HomeEconomiaFrancesc Faiges: “No hi ha territori sense productors i no hi ha...

Francesc Faiges: “No hi ha territori sense productors i no hi ha productors sense territori”

Francesc Faiges, president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa, no podia amagar la gran satisfacció per haver pogut recuperar una trobada com la dels Premis Cambra 2022. Durant la seua intervenció va dir que era un gran dia de celebració, “perquè després de superar la pandèmia de la covid 19, que va impedir celebrar les dos últimes edicions dels premis, ara ja ens podem tornar a reunir i compartir esta nova edició amb normalitat, una edició que per primer cop s’organitza a la ciutat de Tortosa, per la qual cosa que vull expressar el meu sincer agraïment a l’Ajuntament i molt especialment a la seua alcaldessa, Meritxell Roigé”.

Faiges va fer un repàs dels premis que s’anaven a donar als diferents àmbits, així com a aquells que rebrien un reconeixement per haver apostat clarament per elaborar Productes Locals de Qualitat (PLQ) perquè “no hi ha territori sense productors i no hi ha productors sense territori”. Tenir a les Terres de l’Ebre la distinció de Reserva de la Biosfera és, per al president de la Cambra, una gran oportunitat “Com que som un territori singular, únic a Catalunya, on cal mantenir un equilibri entre la conservació de l’ecosistema i el desenvolupament socioeconòmic, a través de l’ús racional dels recursos naturals, hem de ser exemple d’equilibri i encaix entre natura, sostenibilitat i economia”.

Durant la seua intervenció va insistir que calia tenir una nova mirada, “en què es tinguen en compte les nostres prioritats en les noves inversions a implementar, i hem de parlar d’infraestructures, més necessàries que mai”. En este sentit, va reivindicar “el centre logístic intermodal de mercaderies Logis Ebre, el tercer carril a l’AP7, el desdoblament de l’eix de l’Ebre, el futur tram de l’A7 del sud al nord de les Terres de l’Ebre i la revitalització del Port d’Alcanar”.

En relació amb el nous projectes en models energètics, va referir-se a la producció d’hidrogen verd, les comunitats energètiques als nostres polígons o la iniciativa Raimat-Gironés, el magatzem d’energia més gran del món. Segons Faiges, s’havia d’aconseguir ser “un dels principals NODES del corredor del Mediterrani, sense oblidar-nos mai de la connexió en les nostres comarques de l’interior, que ens unixen en les comunitats autònomes veïnes i que tant necessiten l’impuls d’una nova industrialització, aprofitant els esperats fons de transició nuclear com a eina de transformació i creació de nous llocs de treball”.

El president de la Cambra de Tortosa està convençut que s’estan vivint canvis transcendentals, “canvis que ens obliguen a implementar la digitalització i la sostenibilitat en un món en transformació, on cal afrontar les conseqüències de l’emergència climàtica, que afecta considerablement el sector primari, els nostres petits productors i, malauradament, el nostre estimat delta de l’Ebre”. En este sentit, va recordar que les Cambres de Comerç Catalanes havien participat activament en el nou Pacte Nacional per la Indústria de Catalunya, “fent-hi les esmenes oportunes mitjançant la comissió d’indústria, economia circular i competitivitat presidida pel bon amic Ramon Talamàs, de la Cambra de Comerç de Terrassa, i en què la nostra cambra ostenta la vicepresidència. Necessitem que hi haja una col·laboració més proactiva amb el Govern del nostre país”. Faiges creu que Catalunya ha de recuperar el pes industrial perdut en les anteriors dècades per decisions polítiques, “sobretot en els sectors més estratègics, com és el de l’energia, ja que no volem dependre d’altres territoris ni d’altres països. Ens hem de reivindicar com a productors i industrials, i hem de fomentar el producte de qualitat; no podem dependre solament de les fàbriques d’Àsia, que estan envaint el mercat amb productes low cost i mà d’obra barata”. El resultat d’això, segons Francesc Faiges, és un dèficit en sectors estratègics que, malauradament, s’ha pogut comprovar durant la pandèmia, “no teníem mascaretes, ni les matèries primeres necessàries per a la producció; falten microxips a la indústria d’automoció, i etc. I està clar que no podem dependre de si un vaixell s’encalla al Canal de Suez i provoca un caos logístic mundial, o que qualsevol dels nostres proveïdors decidisca no complir amb els compromisos adquirits per la raó que siga, com malauradament ha succeït enguany amb la Guerra a Ucraïna”.

Davant dels empresaris ebrencs va voler llançar un missatge d’optimisme “Hem d’estar motivats per a aprofitar sinergies i atraure més empreses tractores al nostre territori. Això és possible, i així ho demostren les últimes implantacions empresarials; sense dixar, per suposat, d’acompanyar les empreses autòctones, que ja estan treballant i creant riquesa de fa molt temps, demostrant la seua implicació, tradició i prestigi encomiables”. Va reivindicar finalment poder encarar el futur amb la capacitat de resoldre àgilment el projecte territorial que s’ha posat en marxa “Tenim molt talent, hem de ser capaços de retenir-lo i canalitzar-lo, i això només serà possible amb projectes transformadors i que creen nous llocs de treball a tots els sectors”.

I és amb esta nova mirada que, segons Faiges, pot trobar-se la fórmula per a contribuir al progrés de la nostra societat “Aprofitem les noves oportunitats, continuem creant-les tots junts, abordem els reptes de futur amb coratge, seny i entusiasme, defugint una mentalitat victimista que només ens pot aturar i sempre ens dixarà en una indesitjable mediocritat. Si ens ho creiem tenim un futur brillant”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

16 + = 18

Últimes notícies