HomeSocietatEls Mossos despleguen un dispositiu a les Terres de l'Ebre per prevenir...

Els Mossos despleguen un dispositiu a les Terres de l’Ebre per prevenir robatoris en àrees de servei de l’AP-7

Els Mossos d’Esquadra han desplegat un dispositiu a les principals vies per prevenir robatoris i furts en àrees de servei i descans. El dispositiu està en marxa des del cap de setmana passat coincidint amb l’operació sortida de l’estiu, i consisteix en intensificar els patrullatges policials mòbils o estàtics per localitzar i detenir les persones que actuen en àrees de servei, autopistes, aparcaments o gasolineres aprofitant distraccions dels viatgers per sostreure les seves pertinences. El dispositiu, anomenat Pista, també compta amb la participació de la Unitat de Mitjans Aeris. Així, des d’un helicòpter els agents també poden detectar possibles autors sobrevolant l’AP-7.

Els Mossos incideixen sobretot en la zona entre Cardedeu i la Jonquera i entre Tarragona i Amposta. L’objectiu és localitzar vehicles implicats en fets delictius, el seu seguiment, l’enregistrament dels fets i la coordinació amb les unitats desplegades a les vies.

Primeres detencions

El passat dissabte 4 de juliol els mossos van detenir dos lladres després d’un seguiment per l’AP-7 que va acabar al peatge de Tarragona i es va iniciar a l’àrea de servei Mèdol (Tarragona). Els detinguts acabaven de sostreure les pertinences d’un vehicle estacionat en aquesta àrea de servei. La ràpida actuació policial va permetre retornar els objectes sostrets a la víctima.

Els fets van passar quan els agents van detectar un vehicle sospitós i s’hi van adreçar acreditant-se amb les seves credencials. Llavors, els ocupants del vehicle van fugir a gran velocitat enmig dels vehicles estacionats fins a incorporar-se a l’AP-7, posant en risc la seguretat dels vehicles que hi circulaven.

Agents de paisà desplegats en el dispositiu Pista van poder aturar el vehicle al peatge de Tarragona. Els dos homes van mostrar una forta resistència a la detenció. Van quedar detinguts pels delictes de conducció temerària, resistència als agents i furt.

En el marc del dispositiu Pista també es van identificar 15 lladres multireincidents i es van immobilitzar 4 vehicles usats per cometre fets delictius.

Modus operandi

El modus operandi utilitzat pels autors d’aquests fets delictius consisteix en distreure les víctimes i sostreure’ls els seus efectes personals.

A les àrees de servei de les autopistes o a les gasolineres, per exemple, una persona distreu a la víctima quan està reposant i mentrestant l’altra aprofita que el vehicle no està tancat amb clau per obrir unes de les portes posteriors i sostreure la bossa de mà o efectes personals. El tercer membre espera amb el vehicle en marxa a una distància prudencial i, quan s’ha perpetrat el furt els recull i abandonen el lloc de forma ràpida.

Una estratègia similar es reprodueix en aparcaments de les zones de descans i servei. Els lladres aprofiten mentre les víctimes estan menjant o revisant l’equipatge per fer el mateix.

A les autopistes la tàctica canvia i solen alertar al conductor d’un vehicle en marxa que té una roda punxada amb l’objectiu de fer-lo aturar. Una vegada el vehicle està estacionat, distreuen als seus ocupants i li acaben sostraient les pertinences de l’interior.

Recomanacions dels Mossos

Davant d’aquests patrons d’actuació, els Mossos aconsellen guardar els objectes de valor en un lloc no visible del vehicle i tancar-lo sempre amb clau. En cas d’indicacions de segones persones d’una avaria al vehicle, aturar-se en un lloc segur amb els elements de seguretat, el cotxe tancat i prestant atenció a les persones que s’aturin a ajudar per si són possibles lladres.

Coincidint amb l’augment de viatges a l’estiu, els Mossos també recomanen prendre precaucions a l’aeroport. En aquest cas, tenir a la vista les pertinences, dur a sobre la documentació personal i els diners, evitar distraccions i evitar també adormir-se si no és tenen controlats els objectes personals.

70 detencions en autopistes

Al llarg de l’any passat, agents de la unitat especialitzada d’investigació de delictes a les autopistes (Unitat Operativa de Mobilitat) van detenir un total de 70 persones que actuaven a les autopistes i que estaven relacionades directament amb robatoris i furts en les zones de descans i servei.

Els agents també van desarticular dos grups criminals especialitzats en robatoris i furts a les principals vies de trànsit.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

54 + = 56

Últimes notícies