HomeEconomiaEls pagesos d'Alcanar s'afanyen a restaurar finques i camins a un mes...

Els pagesos d’Alcanar s’afanyen a restaurar finques i camins a un mes de l’inici de la collita de clementines

Els pagesos d’Alcanar han iniciat una cursa contrarellotge per restaurar les finques i camins danyats pels aiguats de fa una setmana. Quan queda aproximadament per a l’inici de la collita de clementina, tractors, màquines retroexcavadores i treballadors poblen els bancals de mandariners reparant camins, accessos i marges.

La tromba d’aigua va arrossegar una gran quantitat de fang i sediments, va malmetre arbres i també va portar a les finques objectes que es trobaven a gran distància. Els efectes de l’episodi podrien acabar condicionant i fent minvar una collita que, d’entrada, ja no es preveia massa bona. El sector confia ara que es materialitzen els ajuts urgents anunciats per fer front a les despeses de reparació.

Josep Sancho va veure com la riuada que baixava del nucli urbà d’Alcanar arrasava la seua finca de tarongers i la seua granja a la partida de Sòl de Riu, matant els 12.000 pollastres que feia créixer. “La terra d’uns se l’emportava als altres, les mangueres s’han embolicat, s’enganxava als arbres amb les teles per aturar els conills, arbrets tombats, arrencats, cotxes girats i per dins de les finques. Una farola va arribar del magatzem de la brigada aquí – a més de dos quilòmetres-. Veïns que no es parlaven: igual a algú li va fer cap una aixada que li havia deixat”, relata.

Un episodi que ni els més grans de 90 anys recorden, assegura. Pagesos i veïns, segons explica, van passar els primers moments intentant la situació, però que a partir d’aquell moment els tractors i les màquines han començat a treballar intensament per posar restaurar finques, camins i accessos. Cal fer-ho de pressa. D’aquí a aproximadament un mes es podran començar a collir les clementines primerenques.

“S’han de reparar els camins perquè hi passen camions, tractors, els que carreguen els palots. S’ha de reparar perquè no hi podran circular per aquí”, apunta Juan Ramón Ulldemolins, citricultor també afectat pels aiguats. Els pagesos i treballadors contractats també treuen pedra, restauren marges i tanques que es va emportar l’aigua de les mateixes finques.

Amb la pala acoblada a la part davantera del seu tractor, Sancho ha dedicat els últims dies a netejar les seues propietats afectades, al mateix temps que contribuir a les tasques per tornar a la normalitat al poble. El mal assevera, ha estat econòmic però també moral. Ara cal recuperar-se davant l’imminent inici de la collita de clementines. Però no és optimista. El panorama, assegura, “no és gens bo”. Hi ha molta humitat al terra que no és bona per als arbres. Prèviament, la previsió de producció ja era minsa. “Dius: amb la collita arreglarem dos marges. Però. No, no n’hi ha gaire”, precisa.

Estan esperançats que les ajudes anunciades puguen arribar al més aviat possible per poder cobrir els danys, que podrien acabar rematant negativament una collita a la baixa. Únicament, l’expectativa d’un increment de preu per la menor oferta, es perfila com una incerta esperança. “Si no és per les ajudes que arriben, la gent no ho arreglarà. Ha estat una catàstrofe. Els pocs estalvis que tenim és per pagar la gent que ens ve per ajudar. Però no tenim perseguit. I gent que anirà al banc perquè no té diners per fer les reparacions”, conclou.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 17 = 21

Últimes notícies