HomeEnergiaForo Nuclear diu que l'energia nuclear a Catalunya és "més que fonamental"...

Foro Nuclear diu que l’energia nuclear a Catalunya és “més que fonamental” i veu “òbvia” la seva continuïtat

El president de Foro Nuclear, Ignacio Araluce, ha assegurat aquest dilluns que l’energia nuclear a Catalunya és “més que fonamental” i veu “òbvia” la continuïtat de les centrals nuclears catalanes més enllà de la data de tancament prevista. En una trobada amb periodistes, Araluce ha destacat que el 60% de la generació elèctrica a Catalunya és d’origen nuclear, mentre que altres fonts són més minoritàries, com la cogeneració (12%), el gas (11%), l’eòlica (7%) i la fotovoltaica (1%). A més, ha apuntat al “dèficit de generació“, és a dir, la diferència entre l’energia que produeix i la que consumeix. “Estar depenent que t’enviïn cable d’algun lloc, com un salvavides, no crec que és el que vulgui Catalunya“, ha sentenciat.

El president de Foro Nuclear considera que és “impossible” que els terminis plantejats en el Pla Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) es pugui produir la mateixa energia amb altres fonts, com les renovables. “No es poden muntar uns parcs eòlics com no s’ha fet a la vida. És impossible, mirant els números. El tancament de les unitats significa no tenir energia aquí“, ha assenyalat Araluce, en referència a la situació a Catalunya.

D’altra banda, el president de Foro Nuclear espera que pròximament les empreses propietàries -com Endesa, Iberdrola, Naturgy o la portuguesa EDP- facin una petició formal per tractar l’allargament de la vida útil de les nuclears i ha comparat la negociació amb la que puguin tenir els treballadors d’una empresa sobre el seu conveni col·lectiu. “Sempre hi ha uns tantejos i quan van desapareixent, un s’asseu a parlar formalment. Crec que estem en aquesta situació“, ha afegit el president de Foro Patronal, tot i que ha puntualitzat que ho desconeix en quin s’han acostat posicions entre les empreses i el govern espanyol.

Segons el president de la patronal del sector, si hi ha una petició formal de les empreses, seria per a totes les centrals en marxa ara mateix. Araluce ha apuntat a la necessitat que les elèctriques vagin totes juntes, ja que algunes d’elles en comparteixen la propietat.

En qualsevol cas, pel president de Foro Nuclear la situació “ideal” és que es prengués una decisió sobre un eventual allargament de la vida de les nuclears al llarg d’aquest any, a poder ser a l’estiu o principis de tardor ja que el primer tancament està previst per l’1 de novembre del 2027 (Almaraz I). En total, a l’Estat hi ha set unitats, de les quals tres es troben a Catalunya. Es tracta d’Ascó I, que ara mateix té previst la finalització de la seva vida útil el 2 d’octubre del 2030; Ascó II (2032) i Vandellós II (2035).

Araluce també ha aprofitat la trobada amb els mitjans de comunicació per denunciar la “pressió tributària enorme” a què diu que està sotmès el sector en comparació d’altres. Segons ha detallat, el sector ja abona més de 10 euros per MW/h a Enresa s’acabi o venent aquesta energia. És una taxa que el sector ja accepta abonar però Araluce s’ha queixat del darrer increment, superior al 30%.

A més, hi ha d’altres tributs autonòmics i d’altres administracions que fa que la quantitat final a abonar sigui de 28 o 29 euros per megawatt hora. “Així és molt difícil competir amb altres tecnologies que no tenen aquesta barrera d’entrada. Demanem que ens tractin igual que a la resta“, ha continuat Araluce, que ha afegit que Catalunya és la que té els tributs autonòmics més elevats, amb uns 6,6 euros per MWh.

En relació amb l’apagada del passat 28 d’abril, Araluce ha demanat esperar uns mesos un cop s’hagin analitzat totes les dades relatives al comportament de la xarxa aquell dia però l’ha desvinculat del debat sobre l’allargament de les centrals. “Les nuclears són fonamentals per moltes raons: per seguretat del subministrament, per inèrcia, per competitivitat, per no emetre CO2, per complir tots els requisits que se li demana a la transició energètica, tenir major autonomia…“, ha enumerat. “Des del punt de vista tècnic, econòmic i estratègic, ho desvincularia“, ha insistit.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies