HomeSense categoriaFinalitza l’extracció de llots contaminats a l’embassament de Flix

Finalitza l’extracció de llots contaminats a l’embassament de Flix

EDICIÓ PAPER // L’extracció dels llots contaminats del fons de l’embassament de Flix ha finalitzat. Fonts properes a la direcció de l’obra han assegurat a este setmanari que el dragatge dels fangs ja ha acabat i que les darreres analítiques en diferents punts del fons del pantà han donat resultats pràcticament lliures de contaminants. Ara, els treballs de la descontaminació ecaren ja la seua recta final, amb els estudis sobre com tractar l’aigua que ha estat en contacte amb els residus contaminats dins el doble tancat de palplanxat i com reintegrar-la després al curs del riu.

L’alcalde de Flix, Francesc Barbero, ha confirmat que este és l’estat actual de les obres. “Ens fa pensar que això, després de tots els entrebancs i les dificultats que han anat sorgint, ja està a punt de finalitzar”, assegura. “Hem de ser conscients que la implicació de les administracions per a solucionar el problema ha estat enorme, amb un pressupost de més de 100 milions d’euros, i amb la voluntat de finalitzar sempre les obres, tot i els entrebancs. Vist amb perspectiva, veiem com s’ha fet net i hem d’estar satisfets”, afegix Barbero.

A banda de la descontaminació de l’aigua, les obres plantegen ara la construcció d’una escullera a tota la riba del polígon industrial químic, abans de l’extracció del doble tancat de palplanxat. L’obra estabilitzarà el sòl del polígon més proper al riu i possibilitarà la recuperació d’un terreny proper al riu, amb un alt valor natural un cop s’haja donat del tot acabada la descontaminació. “Serà un lloc que haurà d’estar integrat al paisatge, de valor natural i mediambiental”, defensa l’alcalde.

Quinze anys després 
El passat mes de setembre es van complir quinze anys des que es va fer públic l’estudi ambiental del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), dirigit pel doctor Joan Grimalt, que alertava de l’existència de residus contaminants sota l’embassament de Flix. Sota l’aigua hi havia elements diversos que incloïen materials pesants -com mercuri-, compostos organoclorats – com hexaclorobenzè, policlorobifenils (PCBs) o DDT- i materials radioactius, tots ells havien estat utilitzats per la fàbrica química i haurien estat abocats al riu de forma incontrolada durant dècades. Era el primer cop a la història que es donava la contaminació d’estos compostos químics, barrejats i sedimentats, al fons d’un riu.

L’any 2005, la comissió de seguiment de la contaminació va acabar decidint l’extracció dels fangs i el seu tractament en una planta prop del polígon químic i el seu segellament després a l’abocador municipal del Racó de la Pubilla. Este plantejament s’acabava imposant a altres projectes, com ara el confinament dels llocs en un sarcòfag dins el riu.

El 2013, començava l’extracció dels llots per part d’Acuamed i l’adjudicatària FCC, amb previsió que acabés el 2015. Les obres es van donar per enllestides al novembre d’aquell any però poc després es va fer pública una trama de corrupció que afectava les dos empreses i es va demostrar que prop de 150.000 tones de residus contaminats encara restaven al fons del riu, fet que representava un 10% del total que s’havia d’extraure.

El 2018, Acuamed va reprendre les obres amb un nou adjudicatari, l’empresa també pública Tragsa, que ha assumit els treballs fins a l’actualitat. 

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 37 = 44

Últimes notícies