HomeEnergiaEls municipis cobraran la segona part del Fons Nuclear i s’obriran convocatòries...

Els municipis cobraran la segona part del Fons Nuclear i s’obriran convocatòries a empreses

L’òrgan de governança dels Fons de Transició Nuclear ha acordat executar el segon pagament, corresponent a la recaptació de 2023. El secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, ha desvetllat en una reunió este dimecres des de Gandesa que seran 53 milions d’euros. Un mica més de la mitat se repartiran proporcionalment als 97 ajuntaments de les zones nuclears i se sumen als 30 milions d’euros que ja es van repartir en una primera bestreta a principis d’any. D’altra banda, durant abril i maig, sortiran les primeres convocatòries específiques per a empreses, amb l’objectiu de promoure la diversificació econòmica al voltant de les àrees nuclears.

En la seua reunió a la Terra Alta, l’òrgan de governança del Fons de Transició Nuclear ha fet oficial que la mitat dels 53 milions d’euros seran per als 87 ajuntaments de la zona Penta II (el Priorat, Baix Camp, Terra Alta, Ribera d’Ebre i Baix Ebre situats a un radi d’entre 10 i 30 km de les centrals nuclears). Seran uns 300.000 euros per a cada consistori, aproximadament. La mateixa quantitat se restarà de l’altra mitat i es pagarà als deu ajuntaments de la zona nuclear Penta I (els municipis situats a menys de deu quilòmetres de les centrals). Les sol·licituds se podran presentar este mes d’abril, però el pagament no es liquidarà fins al setembre o l’octubre, ja en la propera legislatura, segons ha apuntat el secretari d’Empresa i Competitivitat.

D’altra banda, durant els mesos d’abril i maig està previst que el Departament d’Empresa i Treball faça les primeres convocatòries específiques perquè empreses i institucions situades en les àrees nuclears puguen demanar els ajuts del Fons Nuclear de 2024. La repartició de forma igualitària entre els ajuntaments de la recaptació de 2023 s’ha fet com una mesura extraordinària davant els diversos entrebancs i modificacions que van afectar el pressupost a finals de l’any passat. A partir d’enguany, s’aprofitaran convocatòries del Departament d’Empresa per a finançar activitats econòmiques i estes inclouran modalitats específiques associades als recursos dels fons. Com no s’han aprovat pressupostos per a enguany, el Govern prorroga la partida dels 23,7 milions d’euros prevista en els comptes de l’any passat, i “s’han posat recursos propis de la Generalitat”, segons Castellanos, per a allargar la partida fins als 35 milions d’euros

Continua el desacord sobre la secretaria tècnica

En la reunió de dimecres a Gandesa tampoc hi ha hagut acord sobre la secretaria tècnica que ha d’avaluar i atorgar els recursos del Fons Nuclear. Els ajuntaments i entitats socioeconòmiques del Camp de Tarragona no veuen amb bons ulls que esta figura recaigue en l’IDECE, l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre. Fins i tot van fer una reunió paral·lela, presidida per l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, on se va proposar que fos la Cambra de Comerç de Reus qui ho coordinés. La decisió definitiva es prendrà segurament en la pròxima reunió del 2 de juliol, i serà el Departament d’Empresa qui ho decidirà, ja en una nova legislatura al Parlament.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

15 + = 21

Últimes notícies