HomeMedi AmbientEls "microtrencaments" pel temporal mantenen tallada la barra del Trabucador

Els “microtrencaments” pel temporal mantenen tallada la barra del Trabucador

El pas per la barra del Trabucador continua tallat per segon dia consecutiu fruit dels “microtrencaments” provocats pel temporal de Llevant que assota la costa. L’empresa que gestiona les salines de la Trinitat, Infosa, confia poder reparar i recuperar el tr脿nsit de vehicles lleugers a partir d’aquest dijous a la tarda, un cop remeti l’onatge. Els vehicles pesants podrien trigar almenys dos o tres dies per tornar-hi a circular. Per la seva banda, fonts del Ministeri per a la Transici贸 Ecol貌gica han apuntat que l’espai nom茅s s’ha inundat i descarten trencaments importants. Remarquen que les obres de refor莽 en marxa de les zones cr铆tiques de la costa del delta de l’Ebre han perm猫s evitar mals majors.

Amb la previsi贸 que el temporal pugui baixar la seva for莽a durant les pr貌ximes hores i l’aigua del mar acabi remetent, Infosa preveu poder reprendre l’activitat en breu. Creuen que amb l’ajuda de tractors i maquin脿ria petita podran reparar l’acc茅s fins les salines de la punta de la Banya despr茅s de dos dies d’inactivitat for莽ada.

Durant les 煤ltimes hores, la for莽a del temporal de Llevant, amb onades d’entre 5 i 6 metres i vents d’uns 60 quil貌metres per hora, ha engrandit alguns dels galatxos i canalots comuniquen el mar obert amb la badia dels Alfacs. Es tracta, per貌, de “microtrencaments” que no superen els 50 cent铆metres de profunditat.

L’assessor ambiental d’Infosa, Cristian Jensen, creu que al llarg d’aquest dijous a la tarda els vehicles lleugers puguin arribar ja a les salines mentre que el pas de camions pot trigar encara dos o tres dies m茅s. Ha reiterat que la repetici贸 habitual d’aquesta situaci贸 es deu a un istme molt estret, “molt feble“, respecte las morfologia i estructura que presentava abans del temporal Gloria al 2019, amb fins a 200 metres d’amplada. “Fins que no recuperem aix貌, per qualsevol temporal estarem inundats i patirem trencaments“, ha lamentat.

Obres que haurien evitat mals majors

Per contra, fonts del Ministeri per a la Transici贸 Ecol貌gica han fet una lectura for莽a m茅s optimista d’aquest episodis. Asseguren que els punts cr铆tics de la costa deltaica, el Trabucador, per貌 tamb茅 la platja de la Marquesa i l’illa de Buda, han resistit prou b茅 els embats del mar, si b茅 reconeixen que ha estat un episodi curt.

Remarquen, en aquest sentit, que les obres encara en marxa per refor莽ar amb sorres aquests espais han resultat efectives i complert en bona mesura el seu objectiu, evitant mals majors en aquests punts cr铆tics. En el cas concret del Trabucador, les mateixes fonts asseguren que no s’ha produ茂t cap trencament important de la barra i que 煤nicament s’ha repetit l’episodi d’inundaci贸 que t茅 lloc quan es produeixen temporals de Llevant.

Ells ho minimitzen perqu猫 treballen des d’un despatx i estan secs i sense problemes. Nosaltres que treballem dia a dia i hem de fer la barra diversos cops, que hem d’enviar quinze o 30 camions diaris, ho vivim d’una altra manera. Per a nosaltres la barra 茅s com l’aire que respirem, un espai fluid de tr脿fic, el nostre cord贸 umbilical, i que nom茅s que ens ho treguin unes hores o dies 茅s una afectaci贸 molt greu. 脡s molt f脿cil banalitzar des de l’administraci贸 p煤blica quan ells no ho pateixen“, ha respost Jensen, tot recordant que fa poques setmanes una petita pujada del nivell del mar ja va inundar i dificultar el tr脿nsit per l’espai.

L’assessor de les salines ha tornat a reclamar “aportacions molt m茅s grans” de sorra a l’istme per guanyar “resili猫ncia” i l’amplada anterior al Gloria per “poder estar tranquils 20 o 30 anys i no anar de pressa i corrents“.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

1 + 5 =

脷ltimes not铆cies