HomeFestesEls Tres Tombs, del precristianisme a Sant Antoni

Els Tres Tombs, del precristianisme a Sant Antoni

Els Tres Tombs són probablement l’expressió tradicional més antiga que se celebra a Catalunya. Els cavalls, rucs i matxos vestixen les seues millors gales per a celebrar Sant Antoni Abad, una onomàstica arrelada a les terres ebrenques que se celebra al voltant del 17 de gener. I és que el patró dels animals, també conegut com a sant Antoni del porquet, beneïx les cavalleries presidint els Tres Tombs, una de les múltiples formes que ha adoptat la festa i que té per costum que els equins facen tres voltes al voltant del poble, així com al voltant d’una plaça o  església.

Per a retrocedir fins a l’origen del ritu, veurem que fer voltes en un espai determinat es remunta molts segles enrere, abans fins i tot de l’era del cristianisme. Este tipus de cerimònia ja estava present en les cultures mediterrànies antigues: els romans, per exemple, solien fer voltes als temples, igual que els musulmans ho fan al voltant de la Ka’ba, un objecte de veneració des dels temps anteriors a Mahoma. Cal dir que durant la història del cristianisme també s’ha adaptat a diferents tipus de veneracions, així que sembla que Sant Antoni és una excusa més per a celebrar els Tres Tombs, i els pobles de les Terres de l’Ebre s’agafen a la tradició cada un a la seua manera.

Entre les celebracions més destacades de la Ribera d’Ebre es troba la d’Ascó, declarada fa deu anys com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, que ha sabut conservar des del segle XVI el llegat de moltes generacions. Durant quatre dies, el municipi de la Ribera d’Ebre se submergix en la seua festa d’hivern, on es combina la tradició i la modernitat en més d’un centenar d’esdeveniments. Un d’ells és el dels Tres Tombs, pel qual avui divendres es congregaran els veïns i veïnes al Pla de l’Església, el centre neuràlgic de la festa, per a iniciar un itinerari que varia en funció de la casa del clavari de l’any anterior, la persona que resguarda la imatge del sant durant tot l’any i que entregarà al nou responsable per a seguir la tradició. De la festa major d’Ascó també en destaquen les tradicionals corrides de cavalls, rucs i matxos, així com la corrida dels Clots i la plega, un acte que té lloc la vesprada de Sant Antoni, que va ser este dijous, on els veïns i veïnes van recollir llenya per a alimentar la gran foguera que cremarà de forma ininterrompuda a la plaça de l’Església fins que s’acabe la festa.

Per al Perelló, al Baix Ebre, els Tres Tombs de Sant Antoni se celebra en el marc de les festes majors. Animals d’arreu de la província sortiran avui divendres als Tres Tombs, que coincidix amb la 19a trobada de cavalls, carruatges i genets, acte que començarà a la plaça de les Corts Catalanes, fent tres tombs pels carrers del poble per a acabar a la plaça de l’Església, on rebran la benedicció. La festa, però, que està en marxa des del 15 de gener, s’allargarà dos dies més amb activitats diverses que combinaran tradició i modernitat per a fer gaudir grans i menuts. La festivitat de Sant Antoni del Perelló ha estat declarada patrimoni festiu de Catalunya.

La regulació dels Tres Tombs

Els darrers anys, els Tres Tombs ha estat criticat per diverses entitats animalistes, que proposen la substitució dels animals vius per altres elements educatius. D’altra banda, però, des de la Federació Catalana dels Tres Tombs afirmen gestionar els espectacles de Sant Antoni a través de la legislació vigent sobre regulació de certàmens i altres concentracions d’animals vius a Catalunya. A més, durant dos anys ha treballat en l’elaboració d’un Protocol d’Avaluació per a estandarditzar l’organització i desenvolupament de la festa a tots els municipis. Una mesura amb la qual es vol optimitzar el benestar dels animals que participen en una festa que reunix milers d’assistents cada any.

El Protocol de Seguretat i Benestar Animal del Reglament d’Ordre en passades dels Tres Tombs establix, entre altres indicacions, que “es reservarà el dret d’admissió a tots aquells animals que no estiguen en condicions òptimes de salut i higiene”, per la qual cosa un expert haurà de revisar les condicions dels animals abans que estos participen en la celebració. D’altra banda, el document també establix que en totes les celebracions hi ha d’haver punts perquè els èquids puguen beure aigua, a més que els animals hauran de ser alimentats abans de sortir o en el moment d’arribada d’una passada.

Pel que fa a la Proposta d’Avaluació del Benestar dels Cavalls que participen en els Tres Tombs, el protocol establix que hi haja una persona graduada en veterinària amb la responsabilitat de supervisar les condicions de transport, càrrega i descàrrega dels animals, de la mateixa manera que el benestar dels cavalls abans i durant la seua participació en la festa, així com el seu itinerari. Segons l’organització de la Federació, esta proposta va ser creada l’any passat amb l’objectiu de proposar un protocol que permeta avaluar i garantir el benestar dels cavalls i va estar supervisada per la Facultat de Veterinària de UAB.

Altres tradicions

Però més enllà de les festes amb animals, hi ha altres pobles que es caracteritzen per celebrar Sant Antoni de formes ben diferents. Un municipi que ha sabut conservar i recuperar les seues festes és el Mas de Barberans. La festa que se celebra en este municipi del Montsià, d’on són característiques les figures dels dimonis amb foc i llum i la crema d’una gran foguera, està rescatada dels anys 1900 i 1925, quan es va deixar de celebrar, i que fa gairebé 10 anys s’ha recuperat i adaptat als nous temps.
També al Montsià, a Alcanar se celebra la festivitat amb el ball de Sant Antoni, on grans i menuts ballen al ritme de la jota, com els seus avantpassats, vestits amb mantons, faixes i mocadors. Una altra de les tradicions que els veïns i veïnes d’Alcanar han mantingut en el temps és la Despertada, una cerimònia en el qual un cor d’homes es passeja pel poble cantant oracions i crides a Sant Antoni, habitualment des de les 4 fins tocades les 8 del matí.

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 1 =

Últimes notícies