El sexe femení i l’envelliment són factors de risc per patir un trastorn psicosomàtic. Aquesta és una de les conclusions del treball “Anàlisi dels trastorns psicosomàtics segons l’edat i el sexe en una zona rural: un estudi poblacional”, que s’emmarca dins de la tesi doctoral de la infermera Elisabet Torrubia, col·legiada del Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA), investigadora, doctora i responsable d’Igualtat del Campus Terres de l’Ebre, i recent Premi Talent en categoria activista.
L’estudi poblacional que recull la tesi analitza la prevalença dels trastorns psicosomàtics i les diferències per edat i sexe a Terres de l’Ebre. A Terres de l’Ebre, la prevalença és del 18,75% sobre la població major de 18 anys. Els trastorns psicosomàtics, però, es poden desenvolupar de manera desigual en funció de diferents determinants de la salut.
“Però, més enllà d’aquests determinants de salut, el model sociocultural occidental, que és estructuralment patriarcal, afavoreix aquesta desigualtat en els determinants, i això determina la incidència i la prevalença de determinades condicions segons el sexe, inclosos els problemes de salut mental”, assegura la doctora Elisabet Torrubia.
La tesi recull un estudi poblacional observacional on s’analitzen 25 categories diagnòstiques per sexe i grups d’edat. Hi van participar 33.680 participants amb un diagnòstic de trastorn psicosomàtic, un 64,6% eren dones i un 35,4% homes.
“Hem trobat diferències estadísticament significatives en funció del sexe en 13 de les 25 categories diagnòstiques estudiades. Quan vam analitzar aquestes categories per edat i sexe, vam trobar que les dones presentaven una probabilitat més alta, de fins a 10 vegades més vegades, de patir la majoria d’aquests problemes de salut. També vam observar que com més gran era el grup d’edat, més sovint tenien un diagnòstic psicosomàtic. En particular, sembla que més dones pateixen trastorns psicosomàtics en comparació amb els homes en la mateixa situació. En la majoria d’aquests trastorns, ser del sexe femení era un factor de risc, i com més grans eren els participants, més probabilitat de desenvolupar un trastorn” explica Torrubia.
L’edat mitjana dels participants inclosos en la mostra va ser de 57,71 anys i com més gran és el participant, més gran és la prevalença de presentar trastorns psicosomàtics, predominant les dones en tots els grups. Geogràficament, la distribució dels casos per comarques va ser del 45,8% al Baix Ebre, del 36,7% al Montsià, del 12,1% a la Ribera d’Ebre i del 5,4% a la Terra Alta, amb una major prevalença de dones.
L’ansietat va ser el grup diagnòstic més freqüent, seguida dels trastorns del son i la depressió. També es va registrar un nombre elevat de casos d’estrès, malestar i fatiga i trastorns persistents de l’estat d’ànim.
Les categories diagnòstiques amb major diferència entre homes i dones eren depressió, trastorn de l’estat d’ànim persistent, ansietat, trastorns alimentaris, trastorns del son, malestar i fatiga, abús confirmat, negligència i altres tipus de maltractaments, problemes de suport amb el grup de suport primari i problemes amb l’atenció a la dependència, que afecten més a les dones que als homes.
Per tot això, la infermera Elisabet Torrubia, conclou que “ateses les desigualtats exposades en termes de determinants i problemes de salut mental, hem de subratllar la importància de dur a terme investigacions en aquest camp des d’una perspectiva de gènere”.