El fiscal demana sis anys de presó per al titular de la granja de pollastres de la Torre de l’Espanyol on se va originar el gran incendi de la Ribera d’Ebre l’any 2019, que va acabar afectant més de 5.000 hectàrees. El foc hauria començat a causa d’una acumulació de gallinassa sense respectar les mesures de seguretat obligatòries i ara la Fiscalia acusa el propietari de l’explotació d’un delicte d’incendi per imprudència greu.
Segons ha avançat el Diari de Tarragona, a més dels sis anys de presó, la Fiscalia també demana per a l’acusat una multa de 2.700 euros i indemnitzacions per un valor de prop de cinc milions d’euros. Està previst que el judici se celebre a l’Audiència Provincial de Tarragona en una data encara per determinar.
La granja complia amb tots els permisos necessaris, però hauria sigut la gestió dels fems sense les mesures de seguretat i la distància obligatòria respecte a la vegetació el que hauria pogut originar la ràpida propagació del foc.
En diferents mitjans de comunicació, el propietari de la granja va explicar, dies després del foc, que l’acumulació de gallinassa hauria combustionat just al moment d’anar-la a escampar, i que el fort vent hauria empès ràpidament el foc cap a diferents zones amb vegetació. Finalment, les flames van afectar 5.046 hectàrees, majoritàriament de superfície forestal.
Cinc anys de l’incendi
El proper 26 de juny se compliran cinc anys de l’incendi de la Ribera d’Ebre. El foc se va iniciar a la Torre de l’Espanyol, però ràpidament se va extendre cap als municipis veïns de Vinebre, Ascó i Flix, i també va tindre afectacions a la Palma d’Ebre, Ascó i a poblacions de la demarcació de Lleida, com Maials o Bovera. Molt aviat, els cossos d’emergència van alertar de la virulència de les flames i de les condicions de fort vent que afavorien la ràpida propagació de l’incendi. El potencial del foc arribava a les 20.000 hectàrees. Va ser l’incendi amb més afectació a Catalunya des dels focs de l’Empordà, el 2012. El municipi amb més afectació va ser Flix, on se van cremar 3.073 hectàrees, seguit de Vinebre, amb 642.
Les tasques d’extinció es van allargar fins al 6 de juliol i hi van participar centenars d’efectius dels Bombers, a més de mitjans aeris, i també es va comptar amb el suport de la Unitat Militar d’Emergències.
Durant la propagació del foc, se van haver de desallotjar desenes de persones que vivien en disseminats i es va gestionar un allotjament provisional a les escoles de Flix.