HomeCulturaEufònic 2023 anuncia els primers artistes, del tecnopop al folklore basc i...

Eufònic 2023 anuncia els primers artistes, del tecnopop al folklore basc i a l’electrònica experimental congolesa

El directe del col·lectiu congolès KOKOKO!, amb instruments casolans mesclats amb electrònica i sons tradicionals; el show audiovisual de Flore, pilar de l’escena bass francesa, amb els VJ’s WSK; el tecnopop romàntic i melòdic de Soledad Vélez; el hardcore electrònic i rural de la banda Nerve Agent; el folklore basc del segle XXI de la cantant Verde Prato; el jove artista queer Hadren, els concerts de codificació en directe de Sam Aaron i QBRNTHSS, o la instal·lació sonora de la noruega Jana Winderen i la lumínica d’Antoni Arola, entre els primers artistes confirmats a la nova edició d’Eufònic.

Eufònic 2023, el festival d’arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre celebrarà la seva dotzena edició del 24 al 27 d’agost en diferents espais del Delta de l’Ebre: la Ràpita, epicentre del festival, comptarà amb el gruix de la programació; Amposta, segona casa del festival; Tortosa, Ulldecona i Roquetes així com altres poblacions de les Terres de l’Ebre.

El festival, marcat per la singularitat del paisatge de la zona, programa concerts, espectacles audiovisuals, instal·lacions artístiques, accions sonores, performances, intervencions en el paisatge i activitats formatives, tant en espais interiors com a l’aire lliure, en espais museístics o espais patrimonials habilitats de forma temporal per a l’ocasió.

Al llarg de les 11 edicions, Eufònic ha comptat amb més de 450 artistes, s’hi han presentat 252 actuacions audiovisuals i musicals, 72 instal·lacions artístiques, 42 accions sonores i visuals, 36 tallers i 79 ponents en les activitats formatives i professionals, en més de 35 espais i 10 poblacions del territori.

Els primers artistes d’Eufònic 2023

La combinació de propostes artístiques instal·latives, actuacions d’alt voltatge, l’experimentació entre gèneres i peces per ser vistes i/o escoltades enmig del paisatge del Delta de l’Ebre, formen l’ADN del festival.

>> Tecnopop, bass i electrònica experimental del Congo

La programació nocturna d’Eufònic viatjarà del pop melòdic a la música de ball, amb shows audiovisuals i posades en escena performàtiques. El col·lectiu congolès KOKOKO! treballa amb instruments casolans creats amb materials trobats i els combina amb electrònica i instruments tradicionals. La reivindicació política, cantada en una combinació de kikongo, francès, lingala i swahili, no està renyida amb el ball: ritmes calents des de Kinshasa que faran pujar la temperatura del Pavelló Firal. Abans, actuarà la DJ i productora belga Flore, pilar de l’escena bass music francesa, un espectacular show audiovisual en col·laboració amb els VJ’s WSK on la música i la imatge adopten una dimensió salvatge i animal, a mig camí entre el UK bass i el techno.

El pop també té espai a les nits del Pavelló: la cantant i compositora xilena establerta a València Soledad Vélez, figura imprescindible del circuit indie nacional, presentarà el seu nou treball “Visiones”, un àlbum de tecnopop romàntic i melancòlic, amb electrònica i sons urbans, que obrirà l’espai nocturn abans de la pujada de to. Com el pop està viu, i tant pot sonar a punk makinero com a 3AM hit, la banda d’Albacete Nerve Agent fusionarà electrònica i molta actitud a l’Ermita de la Pietat, amb lletres gamberres i crítiques sobre la situació de la seva generació, el curro, la crisi mediambiental i l’emocional: hardcore electrònic enèrgic de totalitats rurals i fosques.

>> Folklore basc i poesia industrial

Eufònic continua investigant en les combinacions impossibles: la cantant i productora basca Verde Prato conjuga sons del passat, folklore d’arrel i música contemporània en un treball íntim i vocal cantat en euskera, el seu idioma natal, que s’inspira en les cançons populars que formen part de la seva vida. Folklore basc del segle XXI. I un altre folklore, més recent, és el que reprenen Da::ma, la unió del músic Mauri Ibáñez i el poeta David Caño, on els versos, durs i despullats, es veuen immersos en una escena boirosa i onírica, que beu del techno industrial i el noise art.

>> El pop es porta bé amb la hypertecnologia

El Mercat Vell, dedicat a les propostes més trencadores i performatives, acollirà Hadren, el jove artista queer de Barcelona que barreja electrònica delicada i vocals distorsionades, amb una potent posada en escena, i que aquesta setmana publica el seu àlbum de debut, “Everything From Now”, on barreja les seves grans passions, l’indie, el techno i la música ambient. Com a contrapunt, la recerca, la intel·ligència col·lectiva i la computacional es donen la mà en dos artistes que treballen amb live coding, el llenguatge de codificació en directe: el britànic Sam Aaron, investigador digital i arquitecte de software, defensor del codi des d’un punt de vista artesà, repeteix al festival amb altes dosis de techno algorítmic, i el barceloní QBRNTHSS, projecte de Ramon Casamajó, també parteix del live coding per donar lloc a una barreja de textures sintètiques, ambients sorollosos i ritmes trencats.

>> Creació artística i entorn

Les propostes artístiques seleccionades en la residència creativa Eufònic / Lo Pati, una línia de suport a la creació que impulsa la vinculació amb el paisatge i l’entorn, veurà els treballs de Jo Kimmins, Joana Moher i el duet creatiu format per Llúcia Pla i María Grandmontagne. A aquesta línia s’hi suma una nova residència estrenada aquesta edició, amb el suport d’Acción Cultural Española: l’artista navarresa resident a Berlín Merche Blasco, una de les veus creatives més interessants de l’experimentació sonora, que ha portat a terme performances en espais tan diversos com els novaiorquins Prospect Park, High Line o el Whitney Museum, s’instal·larà durant tres setmanes a la porta d’entrada del Parc Natural per treballar a l’Encanyissada, la llacuna més extensa del Delta, per portar a terme una investigació sobre el so de les aigües, què ens desperten i què amaguen.

>> Instal·lacions artístiques: entre la intensitat del so i la llum

Dos perfils totalment diferents. I una, ho fa amb el so: comissariada per Arnau Horta, la noruega Jana Winderen ocupa els 500m2 del Centre d’Art Lo Pati, el millor espai d’art del territori i on el vessant instal·latiu d’Eufònic pren protagonisme, amb una gran (i subtil) instal·lació sonora. El seu background beu de les matemàtiques, la química i l’ecologia de peixos, i la seva pràctica presta especial atenció als entorns d’àudio i a les criatures que són difícils d’accedir per als éssers humans, tant físicament com auditivament -a les profunditats, sota l’aigua, dins del gel o en rangs de freqüència inaudibles a l’oïda humana-. Hem vist a Winderen en instal·lacions i concerts d’àudio espacials i específics, que s’han exhibit i interpretat en institucions com el MoMa de Nova York, l’IHME d’Hèlsinki o el Centro de Arte Reina Sofia, entre molts d’altres.

I del so a la llum: en un canvi absolut de registre, d’interior a exterior, el mestre de la llum Antoni Arola (que aquesta setmana presenta la seva peça a “Digital impact”, la gran instal·lació d’art digital del 2023 a Catalunya), ocuparà el carreró de Missa de la Ràpita, el carrer més estret del poble, per fer-lo créixer gràcies a la llum, la seva matèria primera.

Pròximament s’anunciarà la resta de la programació i es posaran les entrades a la venda.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 31 = 41

Últimes notícies