HomeEntrevistes“Pactant amb el PSC hem pres la decisió que tocava per a...

“Pactant amb el PSC hem pres la decisió que tocava per a la ciutat”

Pregunta: Fa un mes que va signar el pacte amb el PSC. Com ha començat a caminar?

Resposta: Fa molt pocs dies que camina, però estem molt contents de com tira endavant i convençuts que no ens hem equivocat i que hem pres la decisió que tocava per a la ciutat. Hi ha molt bona coordinació entre els dos grups i en el traspàs d’àrees que abans portàvem natros i ara porta el PSC, i moltes ganes de treballar per part de tots.

P: És un pacte que dona peu a un govern de coalició sense majoria.

R: És molt millor tenir deu regidors que set perquè d’entrada tens més mans. Tortosa necessitava un govern més ampli. La primera opció en el seu moment era una altra [ERC], per a continuar el que s’estava fent, però a partir d’aquí el grup municipal més predisposat a treballar per la ciutat era el PSC.

P: És un pacte que pot costar d’entendre si s’analitzen les relacions històriques entre els dos espais polítics a la ciutat. Com l’explica vostè?

R: És un pacte pensat exclusivament en clau Tortosa en què les coses que ens separen queden al marge. Què ens separa? La visió de país. No hi renunciem cap dels dos a la nostra i ja hem votat diferent algunes mocions de caire ideològic i la pancarta pels presos continua al balcó. L’objectiu és treballar per Tortosa i aquí ens entenem perfectament. Una altra cosa seria pactar al Parlament de Catalunya, on si fos diputada sí que em costaria pactar amb el PSC amb la situació actual.

P: Hi haurà hagut en tot cas un apropament, personal o polític, que podríem considerar històric. Com s’ha gestat este pacte després d’anys de distanciament i fins i tot d’enfrontament?

R: Jo no parlaria d’acord històric. És un acord raonable des dels objectius que uns unixen per a Tortosa. L’apropament ja ve d’abans de les eleccions perquè hi ha una voluntat d’arribar a consensos. El contracte de la neteja i la gestió dels residus és un dels més importants que haurà fet l’Ajuntament en temps i a poc de les eleccions, el PSC el va votar a favor per una voluntat de treball i de consens més enllà del govern municipal que hi havia en aquell moment [PDeCAT i ERC]. Això després acaba de quallar per la no voluntat d’entrar al govern d’una formació política [ERC] i perquè el PSC és l’únic que té voluntat de pactar coses al ple i d’aprovar el pressupost.

P: Més enllà del pacte, com analitza vostè el nou escenari polític generat a Tortosa a partir de les eleccions municipals?

R: El que hem vist fins ara és una voluntat de desgast cap al govern municipal i cap a la figura de l’alcaldessa, que s’ha mostrat en moltes votacions. N’hi ha algunes, com la de l’ampliació de l’auditori Felip Pedrell, que mesos abans ni ERC ni la CUP l’haguessen votat en contra, i per extensió Movem tampoc perquè no s’hauria volgut quedar sola. Com que ara no tenim majoria i és més fàcil perdre votacions, es posen pals a les rodes que en altres moments no s’haguessen posat.

P: I en este context què preveu que puga fer el govern per a governar? Què es pot fer i què no es pot fer sense pressupost?

R: Natros ara tenim un pressupost vigent, encara que siga el del 2019 prorrogat. I tenim uns ingressos que no hem pogut destinar a inversions perquè no hem pogut aprovar el pressupost que havíem previst per al 2020. Portarem al ple modificacions pressupostàries per a invertir en diferents projectes, sobretot en via pública, enllumenat, parcs infantils, camins, per a fer avançar la ciutat, encara que alguns voldrien que no féssem res. Natros pensàvem que l’ampliació de l’auditori era molt necessària i no renunciem que es puga dur a terme en un altre moment d’este mandat, però de moment abordarem estes altres prioritats i a més a més ho farem amb més aportació econòmica del que havíem fixat.

P: I els projectes més substancials amb qui preveu pactar-los?

R: Confio i estic convençuda, després d’escoltar els discursos dels altres grups, que ningú pot votar en contra de les inversions per a millorar la via pública. Els altres projectes?  La vida d’un mandat municipal és llarga i jo continuo amb l’esperança d’arribar a acords amb altres formacions més enllà del pacte de govern que tenim.

P: Però amb quines formacions?

R: Amb totes, tot i que n’hi ha alguna [Movem] que ha estat la del no a tot i és possible que continue sent-ho. Jo quan vaig negociar per les ordenances, vaig seure amb tothom, i no descarto ningú.

P: Per què no va aconseguir ni l’abstenció del regidor de Ciutadans per a poder aprovar el pressupost?

R: El regidor de Cs ens va fer unes propostes que vam pensar que eren acceptables, el vam incloure i després ens va dir que no i ja vam veure que no hi havia recorregut.

P: Descarta tornar a portar pressupostos al plenari este 2020?

R: Enguany ho descarto. Hem prorrogat un pressupost i ens hi anirem adaptant.

P: El distanciament amb ERC ha sigut l’avantsala del distanciament nacional entre Junts i ERC o ha tingut una lectura estrictament local?

R: Governem la Diputació i altres llocs amb ERC. A Tortosa, sobre el distanciament caldria preguntar a ERC, que és qui va prendre la decisió de no continuar governant. Va funcionar malament el govern anterior? No. Va passar alguna cosa o va haver-hi algun conflicte? No. Però ells, a partir d’un resultat electoral, consideren que els pot funcionar millor estar a l’oposició. Jo penso que si tens l’oportunitat de governar la teua ciutat, sempre és millor.

