HomeAgriculturaEssència, arròs amb segell femení

Essència, arròs amb segell femení

Marcel·la Otamendi, Adela Tomàs, Lourdes Gisbert, Olga Cid i Susana Castells són les sis integrants de la cooperativa Dones Arrosseres del Delta de l’Ebre. El mes de març de 2022 van poder adquirir un terreny d’arròs de 6,15 jornals d’arrossars a la zona dels Ullals de Baltasar, d’una de les integrants, i es van posar a sembrar, tot i ser les últimes del Delta, i en van fer la posterior recol·lecta.

Mentrestant, també han estat pensant en la forma de constituir-se com a agrupació, i això ha desembocat en la notícia de divendres passat, 27 de gener: sis dones arrosseres configuren una cooperativa al Delta. Van considerar que era el que s’adequava més a les seues necessitats, ja que aportava prou senzillesa i facilitat per a no complicar més el seu dia a dia a les empreses respectives.

A més, la sort ha volgut que cadascuna d’elles tinga faenes i coneixements diferents del sector de l’arròs, cosa que comporta una simbiosi ideal dins de la cooperativa per a cobrir tots els flancs. Amb estos coneixements, s’obriran al mercat de proximitat amb una varietat d’arròs diferent del que és habitual, el redó del delta de l’Ebre: l’Arodelta, un arròs llarg aromàtic que atrau més en la gastronomia del jovent. L’Arodelta es pot trobar tant en la varietat blanca com integral, i esta última és la més buscada entre el circuit de consum ecològic.

Ara, la part més complicada de paperassa i permisos ja està feta, però la faena no està acabada, i per a vendre l’arròs cal realitzar les tasques que potser són més divertides, com dissenyar l’envàs i comercialitzar-lo amb el nom d’Essència. Aquí, les xiques començaran amb una venda escassa, ja que tot va començar molt de pressa, amb els 6,15 jornals; i, enguany, esperen ampliar una miqueta més.

Per ara, la venda es farà per la zona del Delta i s’anirà ampliant progressivament arreu de Catalunya, en petits comerços i especialitzats per la producció limitada, tot promovent el valor afegit de ser arròs del Delta fet per dones, no per ser millor que altres fets per hòmens, però sí per reivindicar el paper que sempre ha tingut la dona rural, la que s’ha ficat dins del fang, que ha plantat i segat l’arròs com qualsevol altre home.

L’art com a llavor

L’artista Jaume Vidal Arasa és el detonant de la nova cooperativa Dones Arrosseres del Delta de l’Ebre. L’ampostí va unificar en el seu treball final de màster de producció i recerca artística, dos de les seues passions: el delta i el feminisme. Es va posar en contacte amb unes quantes arrosseres per a saber com podia unir el món de l’arròs amb les dones per a portar una explotació agrària arrossera, amb la sorpresa que la dotzena de dones a les quals va arribar van treballar conjuntament per a fer-ho una realitat.

Així i tot, la meitat van caure pel camí: totes tenien, ja, les seues empreses i la seua faena, i això suposava un cost afegit que no totes es podien permetre. Les sis que van quedar són les que han continuat endavant amb el projecte fins a constituir la cooperativa. Així, l’artista ampostí va aconseguir que el cultiu de l’arròs es convertís en art, i hi va afegir la visibilització de la faena que les dones fan en el seu conreu.

L’artista parlava de “Rice againts the machism” (l’arròs contra el masclisme) per a donar nom al projecte, una idea d’art conceptual portada a l’extrem, sota la premissa que l’art ja ho és des que penses en ell. El resultat: algunes de les dones arrosseres impulsant un arròs nou, només fet per dones i amb un rerefons artístic i reivindicatiu, la seua essència i la del Delta.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 4 =

Últimes notícies