El Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica de la Universitat de Barcelona (GRAP) que fa 8 dies que treballa en les excavacions del jaciment de la Cogula, situat a Ulldecona, han documentat l’assentament i la confirmació de l’existència d’un petit poblat, que se situaria a l’edat del bronze.
Des del GRAP apunten que “La Cogula se n’anirà, mínim, a uns 800 metres quadrats, això vol dir que en té quatre vegades més del qual prevèiem“. També han volgut assenyalar que constaria d’un passadís central que donaria accés als diversos àmbits. “Les cases que estem trobant són força llargues d’uns 6,5 metres, però molt estretes, dos metres, a molt estirar. Pensem que s’hi poden amagar unes 25 cases, amb una població que podria haver arribat a unes 170 persones”.
D’altra banda, han destacat que era un lloc de guaita privilegiat, ja que des de la Cogula es podia observar, tant sobre la Foia d’Ulldecona, com de la costa del Montsià i el Maestrat, a més, també hi ha contacte visual amb els assentaments de la Moleta del Remei i Sant Jaume a Alcanar.