HomeEducacióEspecial Ensenyament · Arrenca un nou curs escolar a l’Ebre amb nervis,...

Especial Ensenyament · Arrenca un nou curs escolar a l’Ebre amb nervis, il·lusió i noves mesures de prevenció

EDICIÓ PAPER // Entre nervis i il·lusió, des d’este dilluns 14 de setembre s’han reobert les portes de les escoles i els instituts, després de sis mesos des de l’inici de la pandèmia del coronavirus i el tancament dels centres educatius.

A les Terres de l’Ebre, prop de 27.000 alumnes han tornat a les aules, condicionats, però, per una sèrie de mesures addicionals que hauran de complir cada dia, com les entrades i sortides al centre esglaonades i en diferents accessos, diferents torns de pati i menjador, l’ús de la mascareta a partir dels sis anys i l’increment dels hàbits de neteja, així com el control de temperatura. Segons ha indicat el Departament d’Educació, l’inici d’este curs “especial i diferent” s’ha fet sense cap incident. 

Tot i els esforços durant estos mesos, i la reorganització i distribució de les escoles i instituts en les últimes setmanes per a complir les mesures de seguretat que han anat anunciant el Departament d’Educació i el de Salut durant l’estiu, les direccions dels centres educatius es mostren contents i satisfets per poder tornar a obrir les portes i rebre de nou els estudiants.

En este sentit, la directora de l’Escola Sant Llàtzer de Tortosa, Cinta Sales, ha manifestat que “teníem moltíssimes ganes de rebre els infants a les aules, ja que portàvem massa temps sense ells”, i ha afegit que “hem obert l’escola en totes les condicions per a poder desenvolupar el curs en la màxima normalitat possible”. Segons ha indicat la directora de serveis territorials d’Educació a l’Ebre, Montserrat Perelló, les obres d’ampliació efectuades recentment a l’Escola Sant Llàtzer de Tortosa han permès esponjar els alumnes.

Esta escola compartix les instal·lacions amb l’Institut Cristòfol Despuig, tot i que es gestionen de manera diferenciada. És per això que tots dos centres s’han distribuït l’arribada dels estudiants per accessos i horaris diferents. Primer ho fan els alumnes de primària, que s’organitzen per grups estables al pati i després desfilen cap a les aules; i després ho fan també grup per grup els de secundària. 

 

Els alumnes de l’Institut Cristòfol Despuig de Tortosa durant la reunió informativa abans d’accedir a les aules | Núria Caro 

 

D’altra banda, el director de l’Institut Cristòfol Despuig, Josep Ramon Subirats, ha demanat a les famílies que estiguen tranquil·les i que confien en el sistema educatiu, i afirma que totes les incidències que puguen aparèixer s’aniran abordant. També ha fet una crida a les famílies perquè els alumnes mantinguen les mesures de seguretat, la distància, la higiene de mans i la mascareta més enllà del recinte escolar, per tal de poder tenir un curs tan normal com es puga, “si no, tot allò que hem estat treballant durant tantes setmanes i mesos no tindrà èxit i tornarà a trontollar”. 

L’alcaldessa de Tortosa ha assenyalat que era molt important, que els xiquets i xiquetes poguessen tornar a les escoles i instituts per a començar un nou curs acadèmic i poder garantir el seu dret a l’educació. 

Una tornada a les aules atípica que vindrà marcada tot el curs per les mesures de prevenció i pels grups estables, aquells grups de convivència en què els alumnes només podran tenir contacte directe amb els seus companys d’aula. Així doncs, al llarg d’esta setmana ja s’han pogut veure imatges inusuals dels infants jugant al pati de les escoles, enguany, però en grups reduïts i sectoritzats els uns dels altres. 

La directora territorial de Salut a l’Ebre, Mar Lleixà, ha destacat la coordinació dels dos departaments per a fer possible esta tornada a les aules, però també per  a fer un seguiment al llarg del curs. Lleixà també ha recordat que tots dos departaments han confeccionat un pla de gestió dels possibles casos sospitosos de coronavirus en els centres educatius. També ha subratllat la importància de la nova figura del “referent covid escolar” dels equips d’atenció primària, una figura que farà de nexe entre les escoles i instituts i Salut, així com els serveis de vigilància epidemiològica per les accions que es puguen acabar decidint en funció de l’evolució de la pandèmia.

 

Els sindicats reclamen més professorat i ràtios més baixes 

Els sindicats de l’educació pública de l’Ebre s’han concentrat esta setmana davant dels serveis territorials d’Ensenyament de Tortosa per a reclamar la reducció de les ràtios i l’increment del professorat. També demanen que el Departament s’assegue a negociar les seues propostes i que es garantisca la presencialitat de l’alumnat en tots els nivells educatius. A més, alerten que no descarten la possibilitat d’una vaga, així com mobilitzacions durant el mes de setembre.

 

Fotografia dels alumnes de l’Escola Sant Llàtzer de Tortosa rentant-se les mans per accedir al centre | Núria Caro 

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 5 =

Últimes notícies