HomePolíticaEls gossos de caça queden fora de la nova llei de protecció...

Els gossos de caça queden fora de la nova llei de protecció animal de l’Estat

El passat febrer de 2022, l’executiu espanyol feia un pas endavant en matèria de protecció d’animals, amb l’aprovació, al Consell de Ministres, de l’avantprojecte de la Llei de Protecció i Drets dels Animals, la primera normativa que regula els drets dels animals a Espanya. Es tracta d’una norma que pretén modificar el Codi Penal i que introduïx condemnes de fins a 24 mesos de presó per matar un animal, amb l’objectiu de lluitar contra el maltractament, l’abandonament i el sacrifici dels animals.

Amb els mesos, però, s’han anat introduint canvis en el text, com l’enduriment del Codi Penal, en què s’afegixen penes de fins a 36 mesos de presó en els casos de maltractament animal, amb més d’un agreujant, i amb resultat de mort; però també l’obligatorietat per als nous propietaris de gossos de fer una formació prèvia sobre la seua cura i tinença, així com la prohibició de dixar-los sols més de 24 hores; o, un dels punts que ha generat més controvèrsia i polèmica entre les entitats i associacions animalistes: l’esmena presentada pels mateixos socialistes perquè la seua nova normativa només afecte els animals domèstics.

Així, els animals de caça, els de granja, els de laboratori, els bous i els toros quedarien exclosos d’esta llei, després que el passat 22 de desembre s’aprovés, al Congrés dels Diputats, l’esmena presentada pel PSOE, gràcies al suport del PP, PNV, Vox i Ciutadans. Ara perilla que la nova norma prospere, ja que Podem amenaça de votar en contra de la seua pròpia llei, si els socialistes no “rectifiquen”.

Què inclou la Llei de protecció dels animals?

Un dels canvis significatius amb la creació d’esta normativa és que es reconeixen les mascotes com a “éssers dotats de sensibilitat”, mentre que abans es consideraven “coses” o béns; per la qual cosa s’establix que no poden ser abandonats, hipotecats ni maltractats. Així, la llei preveu la reforma de les penes de presó per maltractament, en què s’introduïxen condemnes de fins a 18 mesos de presó per maltractament a un animal si implica atenció veterinària, de fins a dos anys si es provoca la mort de l’animal i de fins a 36 mesos per als casos de maltractament animal, amb més d’un agreujant i amb resultat de mort. Altrament, la reforma de les penes per maltractar també preveuen que qui ho haja fet podrà ser condemnat a una inhabilitació d’entre 5 o 10 anys per conviure i treballar amb animals.

Respecte de les multes, també s’endurixen considerablement: les infraccions lleus tindran una sanció d’entre 500 i 10.000 euros, les greus, de 10.001 a 50.000 €, i les molt greus, de 50.001 a 200.000 €. Un altre element és que s’incorpora la violència instrumental com agreujant en aquells casos en què els animals són utilitzats com a instruments en casos de violència de gènere.

El text també pretén acabar amb la comercialització d’animals en botigues de mascotes i amb la seua exposició al públic amb finalitats comercials -excepte dels peixos-, per la qual cosa es prohibirà a les botigues vendre o exposar gats, gossos o fures, i es regularà la compra d’altres espècies. A més, s’establix que la cria d’animals només es podrà dur a terme per criadors autoritzats; i, per tal d’intentar reduir la cria descontrolada, serà obligatori esterilitzar les mascotes que habiten fora de l’interior dels habitatges.

La llei també considerarà il·legal sacrificar animals sense una causa justificada, per la qual cosa no es podran sacrificar animals sans i l’eutanàsia es limitarà a motius sanitaris i control veterinari -una mesura que ja fa anys que és vigent a Catalunya-.

D’altra banda, la llei de Protecció i Drets dels Animals obligarà els nous propietaris que compren o adopten gossos a fer prèviament cursos formatius sobre la cura i la tinença d’estos animals, així com a tenir una assegurança de responsabilitat civil a tercers. A més, es prohibirà dixar els gossos sols més de 24 hores i, per a la resta de mascotes, es posa un límit de tres dies; i tampoc podran dixar-se els animals durant llargs períodes de temps en terrasses, trasters, soterranis o cotxes.

Per tal de comptar amb dades oficials d’abandonaments, maltractaments i adopcions, si l’avantprojecte de llei tira endavant, es crearà un registre estatal d’animals de companyia, en què totes les mascotes hauran d’estar identificades i vacunades. En este sentit, la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarre, va determinar que l’abandonament de mascotes és un “problema molt seriós a Espanya”, i que l’any 2021 més de 285.000 gossos i gats van arribar a les protectores, segons dades del Ministeri.

A grans trets, Núria Espanya, presidenta de l’Associació Engrescats de les Terres de l’Ebre, assenyala que la llei està “bastant bé”. “Dixa de tractar els animals com a objectes i els comença a tractar com a éssers que senten, i que se’ls ha de tenir una consideració que fins ara no tenien”, diu. Tanmateix, apunta que el que els preocupa, en cas que la llei tire endavant, és que “només estiga per a fer bonic. Volem que s’aplique, i que quan es produïsca un cas de maltractament animal, s’actue i que siga efectiva”.

La norma, impulsada pel Ministeri de Drets Socials, respon a una demanda social per a posar fi a la impunitat que ha tingut fins ara el maltractament d’animals, per la qual cosa també es vol posar fi a pràctiques “més pròpies de l’edat mitjana”. Tot i que inicialment el text prohibia la utilització “cruel” d’animals en activitats i espectacles en què puguen patir danys o la mort, com les baralles de galls o el tir al colom, finalment, esta última ha desaparegut de les activitats que no es permetran.

Tanmateix, les activitats taurines quedaran exemptes de la normativa, ja que es consideren un bé immaterial i patrimonial cultural. Altrament, es prohibiran els espectacles de circ amb animals salvatges, i els zoològics i delfinaris s’aniran reconvertint progressivament en centres de recuperació d’espècies autòctones.

L’exclusió dels gossos de caça genera polèmica i fa perillar la tramitació

Quan es va presentar la llei dels drets dels animals el passat mes d’agost, s’abastaven tant els animals domèstics com els de caça, i es dixava al marge els de granja, els de laboratori i els bous i els toros. Uns mesos més tard, però, el partit socialista es posa pals a les rodes per a tirar endavant la tramitació de la normativa amb l’aprovació de la seua esmena, que demana que el text només siga aplicable per als animals domèstics.

Així, amb el suport del PP, PNV, Vox i Ciutadans al Congrés dels Diputats, els gossos de caça en quedarien exclosos, però també els gossos utilitzats per a activitats específiques, com els gossos pastors, els de guarda, d’assistència i rescat o els animals de cossos de seguretat o les Forces Armades, un fet que la presidenta de l’Associació Engrescats de les Terres de l’Ebre titlla de “vergonyós”.

“És vergonyós que per la pressió dels caçadors i de tot el lobby econòmic que hi ha al voltant d’esta activitat s’haja pressionat el Govern perquè es traguen els gossos de caça de la nova llei. Els gossos de caça no dixen de ser gossos”, i afegix: “Nosaltres, a la protectora, estem plens de gossos de caça. Pràcticament, el 80 % de gossos que tenim, entre podencs, bracs, setters, labradors i bretons, són de caça. Amb la introducció d’esta esmena, la llei m’obligarà a no donar cap gos a caçadors, perquè per a mi els gossos són tots iguals: un podenc de casa és exactament igual que un podenc de caça. És el mateix gos, i no és lògic que l’excloguen i se li apliquen unes lleis més laxes”.

Això ha generat molta polèmica entre les entitats animalistes, que han convocat diverses mobilitzacions arreu de l’Estat perquè s’incloguen els gossos de caça a la llei de protecció animal; però també entre la Comissió de Drets dels Animals del Consell de l’Advocacia Catalana, que consideren “inexcusable” que es discrimine els animals en funció del seu destí i va demanar al Govern espanyol que la futura llei inclogués els animals que s’utilitzen en la caça, especialment els gossos, però també fures o perdius.

La controvèrsia, però, ha arribat entre els mateixos socis de govern, ja que, Unides Podem amenaça de dixar caure la seua pròpia llei si el PSOE no fa marxa enrere i hi inclou els gossos de caça. Segons avança el diari digital El Español, fonts de la formació morada haurien assegurat que si els socialistes no rectifiquen abans de l’últim ple, la llei corre el risc de caure, perquè tal com està, no volen que passe, i amb la incorporació de l’esmena, la llei ja no és seua i “la responsabilitat serà del PSOE”; mentre que des del PSOE apunten que “no tenim res a cedir”, ja que, “hem fet el nostre treball honestament, escoltant tots els sectors, associacions i col·lectius, i hem presentat esmenes que creiem justes per a una Espanya que és molt diversa”.

Amb tot, la llei es tramitarà al pròxim ple extraordinari que se celebre i que està previst convocar-se a finals de gener.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

56 + = 59

Últimes notícies