HomeEnergiaEls promotors de parcs eòlics i solars necessitaran l’acord dels propietaris

Els promotors de parcs eòlics i solars necessitaran l’acord dels propietaris

La Generalitat modificarà el polèmic Decret 16/2019 abans del mes de novembre. És un compromís de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que s’ha compromès a modificar la norma per a crear uns nous requisits per la construcció de centrals eòliques i solars. Amb la nova normativa, els promotors hauran de comptar amb l’acord dels propietaris dels terrenys on s’instal·len, almenys d’un 85% de la superfície, i també informar els ajuntaments de la tramitació.

Jordà ha comparegut este dijous -dia 1- en seu parlamentària per a avançar alguns detalls sobre el nou decret amb el qual treballa el govern català. Una de les mesures més destacades serà la supressió de la ponència d’energies renovables, ja que no serà necessària la valoració de cap organisme tècnic perquè, segons la consellera, la normativa ja establirà uns requisits “clars i d’obligat compliment” que hauran de complir tots els projectes.

Jordà ha reconegut que “el Decret ha considerat un malestar profund al territori i no perquè les comarques i els municipis estiguen en contra de l’energia renovable sinó perquè la implantació no es pot fer d’esquena als propietaris o els ajuntaments”. Per això, ha anunciat que la normativa tindrà com a objectius fomentar la participació del territori, però també evitar la massificació en algunes comarques i evitar que la implantació de les energies renovables suposen la pèrdua d’extensions de cultiu.

El Govern també declararà d’interès territorial estratègic totes les “comunitats energètiques locals”, que són plantes participades per ajuntaments i veïns. Estos projectes  tindran prioritat en la tramitació administrativa. D’altra banda, també s’obrirà la porta a la instal·lació de petites plantes en sòl urbanitzable, com en polígons sense activitat, que estan urbanísticament planificats, però que no s’ha desenvolupat.
Per tal de protegir els conreus, la nova regulació protegirà els camps de conreu més favorables per a l’agricultura que, en cap cas, no es podran utilitzar per a plantes fotovoltaiques ni eòliques. El sòl amb menys qualitats estarà subjecte a un topall d’ocupació màxima del 5% de la superfície en el cas de regadiu i del 10% en el de secà. La modificació establirà que esta part proporcional s’aplique per comarques. En canvi, no posarà cap límit als camps agrícoles menys proclius al conreu.

Tancar les nuclears

L’horitzó amb el qual treballa la Generalitat és que el 2030 un 50% de l’energia produïda siga d’origen renovable i que esta proporció augmente fins al 100% l’any 2050. Avui, el 54% de l’energia elèctrica consumida a Catalunya surt de les tres centrals nuclears que hi ha en marxa. Per tant, abans del tancament de les nuclears -entre 2030 i 2035-, la producció d’eòlica s’ha de multiplicar per 3 i la fotovoltaica ho ha de fer per 17,5.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies