Desigs

Entre el 25 de desembre i el primer de gener segurament que és el mot més pronunciat. Desig. També al voltant de la festa d’avui, dels mags d’orient, les criatures l’han experimentat. Tal com ens indica el significat del verb, desitjar és ‘sentir-se atret per alguna cosa fins al punt de voler-la posseir’. Segurament que la resta de l’any és una paraula que es queda en el calaix de la memòria fins que, per exemple en motiu d’un aniversari, torna a sortir com a amulet per oferir a la persona homenatjada els millors «desigs», així de forma genèrica.

El desig ha estat estudiat com a part de la voluntat humana, com a motor de l’acció. És una forta inclinació o gust per aconseguir alguna cosa. El desig s’acaba amb la satisfacció o consecució d’allò que es pretenia.

El desig (ve del llatí desidium) és l’ànsia de satisfer una necessitat. Es relaciona amb l’anhel (un fort desig, o voler ferventment una cosa) i l’esperança del seu compliment.

Podem desitjar objectes materials (casa, cotxe, moto, roba, etc.), situacions que ja hem viscut o que ens agradaria viure (retrobaments familiars, vacances o viatges, situacions viscudes o imaginàries, etc.) i, fins i tot, podem desitjar persones o la salvació eterna, per exemple.

Els desigs, barrejats amb propòsits per a l’any que acaba de començar, s’expressen o es formulen ritualment cada any, tant en l’àmbit més íntim i estrictament personal (assolir fites: deixar de fumar, fer exercici, llegir més, canviar en …), com en el més social i global (pau, amor, justícia, salut, riquesa…, o les més noves i puntuals: la fi de les agressions homòfobes, prou violacions i violència masclista, desnonaments…) o també el polític: que s’acabe la corrupció i la monarquia corrupta, i es restableixi la república democràtica estroncada pel cop d’estat del general Franco…

El 28 de maig hi haurà eleccions municipals, per tant, en sentirem molts de desigs. Potser, com deia fa un mes, cal demanar comptes i resultats d’aquelles promeses anteriors, i els graus de compliment. A finals d’any eleccions Generals a Corts, i veurem com evoluciona la situació a Catalunya.

El desig envers el poder Judicial, que està en fals des de fa quatre anys i no està sotmès a la democràcia directa del vot dels ciutadans, és que torni a la normalitat (el PP sempre ha bloquejat el Poder Judicial quan no ha tingut majoria parlamentària i de govern). És a dir, fora del clientelisme polític, que es castigui el colpisme que han maquinat els jutges dretans i ultres com es va fer a Catalunya quan deien que s’atemptava contra la Constitució. Per cert, la carta magna més immòbil d’Europa: 44 anys després d’aprovada potser és hora que s’adeqüi a la realitat dels canvis socials.

Una realitat que posa en evidència el primer nadó d’enguany a les Terres de l’Ebre (i que alhora és el primer de les 10 comarques meridionals): es diu Yousaf (Josep, a casa nostra). La primera nascuda al Camp de Tarragona es diu Yasmin (que en àrab vol dir ‘bella com la flor de gessamí’).

Totes les prediccions, de les més optimistes del Govern a les del Banc d’Espanya, apunten que el PIB creixerà per sobre de la mitjana dels països europeus i descarten el risc de recessió. Per això tot sembla indicar que l’economia d’Espanya liderarà el creixement de la zona de l’euro el 2023. Veurem.

De moment Tortosa ha aconseguit 2 milions d’euros per potenciar el vessant turístic de les muralles, són fons europeus per desenvolupar el projecte “El passat és una aventura”. És només un exemple de les notícies i dels indicadors positius per a les Terres de l’Ebre.

Hem de trencar els esquemes. Ja no hi ha «costa de gener», perquè les muntanyes russes regeixen el pas dels darrers anys durant tots els mesos, també sense cicles. Allò important són les petites coses. Daniel Arasa en reflexionava sobre algunes. Altres opinadors també posen l’èmfasi en aspectes d’índole humana. Rosa Queralt acabava fa una setmana amb una cita del doctor Moisès Broggi, que considero adient com a desig per a tot l’any: «si traiem del món l’amor i l’amistat, tot el que queda és menyspreable».
Bon any a tothom. El desig més senzill, alhora que sincer.

Tomas Carot
Tomas Carot
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 18 = 20

Últimes notícies