HomeSense categoriaEn Comú Podem proposa un pla de reindustrialització verda per a Tarragona...

En Comú Podem proposa un pla de reindustrialització verda per a Tarragona i les Terres de l’Ebre

El cap de llista d’En Comú Podem a Tarragona i Terres de l’Ebre, Ismael Cortés, ha presentat aquest dimarts les propostes per a un pla de transició justa i de reindustrialització verda basada en les energies renovables. Unes propostes que es plantegen tenint en compte que en els propers anys s’ha d’abordar la qüestió de la fi de la vida útil de les centrals nuclears espanyoles. Aquesta és una qüestió a prioritzar en unes comarques com les de Tarragona i l’Ebre, on hi ha tres de les set centrals nuclears que operen actualment a l’Estat espanyol. Per a En Comú Podem, el tancament d’aquestes centrals ha de coincidir amb la fi de les autoritzacions vigents, per evitar donar nous permisos de funcionament de 10 anys que situarien el tancament d’aquestes plantes més enllà de la seva vida útil.

“El tancament de les nuclears és necessari i inevitable”, ha advertit Ismael Cortés, que ha criticat que, sabent això, els diferents governs del PP i el PSOE no hagin acordat amb el territori plans de transició justa perquè comarques com el Baix Camp o la Ribera d’Ebre tinguin alternatives econòmiques. També ha denunciat la “deixadesa” del govern central en qüestions com la seguretat nuclear. “És un escàndol que la comunicació amb els ajuntaments es faci per fax i que en algunes zones no hagi cobertura de telefonia mòbil”, ha lamentat.

És en aquest escenari que Cortés ha detallat una proposta de pla de transició que passa, en primer lloc, per la creació urgent d’una taula per a la reactivació econòmica de les comarques afectades, que ha d’estar formada per les diferents administracions públiques i els agents socials del territori i que ha de tenir l’objectiu de dissenyar un pla de reindustrialització per a aquestes comarques. Aquest pla ha de prioritzar les activitats sostenibles ecològicament i garantir la reubicació dels treballadors en la mateixa empresa i en les mateixes condicions d’abans del tancament de les centrals.

«Hem de fer que Tarragona i les Terres de l’Ebre siguin una demarcació líder en la transició energètica», ha valorat Cortés. “Ara les comarques de Tarragona i l’Ebre són un pol de producció d’energia i han de seguir sent-ho, però ara amb les energies renovables, que a més tenen una major capacitat de creació de llocs de treball”, ha afegit. Unes noves plantes d’energia renovable que podrien utilitzar les xarxes de transport i distribució que ja existeixen. 

D’altra banda, també s’aposta, en primer lloc, perquè les noves subhastes d’instal·lacions d’energies renovables prioritzin els territoris on es trobin centres de generació elèctrica en procés de tancament. I, en segon lloc, per crear una empresa pública d’energia que tingui entre els seus objectius principals impulsar projectes renovables en els territoris afectats pel tancament de centrals que no s’adaptin al nou model energètic. 

 

Un model energètic en mans de la ciutadania

En Comú Podem també aposta perquè el nou model energètic estigui en mans de la ciutadania i no de l’oligopoli. Per això cal garantir la participació ciutadana per democratitzar l’energia. En aquest sentit, s’aposta perquè la regulació de les subhastes ha d’establir que com a mínim el 20 per cent del capital dels projectes d’instal·lació d’energia renovable ha d’estar obert obligatòriament a totes les persones físiques que resideixen al voltant de la instal·lació i a tots els municipis, cooperatives i petites i mitjanes empreses que estiguen situades en un radi de 100 quilòmetres de distància de la instal·lació.

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

41 + = 51

Últimes notícies