HomePolíticaEls governs de Catalunya i el País Valencià col·laboraran en polítiques de...

Els governs de Catalunya i el País Valencià col·laboraran en polítiques de Memòria Històrica

Els governs de Catalunya i el País Valencià treballaran conjuntament per a tirar endavant noves polítiques de Memòria Històrica. La consellera valenciana de qualitat democràtica, Rosa Pérez, s’ha reunit este dimecres -dia 12- amb la consellera de Justícia de Catalunya, Lourdes Ciuró, a Corbera d’Ebre, per a conèixer de primera mà les polítiques públiques que aplica el Govern català en temes de Memòria. Les dos administracions s’han compromès a cooperar en un futur, sobretot per a compartir dades del registre de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i també dades genètiques de les restes humanes que es recuperen en l’exhumació de fosses.

La consellera valenciana ha reconegut que van “endarrerits” en polítiques de Memòria Històrica, “fruit dels vint anys de govern del Partit Popular”. En este sentit, ha definit Catalunya com “un exemple a seguir”, i per això ha volgut mantenir una jornada de treball conjunta. L’equip de la consellera Rosa Pérez va visitar alguns dels escenaris de la Batalla de l’Ebre, com el Poble Vell de Corbera d’Ebre o el Memorial de les Camposines, abans de reunir-se amb l’equip del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

El Govern valencià ha volgut conèixer el Pla de fosses que s’està desplegant a Catalunya amb la voluntat de poder dissenyar un pla per a identificar i obrir les fosses comunes de la Guerra Civil al País Valencià i tirar endavant un nou banc d’ADN per a identificar les restes. D’altra banda, des de la Generalitat valenciana també tenen previst posar en marxa el nou Institut de Memòria Democràtica i han volgut també veure la metodologia de treball del Memorial Democràtic.

La consellera Ciuró ha encoratjat el Govern valencià a tirar endavant noves polítiques de Memòria i ha detallat que un familiar seu -un tiet iaio- va desaparèixer durant la Guerra Civil a terres valencianes i consta que va ser enterrat en una fossa. “Una de les coses que m’agradaria fer quan estiga habilitat és dixar les mostres i poder saber, si més no, on està enterrat el tiet iaio”, ha explicat Ciuró.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

66 + = 71

Últimes notícies

-->