Fer teatre

És ben cert que el teatre és una de les grans expressions de la cultura i que l’espectacle teatral oferix un ventall de reptes i un niu d’emocions a les persones espectadores. També és cert que fer teatre és una activitat que va molt més enllà de l’espectacle i del fet cultural, ja que proporciona a les persones que fan possible l’escenificació un bon grapat d’aprenentatges, habilitats i satisfaccions. Si el teatre és gratificant per al qui el rep, molt més gratificant és per a qui el fa. Només que ens hi fixem una mica, podem observar que hi ha moltíssima gent que fa teatre fora dels circuits professionals i que hi troba una forma de gaudi i de realització personal.

Deixant de banda la gran tasca educativa a través del teatre que es fa en molts centres escolars, i que resulta altament beneficiosa per als infants i els joves, vull centrar este article a fer públic reconeixement als grups amateurs de teatre. Malgrat que molt sovint es parla de “teatre amateur”, és bo deixar clar que els que són amateurs són els grups i no el teatre. El teatre és teatre, i les peces que representen molts grups amateurs arriben a assolir una gran qualitat.

Fer teatre implica grup. I més enllà de les motivacions que poden portar cadascú a formar part d’un grup escènic, qui hi participa com a actor o actriu hi pot trobar eines per a millorar la dicció i la gestualitat, per a guanyar seguretat a l’hora d’enfrontar-se a un públic, per a saber pautar les intervencions, per a treballar la memòria, per a saber estar en escena i improvisar, si cal, per a saber posar-se a la pell del personatge (allò que anomenem empatia)… I tothom del col·lectiu teatral, incloent-hi qui preferix fer les necessàries tasques de suport, té l’oportunitat d’interactuar amb altra gent, de sentir que la seua aportació és important, d’experimentar el sentiment de pertinença al grup, de xalar…

A les Terres de l’Ebre hi ha una munió de grups amateurs de teatre que fan una labor digna del més alt reconeixement. Gràcies a ells cada any podem gaudir d’infinitat d’obres d’autor o de creació pròpia, de passions, de pastorets, de santantonades, de recreacions històriques, d’espectacles de carrer, etc. Vint-i-dos d’estos grups formen part de la Coordinadora de Grups Amateurs de Teatre de les Terres de l’Ebre. Si els beneficis de fer teatre són molt grans per a cada una de les persones que hi treballen, per al grup i per a la comunitat en conjunt, estos beneficis es multipliquen quan hi ha connexió entre diferents grups amateurs.

La Coordinadora de Grups Amateurs de Teatre de les Terres de l’Ebre (en endavant, Coordinadora) forma part de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, fundada el 1985, que inclou més de tres-cents grups i que a la vegada està en connexió amb la xarxa internacional de grups amateurs de teatre. Els grups teatrals que formen part actualment de la Coordinadora, amb representació de les quatre comarques de les Terres de l’Ebre i fins i tot del Baix Maestrat, són (en simplifiquem els noms): Grup Escènic de la SCER, de l’Ametlla de Mar, Delta Teatre, de Deltebre, Tots Hi Caben, del Perelló, Euterpe, de Jesús, L’Espurna, de Roquetes, Los Comediants, de Tivenys, grup Pastisset GT i grup Patronat Teatre, de Tortosa, La Ringa, de Xerta, Gresol, d’Alcanar, Terra Baixa, d’Amposta, Xip-Xap, de la Ràpita, Tempoteatre La Boheme, de Sant Jaume d’Enveja, Grup Teatral Planer, de Santa Bàrbara, Ditirambo, de la Sénia, grup de La Passió i grup Pere Sans, d’Ulldecona, Grup Teatral de Móra d’Ebre, Flexus Teatre, de Flix, La Barretina, de la Fatarella, La Farsa, de Gandesa, i Los Ganxos, de Traiguera. Molts d’estos grups tenen secció infantil i/o juvenil.

La Coordinadora estimula i empara un seguit d’activitats que permeten una major presència teatral al nostre territori i també la connexió i la interacció entre la gent que dedica temps a fer teatre. Les rodes de teatre fomenten l’intercanvi de les obres que estrenen els diferents grups, amb la qual cosa molts pobles poden gaudir dels espectacles preparats per grups d’altres poblacions. Des de fa molts anys les mostres de teatre anuals oferixen al Teatre Auditori Felip Pedrell una selecció d’obres dels grups de la Coordinadora (val a dir que, amb esforç i encert, han nascut altres mostres o jornades, com les d’Ulldecona, Sant Jaume d’Enveja, l’Ametlla de Mar, Gandesa, etc.). Enguany s’ha iniciat la mostra de grups infantils de teatre de les Terres de l’Ebre. L’elenc transgrupal Ebre Teatre ha estat fent representacions d’obres en què participen actors i actrius de diferents grups al llarg de les tres darreres dècades. El foment de les activitats formatives permeten la millora de les habilitats personals i de les representacions en conjunt. Les trobades anuals, itinerants, faciliten la coneixença i el diàleg entre els components dels diferents grups escènics del nostre territori, i també l’esbarjo compartit. La participació en les trobades d’àmbit català permeten l’intercanvi i la col·laboració a nivell nacional (alguna d’estes trobades s’ha organitzat aquí a les Terres de l’Ebre).

Professional o amateur, estable o esporàdic, adult o juvenil o infantil, en espai tancat o al carrer, d’autor o de creació pròpia… llarga vida al teatre!

Marius Pont Fandos
Marius Pont Fandos
Psicòleg, filòleg i historiador
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies