HomeUrbanismeEls municipis afectats pel decret d’habitatges d’ús turístic no poden atorgar noves...

Els municipis afectats pel decret d’habitatges d’ús turístic no poden atorgar noves llicències

Els municipis afectats pel decret que regula el lloguer d’habitatges d’ús turístic i que va ser validat al Parlament de Catalunya el passat mes de desembre, han alertat que la convocatòria avançada d’eleccions ha dixat el decret pendent de modificar al Parlament de Catalunya. En conseqüència, ara mateix no poden atorgar noves llicències per a habitatges d’ús turístic.

Esta és la situació, per exemple, de l’Ajuntament de l’Ampolla, un dels municipis dels més de 20 que van signar un manifest en contra del decret aprovat pel Govern de la Generalitat. “En este moment no podem autoritzar cap allotjament d’habitatge turístic nou. Ho tenim tot paralitzat, ja que ha quedat en vigor el decret validat al Parlament de Catalunya”, ha explicat l’alcalde de l’Ampolla, Francesc Arasa. L’alcalde ha recordat que la validació del decret se va fer amb el compromís que durant la tramitació com a projecte de llei s’introduirien els canvis necessaris d’acord amb el sector i els municipis afectats i que l’aprovació definitiva es faria abans de l’arribada de la temporada turística. Amb la convocatòria d’eleccions, però, la modificació va quedar aturada, i es manté en vigor el decret aprovat el 20 de desembre de 2023 al Parlament. L’alcalde de l’Ampolla ha explicat que esta situació i el fet de no poder donar noves llicències per a habitatges d’ús turístic “perjudica molt a tot este sector, sobretot en aquells municipis com l’Ampolla que no tenim una gran capacitat hotelera, i que tenim molt d’allotjament turístic”.

L’alcaldessa de l’Ametlla de Mar, Eva del Amo, ha explicat que es troben en la mateixa situació: “És exactament la mateixa situació. No podem fer més llicències turístiques i si no canvia la legislació tal com se van comprometre doncs ens veurem obligats, d’aquí a cinc anys, a eliminar més de la mitat dels habitatges turístics que tenim”. I és que del Amo ha anat més enllà i ha recordat que el decret proposava un topall màxim de 10 habitatges turístics per cada 100 habitants en 262 municipis, considerats d’habitatge tensionat, on la ràtio d’habitatges per a ús turístic és de més de cinc per cada cent habitants. “Ara mateix tenim 1.900 habitatges turístics aproximadament. Segons el decret que es va aprovar el desembre n’hauríem de tindre entre 900 i 911. O siga, imagina’t la implicació d’este decret”.

A més, el decret convalidat al Parlament, i pendent de modificació, establix que les noves llicències tinguen una durada de cinc anys, prorrogables sempre que el planejament urbanístic ho permeta, i establix un règim transitori de cinc anys per als propietaris dels habitatges turístics ja existents per a demanar-la.

L’alcalde de l’Ampolla, Francesc Arasa, ha explicat que la modificació del decret caldrà abordar-la amb el nou govern sorgit de les eleccions del 12 de maig. Mentrestant, però seguix en vigor l’aprovat el passat 20 de desembre.

Tombat el decret per a regular el lloguer de temporada

La Diputació Permanent del Parlament de Catalunya ha tombat el decret del Govern per a regular el lloguer de temporada i que posava un topall al preu dels arrendaments temporals, de més de 31 dies, i al lloguer d’habitacions en zones declarades de mercat residencial tensionat. Segons el Govern en funcions este decret volia omplir els buits de la llei estatal d’habitatge i va ser aprovat el 23 d’abril. Finalment, però la Diputació Permanent del Parlament, reunida el 23 de maig, no l’ha validat. El PSC s’hi va abstindre i Junts hi va votar en contra, juntament amb Vox, Cs i PP. La portaveu de Junts, Mònica Sales, justificava el vot en contra perquè és un decret no consensuat i no treballat amb els actors afectats.

Lluisa Bertomeu
Lluisa Bertomeu
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 2 =

Últimes notícies