HomeSocietatEls pescadors ebrencs treuen m茅s de 5 milions d'exemplars de cranc blau...

Els pescadors ebrencs treuen m茅s de 5 milions d’exemplars de cranc blau amb un benefici per al sector de 4,5 MEUR

Des de l’any 2016, els pescadors professionals poden capturar i comercialitzar exemplars de cranc blau amb l’objectiu de controlar l’expansi贸 de l’esp猫cie invasora que ha enva茂t el Delta i la costa de l’Ebre. Des de llavors, n’han extret m茅s de 5 milions d’exemplars, amb un valor de mercat de 4,5 milions d’euros. “Parcialment, els pescadors que han perdut esp猫cies valuoses, han vist compensades les p猫rdues“, ha remarcat el director general de Pol铆tica Mar铆tima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela. Les captures, que no havien parat de cr茅ixer fins a l’any 2020, han comen莽at a davallar. “脡s aviat, per貌 la capacitat de pesca s’ha mantingut i podria donar efecte el control i que l’expansi贸 de l’esp猫cie hagi tocat sostre“, ha apuntat Tudela.

Les captures havien anat creixent cada any -de menys d’una tona el 2016, 15 tones el 2017, 83 tones el 2018, 457 tones el 2019, a 483 tones el 2020-. Per貌 l’any passat ja es va detectar una davallada -397 tones- tot i que la capacitat de pesca es mant茅. Enguany, fins a principis de mar莽, se n’han capturat 64 tones. Com ha apuntat el director general de Pol铆tica Mar铆tima i Pesca Sostenible, “茅s una not铆cia molt positiva” tot i que encara 茅s aviat per veure si el control pesquer de l’esp猫cie ex貌tica invasora 鈥搕ot i que no ha estat catalogada com a tal per poder-se pescar-, fa el seu efecte i s’ha entrat en una fase de “contenci贸” o reducci贸.

Tudela ha remarcat que les importants quantitats de captures de cranc blau que ha assolit al delta de l’Ebre, que superen les d’altres esp猫cies aut貌ctones, com la gamba, a tot Catalunya. Aquest crustaci invasor ha trobat el seu lloc “idoni” al Delta 鈥損er l’aiguabarreig de les aig眉es-, per貌 s’ha expandit fins a altres rius i aiguamolls del pa铆s i tamb茅 de Mallorca o de Fran莽a. La seva pres猫ncia ha tingut un clar i greu impacte sobre esp猫cies com el cranc verd aut貌cton i en moltes poblacions de peix. “Estem fent tot el que podem, i estem fent un monitoratge cient铆fic continu. Som l’煤nic territori a la nostra part del m贸n que ha reaccionat r脿pidament amb el comit猫 de cogesti贸 de la pesquera on prenem conjuntament les decisions“, ha explicat Tudela.

Justament, aquest dimecres a la tarda el comit猫 ha aprovat el primer Pla de gesti贸 per a la pesquera d’aquesta esp猫cie al Mediterrani de l’estat espanyol. Tudela ha assenyalat que “el pla avala i protegeix les accions que s’han dut a terme aquests anys, regula el tipus d’arts de pesca, les llic猫ncies i permisos especials 鈥搎ue no s贸n limitants“- i tamb茅 contempla la possibilitat que si en alguna zona s’ha de restringir captura en beneficis dels valors naturals i la protecci贸 dels espais protegits. “脡s una eina que ens permet continuar amb la tasca que hem fet aquests anys i de la qual som referents i hem demostrat que 茅s efectiva i viable per al control la poblaci贸 del cranc blau“, ha apuntat el director general.

A difer猫ncia d’altres esp猫cies de car脿cter invasor, el cranc blau t茅 un alt inter猫s comercial a la costa est americana i tamb茅 en diferents indrets del Mediterrani on fa anys que est脿 instal路lat. “Hi ha intermediaris i comercialitzadors que part de la producci贸 l’extreuen del pa铆s, i ens consta que hi ha inter猫s“, ha apuntat Tudela, per貌 no s’ha exportat ni s’han generat ind煤stries de processament de producte perqu猫 els preus es mantenen alts.

Es va comen莽ar a vendre per sobre de l’euro per quilo, per貌 actualment, ha quintuplicat el preu. De fet, es venia la primera setmana de mar莽 a 5,68 euros per quilo i de mitjana, des de principi d’any, s’ha venut a 4,99 euros/quilo. El seu preu m脿xim ha estat de 8 euros/quilo fa nom茅s uns mesos, uns dies abans del Nadal passat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

3 + 6 =

脷ltimes not铆cies