HomeSense categoriaEls Mossos es comprometen a exigir la DUN als venedors per frenar...

Els Mossos es comprometen a exigir la DUN als venedors per frenar els robatoris de garrofes al Perelló

TERRES DE L’EBRE // Els Mossos d’Esquadra s’han compromès a requerir la DUN, la declaració única de la producció agrària, els venedors de garrofes i productes agrícoles per evitar robatoris al camp. És la resposta a la mobilització dels pagesos de la població del Perelló, que des de fa dies pateixen una prematura onada de sostraccions. Després d’anys de collites minvades per la sequera, enguany es preveu una producció normal i, d’entrada, els preus són alts. Però molts productors han d’anticipar la recol·lecció per evitar robatoris. L’ambient al poble és tens després que dilluns un pagès del poble patís una agressió a l’entrada d’un magatzem on es compra fruit

Després d’una setmana amb diverses reunions a diversos nivells, aquest dimecres a la tarda representants dels productors, dels Mossos d’Esquadra, els Agents Rurals, el sindicat agrari Unió de Pagesos la Cooperativa Agrícola i l’Ajuntament del Perelló s’han reunit per trobar una sortida a la situació creada. Segons han explicat a la sortida representants dels agricultors i del consistori, els Mossos s’han compromès a requerir la presentació de la DUN a les persones que volen vendre garrofes als dos magatzems compradors de la població, com a prova per acreditar la propietat lícita del fruit.

De moment, i segons ha reconegut l’alcaldessa del Perelló, Maria Cinta Llaó, la seva efectivitat dependrà de la disponibilitat concreta d’efectius dels Mossos que controlin la legalitat que les transaccions que els compradors, molts arribats del Camp de Tarragona, efectuïn en algun dels dos magatzems de compra situats al polígon industrial. “S’haurà de controlar molt bé i demanar també al Departament d’Agricultura que incideixi sobre els compradors de les garrofes, que són els dos magatzems del poble”, ha reconegut Llaó, tot assegurant que ja s’han produït converses en aquest sentit amb la Generalitat.

Aquesta era una de les demandes plantejades pel sector agrícola de la població, que durant els últims dies ja ha patit diversos robatoris: l’establiment d’un sistema de traçabilitat dels productes que surtin a la cadena agroalimentària vinculada a l’activitat agrària. “Hi ha zones on quan tu portes les garrofes o qualsevol producte, el comprador et demana la DUN”, ha indicat Carlos Sanz, un dels representants de la Unió de Pagesos assistent a la reunió.

Fa anys que els productors d’aquesta població de secà del Baix Ebre no veien arribar als 60 cèntims el quilo el preu de les garrofes just moment que començava la campanya. Les magres perspectives de la collita d’ametlles i d’olives, però, havien convertit aquesta fruita seca en una de les grans esperances a l’hora de salvar l’actual campanya agrícola. Per contra, però, això ha esperonat de forma prematura els robatoris de garrofes. I de retruc, tot plegat ha forçat a molts a anticipar l’inici de la recol·lecció unes setmanes abans del que tenien previst, obligant-los a fer-les caure de l’arbre i esmerçar més esforços.

La situació, tot i coneguda anteriorment, “se n’ha anat de mare” enguany, segons reconeix l’alcaldessa. Sorin Ivascu és un dels impulsors de les mobilitzacions. Assegura haver patit ja un robatori de garrofes just en una època en la qual, habitualment, encara queden algunes setmanes per iniciar la recol·lecció. També ha denunciat davant els Mossos que dilluns al vespre va ser agredit per una dotzena de persones quan feia cua per descarregar garrofes a un dels magatzems privats del polígon industrial. Ha passat un dia i mig a l’hospital. Si bé la discussió s’hauria iniciat perquè alguns haurien intentat passar-li davant, situa els fets en el context de la tensió que es viu al poble davant l’arribada massiva de venedors de compradors que, suposadament, venen a descarregar fruit robat.
 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 72 = 81

Últimes notícies