HomeSocietatEls viatgers ebrencs podran beneficiar-se de la gratuïtat dels autobusos de llarga...

Els viatgers ebrencs podran beneficiar-se de la gratuïtat dels autobusos de llarga distància este 2023

Durant el 2023 es podrà viatjar gratuïtament en autobús des de les Terres de l’Ebre a ciutats com Barcelona, Saragossa o Castelló. El Ministeri de Transports posarà en marxa a partir de l’1 de febrer la bonificació del 100 % al preu dels bitllets d’aquelles línies de transport per carretera que són una concessió de l’Estat. És a dir, per a aquells autobusos que fan servei entre dos comunitats autònomes diferents i que es distingixen per la marca Bus.es.

Per les Terres de l’Ebre travessen dos línies operades per la companyia Hife que es podran acollir a estos descomptes. Són els autobusos que fan el servei regular entre Castelló i Saragossa, amb parada, entre d’altres, a la Ràpita, Amposta, Tortosa o Gandesa; i el servei de Terol a Barcelona que passa per Gandesa o Móra d’Ebre. Per tant, un usuari que, posem per cas, habitualment faça el trajecte entre Alcanar i Castelló podrà acollir-se a l’abonament gratuït sense necessitat de completar tot el trajecte.

Tal com passa amb la gratuïtat que el Govern espanyol ja ha posat en marxa per al transport ferroviari operat per Renfe (Rodalies i Mitja Distància), estos descomptes només els podran gaudir els passatgers que puguen demostrar una certa regularitat en els seus desplaçaments. Així, al Decret-Llei aprovat en l’últim Consell de Ministres del 2022 s’establix que “els usuaris recurrents seran aquells que realitzen, almenys, 12 viatges en el primer trimestre d’aplicació de la mesura i, almenys, 16 viatges cada quatre mesos, entre l’1 de maig i el 31 de desembre”.

Estos usuaris s’hauran de registrar al sistema digital que cada companyia d’autobusos pose a disposició per tal d’obtenir un codi personal, ja siga en format QR o alfanumèric. El gerent d’Hife, Josep Maria Chavarría, ha confirmat al setmanari l’ebre que els abonaments per a les línies que gestiona la seua companyia es podran adquirir a través de l’aplicació mòbil (previ pagament d’una finaça), de la mateixa manera que ara s’adquirixen els abonaments multiviatge virtuals.

Mentre no arriba l’1 de febrer, durant este mes de gener seguix vigent el descompte del 50 % que el Ministeri de Transports ja ha estat aplicant des de l’1 de setembre a estes mateixes línies d’autobús, uns descomptes que s’afegixen als que aplica la Generalitat de Catalunya, també del 50 %, per als títols multiviatge d’autobusos interurbans (T-10/120) a les Terres de l’Ebre i en les altres regions del país que sí compten amb una Autoritat Territorial de Mobilitat.

Acabar amb el greuge Amb esta mesura, el Govern espanyol no fa altra cosa que estendre la bonificació del 100 % de què ja gaudien els bitllets de tren als autobusos, un tipus de transport públic que predomina al món rural per davant del ferrocarril. El gerent d’Hife i també president de FECAV (la principal patronal catalana del sector) celebra que l’executiu central haja acabat amb el que consideraven una discriminació. “Enteníem que abans hi havia uns passatgers de primera i uns altres de segona, i amb esta mesura ens igualem els uns amb altres”, diu Josep Maria Chavarria, que assenyala que entre un 80 i un 90 % de les persones que a les Terres de l’Ebre utilitzen els transport públic fan servir l’autobús per davant del tren.

La gratuïtat dels trajectes d’autobús de llarga distància durant el 2023 és fruit de l’acord de pressupostos entre el grup del PDeCat al Congrés i el Govern de Pedro Sánchez. La iniciativa que el diputat tortosí Ferran Bel va defensar durant la negociació pels comptes de l’Estat ja forma part del darrer paquet de mesures destinat a pal·liar els efectes econòmics de la guerra a Ucraïna, unes mesures que també inclouen, entre d’altres, la rebaixa de l’IVA d’alguns aliments, un xec de 200 euros per a famílies vulnerables o la congelació del preu dels lloguers.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 46 = 54

Últimes notícies