HomeMedi AmbientFins a 282 bombers i 47 reforços per a abordar la campanya...

Fins a 282 bombers i 47 reforços per a abordar la campanya forestal a l’Ebre

El gros de la campanya forestal del cos de Bombers s’intensifica ara, al mes de juny, per a abordar els mesos més complicats de l’estiu després d’un hivern i una primavera amb força activitat i en què els incendis més grans han estat a les Terres de l’Ebre, com ara el de Batea (540 hectàrees cremades, la majoria a l’Aragó) i el de Tortosa (87,6 ha). Els Bombers han detectat que ara ja és habitual que hi haja incendis de llamp des del mes de març i que els focs tenen capacitat per a llançar focus secundaris a centenars de metres. Batea i la Pobla de Massaluca n’han estat dos exemples. El que portem de 2024 ha sigut el tercer any més sec a Catalunya en dècades. Al sud del país, on la pluja de primavera ha estat menys quantiosa i reparadora, s’han registrat 224 incendis de vegetació, un 25 % menys que l’any passat a l’Ebre, però més de tres vegades el nombre d’incendis registrats el 2020 en el mateix període.

La tendència és clara i això implica un reforç dels recursos i de la dotació de personal en favor d’una major seguretat i coordinació. La campanya de 2024 a Catalunya compta amb un reforç de 471 persones, 47 de les quals a la Regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre. La majoria són Ajudants d’Ofici Forestal, que treballaran en dies alterns en guàrdies de 9,5 hores. També s’han reforçat els conductors per a alimentar les unitats de comandament mitjà, les esquadres forestals logístiques o el Grup Operatiu de Suport amb base al Parc de Cerdanyola del Vallès.

L’Ebre té set parcs de bombers funcionaris: Amposta (27 efectius), Ascó (19), Gandesa (20), l’Ametlla de Mar (20, Móra d’Ebre (39), Tortosa (48) i Ulldecona (20). Pel que fa als bombers voluntaris, hi ha dotació a Batea (15), Benifallet (13), Flix (17), Gandesa (1), Horta (17), L’Ametlla (1), Móra d’Ebre (1), Tivissa (21) i Ulldecona (3).

En la mateixa línia, se reforça el parc de vehicles i mitjans aeris i la flota de campanya estarà integrada a Catalunya per 6 helicòpters de comandament, 3 de rescat, 10 de bombarders i 9 avions de vigilància i atac. A més a més, en cas d’un gran incendi, els Bombers de la Generalitat també poden sol·licitar mitjans al Ministeri per a la Transició Ecològica.

Segons fonts del cos, enguany s’ha millorat el desplegament de les estructures de comandament, per a reforçar la interacció entre les tasques d’anàlisi i l’operativa per a confinar i protegir la població. Igualment, el Grup d’Actuacions Forestas (GRAF) també ha millorat el model de seguiment en continu del risc i de l’evolució dels incendis, per a proposar estratègies i maniobres d’extinció i reforç de personal i mitjans. Este seguiment ha de permetre preveure la càrrega de combustible disponible, el dimensionament de la resposta i els avisos a la població, els fronts de foc amb comportament erràtic i els moments extrems, és a dir, la piroconvecció, quan els focs se poden difondre en totes direccions per l’existència d’un núvol sobre el mateix incendi.

Entre les mesures de prevenció fetes fins ara, s’han fet 27 jornades de cremes controlades i cinc cremes de vegetació al voltant de punts d’aigua.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + = 7

Últimes notícies