HomeCulturaEls propietaris del Mas de Font impulsen un projecte per a salvaguardar...

Els propietaris del Mas de Font impulsen un projecte per a salvaguardar el casalot d’Amposta

L’edifici noucentista del Mas de Font, una de les construccions agrícoles més emblemàtiques del delta de l’Ebre, es troba en perill de desaparició a conseqüència de l’avançat estat de degradació que patix. Els propietaris d’este casalot centenari, la societat agrària de transformació Agrovida que pertany a una família ampostina, impulsen un projecte per a restaurar-lo per fases i garantir-ne la conservació.

A l’abril de 2022, a instàncies d’Agrovida, l’Ajuntament d’Amposta va declarar el Mas de Font bé cultural d’interès local (BCIL). Esta protecció especial facilita que la propietat puga acollir-se a les subvencions que anualment convoca el Departament de Cultura de la Generalitat per a l’execució d’obres de restauració i consolidació d’immobles de notable valor cultural. A la convocatòria de 2023 no s’hi va arribar a temps perquè feia pocs mesos que s’havia enllestit la inscripció del Catàleg del Patrimoni Cultural Català, segons que ha explicat Marc Vidal, membre de la família propietària del Mas de Font, que ha confirmat que sol·licitaran subvenció en la convocatòria d’enguany.

De moment no sabem l’ús final que tindrà l’edifici, si serà un hotel rural o una vivenda bàsica”, ha concretat Vidal. “El més prioritari és obtenir el finançament per executar el projecte d’estabilització per evitar que l’edifici col·lapse. Cal una actuació d’urgència per a consolidar i reforçar l’estructura dels murs perimetrals”, ha afegit. El pressupost per a executar estes obres oscil·la entre 600.000 i 1 milió d’euros en funció de l’ús final que se li vulga donar a l’edifici.

Segons que ha explicat Vidal, els treballs contemplats en l’esborrany de projecte arquitectònic consistixen a aixecar en peça tot el mas per a dur a terme obres de micropilotatge, estabilització de parets i fer tancament de finestres i portes. “Es tractaria d’una obra similar a la que es va fer amb la restauració de la plaça de bous de la Monumental de Barcelona”, ha posat com a exemple.

Suport de l’ajuntament

La iniciativa de restaurar el Mas de Font compta amb tot el suport del govern municipal d’Amposta (ERC) que a més d’aprovar la declaració de BCIL està treballant al costat de la propietat per a aconseguir altres línies de finançament a través d’altres convocatòries d’ajuts que puguen sortir, ha explicat l’alcalde Adam Tomàs. “Allò que és important és que després de molts anys s’ha posat fil a l’agulla per a fer possible la recuperació del Mas de Font”, ha destacat.

Des del temporal Gloria cap aquí, la degradació ha anat a més i a la vegada el Mas de Font és víctima de robatoris. “Ens han robat portes, finestres i fins i tot tovots que subjectaven una biga mestra, que han provocat l’esfondrament d’un sostre”, ha denunciat Vidal. Els episodis d’espoli que viu esta antiga construcció agrícola han accelerat la decadència del casalot tot i que la declaració d’un bé com a BCIL comporta l’aplicació immediata del règim de protecció que la Llei 9/1993, del patrimoni cultural català, establix per als béns catalogats immobles.

En l’última convocatòria del Departament de Cultura de la Generalitat per a l’execució d’obres de restauració i consolidació d’immobles de notable valor cultural s’hi van presentar 201 propostes, de les quals la comissió avaluadora en va triar 100 basant-se en criteris com la necessitat de consolidació de l’edifici, la idoneïtat de la intervenció d’acord amb la qualitat i valor arquitectònic, l’adaptació al seu entorn físic, el cost de l’actuació i el grau d’estudi previ de la proposta presentada, la posada en ús de l’immoble o la dinamització de l’activitat econòmica cultural i social dins el territori fruit de l’actuació, criteris que els complix tots, el projecte del Mas de Font.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 2 =

Últimes notícies