P: Vostè diu que la consellera de Salut li ha transmès que no faran l’aparcament en alçada al talús de l’hospital. És una decisió ferma?

R: Ens diuen que té un cost econòmic massa elevat, quan veient el que s’està invertint en altres hospitals del territori, el cost no hauria de ser un problema per a un hospital referent. Si ens creiem que és un centre referent. Jo sí que m’ho crec, però no sé si el Departament de Salut s’ho acaba de creure.

P: Vostè ha exigit una solució urgent als problemes de mobilitat. L’alternativa a l’aparcament serà en relació amb l’actual Verge de la Cinta o amb un nou hospital?

R: Parlen de l’actual hospital, però encara que es plantegés un nou hospital, com a alcaldessa de Tortosa continuaria reclamant una solució per a l’actual, perquè un nou hospital pot trigar 15 anys si comencés ara.

P: I veuria bé que s’apostés per un nou hospital?

R: Sí, sempre que s’arreglés la situació de l’actual hospital, perquè no podem esperar 15 anys més.

P: Com són les relacions institucionals amb Salut?

R: Correctes. Amb la consellera tinc una relació normal i cordial, però li he transmès el meu malestar i ella n’és conscient, perquè entenc que no s’està actuant com toca respecte a Tortosa i a les Terres de l’Ebre.

P: En què es concretarà la capitalitat catalana de la cultura per al 2021?

R: Estem treballant perquè l’últim trimestre d’enguany ja puguem començar amb els actes de la capitalitat cultural, que volem fonamentar en la nostra essència cultural: la cultura popular, amb la resta d’actius també presents. Tenim gegants, tenim castells, tenim la jota, música tradicional i no tradicional i elements a potenciar com el nou museu, on està a punt de començar l’obra d’ampliació que potenciarà artistes tortosins com Gimeno, Estorach o Agustí Querol, que cal posar en valor juntament amb els escriptors.

P: I els 25 anys de la Festa del Renaixement, este 2020?

R: Hi haurà una aposta per fer una edició potent, amb més pressupost, més actuacions i més activitat.

P: Quan es reprendran les obres del balneari del Porcar i de la plaça de la Catedral?

R: Al Porcar s’acaben de reprendre els treballs. La de la Catedral és una obra que està sent encara més complexa del que ens pensàvem. Esta setmana ens han d’entregar el modificat del projecte i amb això iniciarem el tràmit per a donar-li continuïtat. Hem aprofitat que es van trobar noves restes arqueològiques i que els micropilotatges per a sostenir la nova plaça van resultar molt complexos per a incorporar el projecte museogràfic i museològic de les restes de baix de la plaça, i la part del carrer i de la façana mitgera, que tampoc hi eren. Com també durant este temps hem aconseguit ingressos d’un Pla de Foment Turístic i d’un Fons Feder, podem dir que farem més coses però que no costarà més diners a l’Ajuntament.

P: Però el modificat tindrà per força un cost addicional. Es coneix?

R: Encara no tenim les xifres perquè encara no ens l’han entregat.

P: L’anunci de Territori en el sentit que farà un tercer carril per a tota la C-12 implica ajornar sense data el soterrament a Tortosa, que es va anunciar el 2014.

R: Jo tampoc ho veig tan així. Natros, abans de la preocupació per la sinistralitat a la C-12, ja havíem treballat per a anar fent aquell projecte [variant i soterrament parcial, presentat el 2014] per fases, i la primera era la rotonda de Jesús i els vials de serveis, que es farà. Ara s’ha anunciat este 2+1 que a Tortosa només afecta el tram de Vinallop. Per tant, natros no renunciem al soterrament ni vol dir que s’ajorne per a sempre, encara que siguem conscients que ara la necessitat més important era resoldre els problemes de seguretat, a Jesús i a la resta de la C-12. El soterrament s’haurà d’acabar fent.

P: Ara fa un any que el conseller de Territori va venir a Tortosa per a implicar una mica més el departament en la millora de l’habitatge al nucli antic. S’ha fet algun pas important en este sentit?

R: Estem treballant amb la secretaria d’Habitatge per a impulsar àrees de regeneració urbana [ARU] a entorn de la Catedral, que és on creiem que urgix més o pot tenir més sortida l’habitatge. Estem fent la valoració de costos econòmics per a implicar les diferents administracions. Hem ampliat els ajuts a la rehabilitació d’habitatges i amb les modificacions pressupostàries les tornarem a incrementar.

P: El conseller de Territori, Damià Calvet, pot ser un bon candidat a la presidència de la Generalitat?

R: Pot ser-ho, com també altres com per exemple la consellera Maria Àngels Chacón.

P: La imminència electoral reactiva en el seu espai polític un debat que no està resolt, amb la confluència de Junts, PDeCAT, la Crida…

R: Estem en un moment de treball i debat intern que ens ha de permetre arribar a una solució amb una data límit que són les eleccions.

P: I vostè té clar com s’hauria de reordenar este espai?

R: Jo tinc molta faena a Tortosa. Ho dixo per a altres.

 

P: El fet que hi haja finalment nou Govern espanyol, regenera les expectatives de tancar un nou acord pels terrenys de Renfe?

R: Estem pendents que s’acabe la reestructuració per a reprendre les negociacions amb el secretari d’Estat. Ens han de concretar una altra opció pel que fa a la nostra aportació econòmica, d’acord amb el valor de mercat actual.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 1 =

Últimes notícies