HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catFelip Pedrell n'estaria orgullós

Felip Pedrell n’estaria orgullós

Felip Pedrell volia que la seua obra fos per al poble, se l’estimava. Sempre va tenir present les seues arrels en les composicions, el nacionalisme vinculat a tots els coneixements que va adquirir al llarg de la seva vida. Però van ser justament aquestes arrels les que el van posar en contra de tots aquells que injustament el van apartar de la divulgació musical, per ser innovador, per mostrar-se lliure, per ser nacional, per ser català.

Va portar una vida dura, la mort de la dona i, posteriorment, de la filla el van marcar. Però tot i això va arribar a compondre obres bellíssimes, grandioses, absolutament emocionants; obres que arriben directament al cor, que només poden arribar a ser compostes per un ésser humà d’emocions vives, de generositat a la vida, personalitat culta i farcida de vivències.

Quina llàstima que aquestes obres quedessin oblidades al llarg dels anys! Quina llàstima que tot i la voluntat del compositor de ser difoses, de ser escoltades arreu del món, de sentir-se valorat, no poguessin sortir de la partitura! Tot i així, Pedrell seguia component. Potser intuïa que un dia es faria justícia i la seua música arribaria lluny.

Enguany, a la seua ciutat natal, a Tortosa, n’hem commemorat el centenari amb moltes ganes, amb la celebració de l’Any Pedrell. Institucions, associacions, formacions estables de música, particulars… tots hem volgut aportar el nostre gra d’arena per fer una mica de justícia a aquesta falta de treball en la difusió d’aquest magnífic nostre compositor en un passat.

Des de Joventuts Musicals de Tortosa també hem volgut mostrar la nostra voluntat de poder encaminar Pedrell cap al lloc que li pertoca. Amb l’espectacle audiovisual, teatral i musical Les Cartes de Pedrell, hem transcrit i arranjat partitures del preludi de l’òpera Cleòpatra, obra d’estrena absoluta. Una obra mai sentida abans de Pedrell, i quina obra!

Quina preciositat de partitura, oblidada durant més de cent anys!
Un espectacle 100 % Pedrell, amb música exclusiva del compositor tortosí, que ha inclòs una estrena absoluta a Catalunya i reestrenes orquestrals, recuperació de cartes rebudes de personalitats influents de l’època i una posada en escena d’un ‘Pedrell’ que impactava per la seva semblança: realment donava la sensació que hagués ressuscitat per acompanyar-nos durant el concert.

Aprofitant la celebració dels 50 anys de Joventuts Musicals, cinc dècades oferint música i cultura a la ciutat, seguim amb tantes ganes com tots aquells que van decidir crear l’associació. Una associació sense ànim de lucre que ha pretès dignificar i fer valer una petita part d’aquestes composicions tan vastes i tan precioses del gran mestre. Ho hem fet amb tota modèstia i amb molt bona voluntat: el nostre desig seria saber que Pedrell n’estaria orgullós.

Des de Joventuts Musicals de Tortosa agraïm a l’Ajuntament de Tortosa i al Departament de Cultura de la Generalitat tot el suport i predisposició en l’organització de l’acte. També felicitem tots aquells companys que, per iniciativa pròpia o juntament amb altres associacions, han contribuït a exaltar el llegat Pedrell. No podem deixar-ho aquí. Per això seguim buscant complicitats, per poder exportar l’espectacle 04 arreu de Catalunya, en especial a la capital del país, perquè Felip Pedrell s’ho mereix. I el proper 10 de desembre organitzem el 1r Concurs de Música Felip Pedrell. És la nostra responsabilitat i la nostra obligació continuar aquest treball per situar el músic i compositor tortosí més il·lustre al lloc que li pertoca. Felip Pedrell va ser un dels compositors més influents de l’Europa del segle XIX. Catalunya li ho deu. Seguim!

Elisa Huguet i Espelta
Elisa Huguet i Espelta
presidenta de Joventuts Musicals de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies