HomeMedi AmbientEls pescadors de la costa de l’Ebre han tret del mar en...

Els pescadors de la costa de l’Ebre han tret del mar en un any 25.000 litres de brossa

Els pescadors de l’Ametlla de Mar van treure del mar 10.887 litres de brossa durant el 2023, en el marc del projecte Pesca Neta que impulsa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat. Esta xifra representa un dels registres més elevats dels ports de la costa catalana i equival aproximadament a un 9 % dels 120.000 litres de deixalles que els pescadors catalans van retirar del mar l’any passat.

Al litoral de la costa de l’Ebre es van retirar 24.739,5 litres d’escombraries. Després de l’Ametlla de Mar, els pescadors del port de l’Ampolla van ser els que en van traure més (6.270,5), seguit dels de les Cases d’Alcanar (3.912,5) i la Ràpita (3.669,5). A Deltebre, no hi ha cap embarcació adherida al projecte Pesca Neta.

Segons els pescadors, la majoria dels residus són plàstics, sobretot tovalloletes higièniques, envasos, però també bidons, llaunes i altres elements com ara fusta, quitrà i carbó d’antigues barques.

Tota la flota catalana participa des de fa tres anys en esta iniciativa, que ha registrat la retirada de 240.000 litres de brossa, la mitat de la qual l’any passat.

Abans d’arribar a port, els pescadors ebrencs registren a través d’una aplicació mòbil totes les deixalles que s’han enredat a les xarxes durant la seua jornada laboral, juntament amb el peix del dia. La classifiquen en funció del tipus i el pes, a més de complementar-ho amb fotografies que documenten la troballa. “Normalment en recollim entre deu i quinze quilos”, ha apuntat Juanma Margalef, patró d’una embarcació de l’Ametlla de Mar.

Plàstics i envasos

Factors com la mala mar, les tempestes o la distància amb la terra ferma tenen una incidència directa en la troballa de residus. Segons Margalef, els productes més habituals que es troben són trossos de plàstics, sobretot envasos, però també ampolles de vidre, bidons de pintura i en alguna ocasió, fins i tot, rentadores o bateries d’altres embarcacions.
El projecte pretén avaluar la incidència del factor humà en la contaminació marina i millorar la recuperació del medi marí, a més de compensar el sector pesquer per la dedicació a esta iniciativa. En este context, se destina un milió d’euros anuals a este programa que es repartix entre les federacions de confraries de pescadors que hi participen, amb un cofinançament del fons europeu que enguany s’eleva fins al 70 %.

D’altra banda, des de la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar, el seu president Miquel Brull ha celebrat la participació de totes les embarcacions en el projecte de Pesca Neta impulsat per la Generalitat. “Ja sabem que és una faena que potser no ens tocaria a naltros però que l’hem de fer per a salvar el nostre mitjà per a viure, que és la pesca i anar a la mar”, ha insistit Brull.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 2 = 5

Últimes notícies