’Interpretació de la Setmana Santa) de fer el Pregó del 2023. La mediàtica monja argentina, resident a Catalunya des del 1994, ha destacat per liderar diferents projectes a favor de les persones més necessitades i per demanar obertament un reconeixement més explícit de la dona dins de l’Església catòlica. El pregó es podrà veure per Canal TE el diumenge 2 d’abril, a les 9.30, 13, i 16.30 h; i el dilluns, a les 12 h.

Un seguici amb els passos en l’ordre de la Passió i mort de Jesús

La processó mantindrà el recorregut tradicional pels carrers de Tortosa fins a la seua recollida a la plaça dels Dolors. Enguany, per segona vegada, tot el seguici tornarà a sortir des de la nova plaça de la Catedral, un lloc que permet una magnífica exhibició de tots els passos.

RECORREGUT: Plaça de la Catedral, c. Croera, c. Ciutat, c. Bisbe Aznar, pont de la Pedra, plaça Agustí Querol, av. de la Generalitat, c. de Ramon Berenguer IV, c. Cervantes, c. Sant Blai, c. Montcada fins a la plaça dels Dolors.

ORDRE PROCESSIONAL: Armats de la Sang de Reus · Bandera de l’Agrupació de Confraries · Aspirants a la Confraria de Sant Antoni dels Pagesos · Confraria de Sant Antoni dels Pagesos · Banda de Tambors Confraria dels Pagesos · Pas Oració de l’Hort · Confraria de la Mare de Déu del Roser · Pas de la Flagel·lació · Banda de Cornetes i Tambors Verge Misericòrdia de Reus · Col·legi Sagrada Família · Confraria de la Puríssima Sang · Pas de la Coronació d’Espines · Banda de Tambors de la Sang · Pas de la Verge de les Angoixes · Confraria de l’AV de Santa Clara · Pas de l’Ecce Homo · Aspirants a la Confraria Natzarens de la Passió · Confraria de Natzarens de la Passió · Banda de Tambors Natzarens de la Passió · Pas Nostre Pare Jesús de la Passió · Confraria del Sagrat Cor de Jesús · Banda de Tambors del Sagrat Cor de Jesús · Pas del despullament · Confraria Maria Immaculada- Patronat Escolar Obrer Sagrada Família · Banda de Tambors de la Immaculada Els Batecs · Pas Ecce Mater Tua · Confraria del Sant Crist de la Puríssima · Banda de Tambors del Sant Crist de la Puríssima · Associació Bombos i Tabals de Peníscola · Pas Crist Crucificat · Confraria de les Cinc Llagues · Banda de Tambors de les Cinc Llagues Lo Golafre · Pas Davallament de la Creu · Creu dels Improperis · Autoritats · Confraria de la Mare de Déu dels Dolors · Pas de la Pietat · Tern Sacerdotal · Excm. Ajuntament de Tortosa · Banda Municipal de Música de Tortosa.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

16 + = 19

Últimes notícies