Els musclaires del delta de l’Ebre han iniciat enguany la campanya de collita dos setmanes abans del previst, motivats per les condicions ambientals favorables registrades els darrers mesos. El règim de pluges i l’increment del cabal del riu Ebre han creat un escenari ideal per al creixement del musclo, que enguany arriba a una qualitat “excel·lent”, segons la Federació de Productors de Mol·luscs del delta de l’Ebre (Fepromodel).
Este avançament permetrà als productors esquivar les altes temperatures de l’estiu, que en els darrers anys han causat greus episodis de mortaldat en la producció. Malgrat estes bones perspectives qualitatives, la producció global serà inferior a la d’anys anteriors: se preveu no superar els tres milions de quilos, lluny dels 3,5 milions habituals. Les dificultats per a obtindre cria pròpia, malgrat els esforços per a protegir-la a la badia del Fangar, i la necessitat de comprar-ne a Itàlia, on també han patit episodis de mortalitat, han sigut claus en este descens.
Gerardo Bonet, gerent de Fepromodel, ha destacat que el musclo del delta de l’Ebre arribarà al seu punt òptim de consum cap a Sant Joan, coincidint amb l’inici de la temporada turística. El producte, molt ben valorat als mercats, ha registrat una pujada de preu del 25 per cent respecte a l’any passat, amb un preu mitjà per al productor de 2,70 euros el quilo i un cost per al consumidor que oscil·la entre 5 i 6 euros.
Paral·lelament, la producció d’ostra del Delta es mantindrà entre els 400.000 i 500.000 quilos, amb una demanda destacada en èpoques com Setmana Santa, l’estiu i sobretot entre octubre i el període nadalenc.