HomePolíticaFa una setmana 15 alcaldesses van començar el mandat a les Terres...

Fa una setmana 15 alcaldesses van començar el mandat a les Terres de l’Ebre

Quinze municipis de les Terres de l’Ebre han començat el mandat amb una alcaldessa. Són tres alcaldesses més respecte al final del mandat anterior, i un augment d’un 25%. Una proporció molt baixa tenint en compte que el 40% de les llistes electorals del passat 28 de maig estaven encapçalades per una dona.

La comarca que més alcaldesses tindrà serà, com en l’anterior mandat, la Ribera d’Ebre, tot i que n’ha perdut una i de sis alcaldesses ha passat a tenir-ne cinc en catorze municipis. Són Marina Rojals a la Palma d’Ebre, Blanca López a Garcia, Núria Morera a Benissanet, Àngels Llombart a Rasquera i Tere Viña a Vinebre.

La segona comarca amb més alcaldesses serà ara el Montsià, que ha passat de tenir només una alcaldessa (Núria Ventura, a Ulldecona), a tenir-ne quatre amb l’arribada de Victòria Almuni a la Sénia, Daniela Lleixà a Mas de Barberans i Maria Teresa Solsona a Sant Jaume d’Enveja.

La Terra Alta ha passat de tenir una única alcaldessa (Eva Amposta, al Pinell de Brai), a tenir-ne tres: Núria Mulet a Bot, Laura Vallespí al Pinell de Brai i Laura Domènech a Vilalba dels Arcs.

També hi ha ara tres alcaldesses al Baix Ebre, que n’ha perdut una respecte a l’anterior. En este cas, són Mercè Pedret de Benifallet, Rosalia Pegueroles a Aldover -les dos han revalidat el càrrec- i Eva del Amo a l’Ametlla de Mar.

El mandat podria acabar amb 14

L’inici del mandat ha estat amb quinze alcaldesses, però al final els Ajuntaments ebrencs podrien tenir-ne una menys, segons els pactes de govern que s’han segellat abans de la constitució dels consistoris.

L’alcaldessa de Bot, Núria Mulet, ha iniciat el mandat com a alcaldessa, i està previst que Jaume Sabaté -de Junts per Bot- prengui el relleu i afronte l’últim any de mandat des de l’alcaldia. De la mateixa manera, Eva del Amo és la primera alcaldessa de l’Ametlla de Mar, però deixarà de ser-ho quan falten catorze mesos per a les properes eleccions municipals. El seu lloc l’ocuparà Xavier de la Fuente, del PSC.

D’altra banda, però, està previst que a Tortosa, Mar Lleixà prengue el relleu de Jordi Jordan a l’alcaldia el 2 de gener de 2026. D’esta manera, els Ajuntaments ebrencs acabarien el mandat amb catorze alcaldesses.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 22 = 25

Últimes notícies