HomeSense categoriaEs disparen els preus dels escamarlans i els llagostins de la Ràpita...

Es disparen els preus dels escamarlans i els llagostins de la Ràpita per sobre dels 30 €/kg

EDICIÓ PAPER // “Als àpats de Nadal volem que hi haja peix i marisc”, determina Joan Balagué, el secretari de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita. I és que, el secretari de la Confraria de la Ràpita fa balanç d’este any i afirma que no ha estat un bon any per als pescadors rapitencs. “L’any 2020 ha estat caòtic, primer pel temporal Glòria i després per la pandèmia del coronavirus”, detalla Balagué, que afegix que ara la principal preocupació del sector són “les restriccions a la restauració”, que s’ha posat parcialment en marxa, així com les celebracions de Nadal, que encara no se sap ben bé de quina manera podran celebrar-se.

Un dels productes típics d’estes dates assenyalades són els llagostins. A diferència de l’any passat, en què van capturar-se 65 tones -una xifra rècord d’ençà que es tenen registres a la Confraria-, enguany no se n’han capturat ni la meitat, la qual cosa ha comportat una pujada de preu de quasi 10 euros el quilo, i, segons explica Balagué, els preus en subhasta a les llotges dels llagostins s’enfilen per sobre dels 30 €/quilo en els últims dies. En la mateixa línia se situen els escamarlans, ja que també se n’estan capturant pocs, i la llei d’oferta-demanda ha fet que s’apugen els preus fins als 36 €/quilo. “La mar no és una ciència exacta”, afirma el secretari de la Confraria.

Entre els peixos de km0 de “molta qualitat” que també acostumen a protagonitzar alguns dels àpats nadalencs, i que no han variat gaire de preu respecte del 2019, són el rap, que està venent-se a la llotja a uns 11 €/quilo, i el lluç, a 10 €/kg. Els pops roquers també estan seguint les xifres de l’any passat, i ja se n’han capturat 72 tones. Tant els pops com les sèpies estan tenint unes bones vendes i uns bons preus, que se situen en 8 €/quilo. El secretari de la Confraria apunta que habitualment el desembre és un mes en què hi ha bon consum de peix i marisc i estos productes acostumen a ser més cars.

La incertesa pel consum de peix i marisc que hi haurà estes festes de Nadal se suma també a la incertesa que ha viscut el sector durant este 2020, en què hi ha hagut diversos mesos que no ha sortit tota la flota pesquera de la Ràpita -41 embarcacions d’arrossegament i les de rastrell-, ja que molts mariners es trobaven en ERTOs, la qual cosa ha complicat “l’abastiment normal de peix i marisc al mercat”.
 

‘De la mar, al plat!’
El Grup d’Acció Local de les Terres de l’Ebre ha iniciat la campanya ‘De la mar, al plat!’ per a incentivar el consum de peix i marisc fresc de les confraries de pescadors ebrenques poques setmanes abans del Nadal, així com promoure el consum d’este producte ebrenc entre els jóvens en detriment de productes d’altres zones del món i amb menys qualitat. En este sentit, tres restauradors del territori – Albert Guzman de la Ràpita, Sergi Piñol (Les Dunes) de Deltebre i Miquel Tomàs (La Taverna del Port) de l’Ametlla de Mar- han incorporat receptes innovadores a partir de tres espècies del litoral ebrenc com són el pop, la moixarra i el rap.

També s’han creat uns vídeos, que es difondran per les xarxes socials, en què, de manera pedagògica, els cuiners expliquen com es netegen els peixos i quins són els secrets per a degustar-los. Esta acció també pretén fidelitzar el sector de la restauració a l’Ebre perquè compren peix i marisc de quilòmetre zero, ja que, segons Balagué és “un valor afegit anar a un restaurant i trobar el peix i marisc que es pesquen a la zona”

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

31 + = 35

Últimes notícies