La Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre veu “complicat” el transport de sediments per la seua xarxa de regadiu. Després que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural haja tret a licitació un estudi sobre la capacitat de transport de sediments dels canals, des de la Comunitat asseguren que encara hi ha molts “dubtes” sobre si esta mesura pot acabar duent-se a terme. Asseguren que les seues infraestructures no estan preparades per al transport de sediments i creuen que cal emprendre abans altres mesures estructurals i urgents al Delta.
La secretària general dels regants de l’Esquerra, Eva Bertomeu, ha recordat que l’actual calendari de reg fa difícil esta funció del transport de sediments pels canals. D’entrada, ha alertat Bertomeu, el Canal principal està tancat els primers mesos de l’any i quan es fa la solta de l’aigua a la primavera, entre els mesos d’abril i maig, “la prioritat de la Comunitat és garantir l’aigua als comuners per a la campanya de l’arròs al Delta”. A més, Bertomeu insistix que “creiem que les nostres infraestructures no estan preparades per a la gestió de sediments”.
Malgrat estos inconvenients, que d’entrada planteja l’entitat, des de la Comunitat no tanquen la porta a esta opció: “en un principi ho veiem complicat, però si es demostra que esta mesura és efectiva per al Delta, és efectiva per als arrossars i no suposa cap per- judici per a la gestió dels canals i de la Comunitat, no hi ha d’haver cap dubte que la Comunitat hi serem”.
Dragar llacues com a alternativa
Com a alternativa al transport de sediments pels canals, des de la Comunitat proposen dragar els sediments del fons de les basses i llacunes del Delta per a reblir aquelles zones més afectades per la subsidència. “Creiem que pot ser una alternativa als sòls que estan més baixos i més afectats per la subsidència”.
Finalment, els regants creuen que cal emprendre abans altres mesures estructurals i urgents al Delta. Cal recordar que la licitació feta per Acció Climàtica a través de l’Agència Catalana de l’Aigua permetrà fer una estimació del volum màxim de llims que podrien moure’s pels canals i com es dipositarien als arrossars.
L’objectiu serà caracteritzar els sediments, la quantitat i els cabals necessaris per a dipositarlos als arrossars. L’estudi s’ha licitat per 353.219 euros i tindrà finançament dels Next Generation.