HomeTreballErcros tanca la fàbrica de Flix i posa fi a 125 anys...

Ercros tanca la fàbrica de Flix i posa fi a 125 anys d’activitat industrial

L’any 2023 marcarà el punt i final de la fàbrica d’Ercros a Flix. Després de 125 anys d’història, la planta electroquímica dixarà de produir en poques setmanes, un cop s’exhaurisquen ja els últims estocs de fosfat dicàlcic. L’empresa ja ha començat a explicar l’expedient de regulació d’ocupació, i el complex químic passarà de tenir 48 treballadors a només nou, que es dedicaran a tasques de manteniment, vigilància i desmantellament.

El president del comitè d’empresa, Enric Cervelló, ha reconegut que tot el procés de tancament de la fàbrica, que es va iniciar ja fa anys “ha estat molt trist per al poble de Flix, que sempre hi ha tingut uns vincles molt importants”. Cervelló explica que el seu pare i el seu avi van treballar a la fàbrica, i “ara es posa un punt i final” a una activitat històrica i que, sens dubte, marcarà el futur del municipi.

Les intencions d’Ercros, que ja ha donat a conèixer tant a la Generalitat com a l’Ajuntament de Flix, són les de deixar la planta en un estat latent durant els propers dos anys, per si noves condicions de mercat fessen possible reobrir l’activitat i tornar a produir fosfat bicàlcic, un compost que es fa servir, sobretot, per a elaborar pinso. Tot i això, tant fonts dels treballadors com de l’Ajuntament asseguren que no hi ha cap confiança en la reobertura de la planta i donen per fet que la fàbrica de Flix és ja un episodi històric al municipi.

L’empresa va fer oficial, al mes de novembre, que el passat 31 de desembre cessaria l’activitat a la planta de fosfat, l’única que mantenia activa a Flix. El contracte de subministrament d’este compost per a les químiques Covestro i Timab Ibèrica es va exhaurir, i les companyies van decidir no renovar-lo, un fet que ha acabat condemnant ja la darrera activitat química a Flix, en una planta que va arribar a ocupar prop d’un miler de treballadors a la dècada dels anys seixanta i que elaborava una àmplia varietat de productes químics per a diferents usos i tractaments.

El tancament, però, es produirà de forma escalonada durant les properes setmanes, a mesura que s’acaben els estocs. L’empresa ja ha començat a aplicar l’Expedient de Regulació d’Ocupació, que afectarà 39 dels 48 treballadors. La majoria seran recol·locats a altres centres de producció d’Ercros, i alguns també es prejubilaran. Els nou restants es quedaran a la planta fent tasques de manteniment, vigilància i desmantellament de la planta industrial. La pitjor part, però, se l’emportaran els treballadors de les empreses subcontractistes, que porten anys efectuant tasques auxiliars a la fàbrica de Flix. El cessament de l’activitat suposarà que desenes d’empleats es queden sense faena, sense opció a recol·locacions.

D’altra banda, l’activitat química al municipi ha generat un passiu mediambiental, amb la contaminació del fons de l’embassament de Flix i diversos terrenys, on s’hi han trobat altes concentracions de mercuri, organoclorats i també materials radioactius. La descontaminació del pantà ha costat prop de 200 milions d’euros i va finalitzar el passat 2020. Està previst que el proper mes es desmantelle el doble tancat de palplanxat que ha estat a l’embassament durant els últims deu anys.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 3 =

Últimes notícies