HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catEntre la història i l’esperança catalanes

Entre la història i l’esperança catalanes

Veig a La Vanguardia de dimarts passat, 28 de setembre, l’esquela de Jesús Massip i Fonollosa (Roquetes, 1927) i el cor -ja una mica fatigat de tants amics que se’n van- em fa el corresponent salt per la pèrdua de l’admirat amic i mestre i em porta el record de quan el vaig conèixer a Tortosa en una breu visita, el juliol de 1969, quan ell dirigia el Museu d’Història de la Ciutat.

Amb la seva desaparició -física, però no espiritual- desapareix també (només físicament, insisteixo) el tercet tortosí que en la postguerra van fer la primera resistència catalana: Pérez Bonfill, Vergés i Massip, tots a l’empara d’un resistent molt més antic, el sacerdot i teòleg gandesà, Joan Baptista Manyà Alcoverro, que ja havia patit l’envestida anticatalana durant la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930).

Home de lleis (doctor en dret), historiador, arxiver, poeta, traductor, home de combat, en definitiva, per la llibertat, la democràcia i la catalanitat, des de Tortosa i el conjunt de l’Ebre català va fer el pont entre aquestes terres del sud i la capital, Barcelona, on els supervivents de la República derrotada i els que naixien a les noves èpoques, com Massip, tractaven de salvar el que es podia del patrimoni comú: llengua, cultura, dret, esperit, economia i territori.

Quan ens vam retrobar, pels volts del 1999 o 2000, al cap de gairebé trenta anys sense contacte directe, vaig reprendre les trobades amb ell i vaig recopilar la seva vida i obra en un volumet de la col·lecció Gent Nostra, d’Onada edicions, de Benicarló, publicat el 2014, on el vaig fer cantar i vaig poder comprendre l’amplitud de la seva experiència vital i professional.

M’obrí, gustós, afable i enraonador, la porta de la seva casa xalet de Mig Camí, vora la Simpàtica, amb els finestrals oberts als pins de la Muntanyeta tortosina, on el silenci i el temps regnaven, un espai que em recordava on vivia, a Madrid, el poeta andalús Vicente Aleixandre (Premi Nobel de Literatura), a qui Massip visità en diverses ocasions.

Vam conversar llargament en diverses sessions. Va ser un goig per a mi entrar en el seu món carregat de llibres, papers, cartes i fotos de moments històrics: el seu casori a Poblet, amb el doctor Manyà d’oficiant; els anys a l’Arxiu de Tortosa (1960-1992), amb el rescat i la transcripció dels Costums de Tortosa (1149-1277); les sessions als Congressos d’Història de la Corona d’Aragó (celebrats aquí i a Europa, on es relacionà amb el Pare Miquel Batllori, Agustí Duran i Sanpere, el seu mestre Dr. Font i Rius, etc); les trobades contínues amb Gerard Vergés confegint la revista Géminis (1952-1961), el primer símptoma de renaixement cultural a Tortosa, amb el record sempre present de Carles Riba; el seu impuls, també a Tortosa, per celebrar, el 1961, la Cinquena Assemblea Intercomarcal d’Estudiosos de Catalunya; la seva participació, també el 1961, en l’Exposició d’Art Romànic a Barcelona i, en fi, imatges i papers com a secretari del Sindicat de Turisme (1970) i com a professor d’Història del Dret i d’Història de l’Art a la UNED de Tortosa (1974).

A tot això afegiu-hi la seva creació poètica, reunida en uns quants llibres fonamentals (Llibre d’Hores, Cendra Vivent, La Terra encesa (dedicat al Rector de Vallfogona, el tortosí Vicent Garcia), Bíbliques i Personatges/Paisatges, del 2020), alguns d’ells amb pròleg del seu amic de l’ànima, Gerard Vergés, del crític Àlex Broch o de Laura Borràs, presidenta del Parlament, volums il·lustrats, sobretot, amb dibuixos d’un altre gran amic tortosí desaparegut, el pintor Frederic Mauri, i de Domènec Corbella, de Vallfogona de Riucorb.

Membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres, Massip es dedicà, també, a la història contemporània, amb el llibre El tresor de la catedral de Tortosa i la guerra civil de 1936. Que la terra et sigui lleu.

Xavier Garcia
Xavier Garcia
Escriptor
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies