HomeTerres de l'EbreEls ecologistes reclamen protegir les oliveres a partir de dos metres de...

Els ecologistes reclamen protegir les oliveres a partir de dos metres de perímetre

Salvem lo Montsià, Ecologistes del Sénia, Graëllsia i GEPEC-EdC ha comunicat un seguit d’exigències que s’haurien d’incloure a la nova llei de protecció de les oliveres monumentals, que es començarà a debatre al Parlament.

Un dels aspectes que assenyalen és que la llei hauria d’emparar i preservar tots els exemplars que tenen perímetres de tronc de 2 mestres o més –mesurat a 1,3 metres d’alçada-. Adverteixen que salvaguardar només aquells exemplars de més de 3,5 metres de perímetre – els que es consideren oliveres mil·lenàries- no aturarà l’espoli que la llei vol frenar. “Les arrencades continuaran i seguirem veient passar camions carregats de velles oliveres monumentals”, han manifestat. També reclamen que es fixen espais de protecció al voltant d’aquestes oliveres i que la llei contemple subvencions o ajuts i preus justos a la pagesia que les té en propietat. I s’oposen a reagrupar oliveres monumentals dins una mateixa finca. “Significa posar-les en perill perquè implica un trasplantament d’arbres antics que els pot provocar la mort en dècades”, han recordat emparant-se també amb la llei valenciana.

Els ecologistes han posat com a exemple la normativa de Protecció arbòria que és vigent al País Valencià des del 2006, i que la falta d’aquesta llei a Catalunya ha provocat la desaparició de milers d’oliveres de les Terres de l’Ebre, venudes i arrencades per fer-ne negoci als vivers. Les entitats lamenten que no s’haja implementat una moratòria que aturés aquest espoli durant el tràmit previ d’aquesta nova llei de protecció de les oliveres monumentals que aviat es debatrà al Parlament.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 71 = 77

Últimes notícies