Els Reguers volen recuperar el barranc com a element que confereix identitat al poble. Per això, s’ha posat en marxa un seguit d’accions en el marc del projecte de Custòdia per Desenvolupament, en el qual participen de manera coordinada diferents administracions i entitats conservacionistes.
La iniciativa se centra en alguns aspectes vinculats amb el medi ambient, i també altres de caire cultural i social. Aquesta recuperació arriba dos anys després que es dugués a terme la canalització de les aigües residuals dels Reguers fins a Jesús,evitant d’aquesta manera que es continuessen abocant a la llera del barranc. Unes obres valorades en gairebé un milió d’euros, que va dur a terme el Consell Comarcal del Baix Ebre, amb el finançament de l’Agència Catalana de l’Aigua.
L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha recordat que aquesta era una obra “molt important, que feia molt temps que veníem demandant”. Ara, amb la millora que això ha suposat, el poble dels Reguers ha volgut posar fil a l’agulla en la recuperació de l’entorn natural: “el barranc està ple de fauna i de flora, però a la vegada acumula molts costums que van lligats amb la vida del poble”, ha explicat l’alcaldessa dels Reguers, Anna Rehues.
Entre aquests costums, el pas de pastors o diverses activitats de lleure dels habitants dels Reguers han reforçat la vinculació dels habitants amb el barranc. Rehues insisteix que la recuperació de l’entorn permetrà donar-hi més vida, com a espai on practicar esport o com a zona de passeig.
Una de les accions plantejades al projecte de recuperació tindrà lloc el pròxim 5 de maig amb una neteja popular dels residus sòlids urbans. Es durà a terme coincidint amb el saló del medi ambient de la fira Expoebre i actuarà en un tram del barranc.
Més enllà del vessant ambiental, el projecte també preveu accions de caire social. Una contempla posar en valor l’antic pont que donava accés als Reguers, construït al 1904. Altres consisteixen en fer una recerca documental i etnogràfica, entrevistant persones vinculades amb el barranc. L’objectiu és poder disposar de material de difusió, per donar a conèixer la importància del barranc per a la població.
La iniciativa compta amb la participació de l’Ajuntament de Tortosa, el departament d’Agricultura, el Consell Comarcal del Baix Ebre, el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià i el Grup d’Estudis i Comunicació Ambiental Graëlsia.