HomeCiènciaLala Escrivà directora del FabLab Terres de l’Ebre: “El laboratori de fabricació...

Lala Escrivà directora del FabLab Terres de l’Ebre: “El laboratori de fabricació FabLab té un impacte molt positiu a les Terres de l’Ebre”

Lala Escrivà (Amposta, 1965) és la directora del FabLab Terres de l’Ebre, un laboratori de fabricació digital amb seu a Amposta impulsat per l’Ajuntament de la capital del Montsià que apropa la tecnologia a la ciutadania a través de l’aprenentatge compartit, la innovació i l’emprenedoria. Llicenciada en filologia clàssica, especialitat llatí (Universitat de Barcelona, 1992) és tècnica de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Amposta des de 1997.

PREGUNTA: Què és un FabLab?

RESPOSTA: És un laboratori de fabricació digital amb una àmplia gamma de maquinària digital com impressores 3D, fresadores, talladores làser, arduinos o bee-bots, entre d’altres, o elèctriques i manuals per ajudar a treballar en innovació i prototipatge. Estes màquines no tenen sentit si abans no hi ha un disseny i si abans del disseny no hi ha una idea i si abans de la idea no existix un problema o necessitat, que és el que nosaltres convertim en repte. Al FabLab treballem del repte al prototip i quan este ja és funcional la nostra faena ha acabat.

P: I, per tant, els objectius quins són?

R: La formació, la recerca i el suport tecnològic per a facilitar la creació de prototips funcionals. Però no som una fàbrica de producció de prototips en sèrie.

P: Quins serveis oferiu?

R: Oferim formació al món educatiu i a la ciutadania en general. Per exemple, impartim cursos de certificació d’impressores 3D, ara en començarem un de torn industrial i més endavant n’hem programat un altre d’ús de tall làser. També divulguem la tecnologia a través de xerrades i taules rodones, i assessorem les empreses i aquelles persones interessades en el procés de fer el disseny d’un prototip, però mai el fem nosaltres. Per als més menuts, de 8 a 13 anys, també oferim els FabLab Kids, uns tallers de creació digital.

P: Com se concreta este assessorament?

R: Aquí al FabLab som dos persones: un tecnòleg, expert en tecnologia i maquinària digital, i jo que soc més experta en metodologia de creativitat i en donar solucions a reptes i també a detectar-los. Utilitzem la metodologia Lombard basada en Design Thinking, un procés d’aprenentatge basat en els principis de l’emprenedoria i la innovació.

P: Com podem accedir als serveis que oferiu?

R: A la nostra pàgina web fablabte.amposta.cat hi ha un formulari d’inscripció a través del qual l’usuari ens pot demanar els serveis que necessita i li donem cita. La inscripció als cursos de formació la divulguem a través de les xarxes socials i cal estar atents, en pocs dies se cobrixen les places, com ha passat esta setmana amb els tallers programats de FabLab Estiu.

P: Quins consells donaríeu a algú que vol començar un projecte al vostre FabLab?

R: El primer que li preguntaria és el què necessita i després nosaltres li explicaríem com ho ha de fer, és a dir el full de ruta a seguir. O bé l’assessoraríem en disseny o bé en creativitat per respondre al repte plantejat. Al FabLab venen molts estudiants a fer treballs de recerca o de fi de màster o postgrau que després del nostre assessorament fan una cosa que ni havien pensat. El món de la tecnologia no només és impressió 3D, hi ha altres aspectes que molts no coneixen com el fressat, el videomapatge o aspectes de la intel·ligència artificial.

P: Quins tipus de prototips naixen al vostre FabLab?

R: Han vingut dissenyadors a fer recerca amb biomaterials per a fer un pom d’una porta o a partir del pinyol d’una oliva calcular la resistència que tindria este material en una cadira. Un dissenyador d’Amposta va vindre a fer uns prototips de joguines i se n’han fet molts d’altres que són el resultat de treballs de recerca.

P: I el projecte de més rellevància que heu incubat fins ara és el Tian Bot. En què consistix?

R: El Tian Bot és un prototip conceptual intel·ligent que millora la comunicació amb persones autistes. Amb este projecte participem en l’Audi Creativity Challenge, una competició d’innovació social de la marca de cotxes Audi. L’equip està integrat per tres joves estudiants de batxillerat i ESO i un driver, que soc jo, que faig de tutora. El sistema que hem ideat és absolutament inèdit. Se van presentar 588 projectes i el nostre ha quedat entre els 10 finalistes. El 15 de juny se coneixerà l’equip guanyador que viatjarà a Silicon Valley per rebre la mentoria d’experts per a convertir el projecte en una realitat funcional. Si guanyem serà una experiència brutal per a l’equip.

P: Quin perfil de persones sol vindre al FabLab?

R: Quan vam començar vam fer diverses activitats per a veure quin públic tenia més necessitat d’un centre d’estes característiques i vam constatar que era el món educatiu. I així és, tot i que d’empreses en van venint també.

P: Com us financeu? Rebeu subvencions o col·laboracions privades?

R: El FabLab se va posar en marxa el febrer de 2022 amb finançament de fons europeus a través d’un Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial impulsat per la Reserva de la Biosfera Terres de l’Ebre. El FabLab és de l’Ajuntament d’Amposta i el finançament és 100 % municipal, tot i que rebem alguna subvenció puntual de la Diputació de Tarragona.

P: Com promocioneu el FabLab?

R: Estem molt a les xarxes socials i això és molt positiu. Tot el que fem ho difonem a través de les xarxes socials i això facilita que estudiants, professors i empreses ens coneguin i es posen en contacte amb nosaltres. I a la vegada els mateixos usuaris també contribuïxen a difondre els serveis que prestem. La gent cada vegada més parla del FabLab.

P: Quin paper creieu que té la tecnologia en l’educació i la formació de la joventut?

R: La metodologia STEM (Science, Technology, Engineering i Maths) se basa en la idea d’educar els xiquets en quatre disciplines específiques la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques. Al FabLab, amb la creació d’un prototip, l’alumnat pot aprendre a la vegada estes assignatures i això és importantíssim. Al món educatiu la tecnologia és importantíssima i la creativitat és una assignatura que s’hauria d’impartir a tots els centres perquè és indispensable per desenvolupar la tecnologia.

P: Com contribuïx el FabLab al desenvolupament de les Terres de l’Ebre?

R: Tindre un FAbLab, un lloc de referència tecnològica a Terres de l’Ebre, té un impacte molt positiu al territori. Ja ho hem vist en el món educatiu, per exemple. Aquí fem tallers de Design Thinking, tallers d’impressió 3D i a les Terres de l’Ebre no hi havia cap lloc on se fessen. Tot això és coneixement i després, a partir d’esta base, sortiran projectes innovadors.

P: Col·laboreu amb altres FabLab catalans?

R: Col·laborem amb el Fab Lab Barcelona, que han impartit a Amposta tallers de makers i d’innovació tecnològica, i també hem estat en contacte amb el de Sant Cugat. Fa uns mesos, el FabLab Andorra ens va demanar assessorament sobre com havien posat en marxa el de Terres de l’Ebre.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies