HomeTerres de l'EbreGener costerut amb més de 2.900 casos confirmats de coronavirus a les...

Gener costerut amb més de 2.900 casos confirmats de coronavirus a les Terres de l’Ebre

TERRES DE L’EBRE // Si habitualment el ‘gener costerut’ es coneixia pel període de dificultats econòmiques que es vivia després de les despeses extraordinàries realitzades durant les festes de Nadal; ara, el primer mes del 2021 podria atribuir esta expressió al degoteig incessant de positius per coronavirus i la consegüent arribada de noves restriccions, amb una situació epidemiològica molt greu i una pressió assistencial al límit. I és que la situació de les Terres de l’Ebre no dista gaire de la que s’està vivint arreu del territori català. Este dijous, el Departament de Salut sumava a Catalunya 3.598 casos confirmats per PCR, 10 noves morts -que les elevava a 18.934 des que va començar la pandèmia-, així com alertava que als hospitals hi havia prop de 3.000 ingressats (2.904), i a les unitats de cures intensives, 706 persones.  

Hi ha 119 ingressats amb covid-19 a l’Ebre

Només en este primer mes -a falta d’un parell de dies per tancar-lo- del nou any, les comarques ebrenques han registrat unes xifres esfereïdores: fins a este divendres 29 de gener, 2.935 casos nous, que situa en 9.068 les persones que han contret el coronavirus d’ençà que va començar la pandèmia la passada primavera; s’han computat 18 defuncions, que eleva a 146 les persones que han mort per coronavirus a les comarques ebrenques. 

Quant al risc de rebrot, al llarg del mes s’ha anat desenvolupant la corba d’esta tercera onada de contagis de coronavirus, que assolia el seu punt àlgid el passat 16 de gener, quan les Terres de l’Ebre assolien els 1.138 punts, i este divendres, els 824. Pel que fa a la velocitat de transmissió, la corba també s’ha anat modificant al llarg dels dies, i des del seu punt àlgid, el passat 6 de gener que superava els 2 punts (2,06), fins a este divendres, ha anat reduint-se progressivament fins a situar-se per sota d’1 (0,91). 

La pressió assistencial continua tensada, i este dijous hi havia 119 persones ingressades als hospitals ebrencs malalts per la covid-19. Davant d’això, la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre ha hagut de fer un pas més en el Pla de contingència per tal d’alleugerir la pressió dels centres sanitaris i l’Atenció Primària. 
 

L’Hospital de Jesús no admet nous ingressos
Este dijous, l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre tenia 4 pacients ingressats amb coronavirus, a l’Hospital Comarcal d’Amposta n’hi havia 17; l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta tenia 25 pacients positius a planta, i 22 dels 29 llits d’UCI ocupats per pacients amb coronavirus; i l’Hospital Santa Creu de Jesús assolia el volum més gran de pacients contagiats per coronavirus arran de la detecció d’un brot intern i els pacients que ja hi havia ingressats amb la malaltia, amb 51 ingressats. Este brot també ha afectat la unitat d’hemodiàlisi del centre hospitalari. Tot plegat, ha comportat que l’Hospital de Jesús no admeta nous ingressos fins que la situació estiga controlada. Cal insistir que la mitjana d’edat dels ingressats a l’UCI de l’Hospital de Tortosa ha baixat fins als 65 anys, segons ha alertat esta setmana el delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarès. 

Quant a la desprogramació d’activitat, l’hospital de referència seguix amb l’activitat quirúrgica reduïda al 50% i es continua atenent la cirurgia urgent, l’oncològica i la no ajornable; la resta d’intervencions es procuraran atendre, si és possible, a la resta de centres del territori. Les consultes externes només atenen primeres visites preferents de forma presencial; i la resta de consultes -siga segones visites o controls, entre d’altres- es realitzaran via telemàtica. A més, des del centre de salut s’estan estudiant mesures per a restringir les visites i els acompanyats a causa de l’alta incidència de coronavirus a la comunitat. 

També s’ha desprogramat la cirurgia amb ingrés -i part de les que no requerixen ingrés- a l’Hospital Comarcal d’Amposta, així com s’han suspès algunes proves especials i s’han reduït les consultes i les visites. La Regió Sanitària de l’Ebre també ha hagut de reorganitzar alguns equips
d’Atenció Primària per poder donar resposta a la població en la situació epidemiològica actual. 
 

Quatre brots actius a residències, amb 46 positius
Actualment, hi ha quatre brots actius per coronavirus a les residències de les Terres de l’Ebre que afecten prop d’una cinquantena de persones. En concret, al tancament d’esta edició, a la Congregació Religiosa Teresianes a Jesús hi ha afectades 20 persones, a l’Onada Golden Beach de la Ràpita hi ha 19 positius, a la residència de la Santa Creu de Tortosa, 6 contagiats, i a la Llar residència d’Amposta de la Fundació Pere Mata, hi ha una persona positiva. 

Altrament, la residència de Deltebre, la residència de gent gran d’Ascó, la Llar-residència per a gent gran d’Amposta, la residència Ibera – APASA d’Amposta i la Casa Mare de la Congregació de germanes de la Consolació de Tortosa són centres residencials ‘taronja’, amb algun cas positiu pendent de resolució. 
 

L’antiga residència d’avis d’Amposta atén persones amb necessitats de cures intermèdies
Des d’este dijous 28 de gener, l’antiga residència d’avis d’Amposta atén pacients de les Terres de l’Ebre amb necessitats de cures intermèdies. El Pla de contingència de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre ha habilitat este espai per a facilitar el drenatge a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i a l’Hospital Comarcal d’Amposta, així com a l’Atenció Primària. 
 

Una vintena de docents positius
El Departament de Salut i Educació han donat per acabat el cribratge als professionals del món educatiu. A l’espera de conèixer els resultats finals, fins al moment s’han realitzat un total de 3.416 proves en 160 centres de les Terres de l’Ebre. D’estes 3.416 mostres preses pels mateixos docents, una vintena han resultat positives. 
 

Es vacunaran més de 1.200 estudiants de la URV
La campanya de vacunació contra la covid-19 dels estudiants de ciències de la salut de la Universitat Rovira i Virgili ha començat esta setmana, i segons les previsions, s’administraran les dosis a un total de 1.272 alumnes d’Infermeria, Medicina, Fisioteràpia i Nutrició. Tots estos estudiants s’han presentat voluntàriament a la campanya de vacunació, ja que en les setmanes vinents han d’iniciar les pràctiques clíniques dels graus i màsters.  

De moment, però, el pla de vacunació s’està frenant, ja que, segons ha confirmat el secretari general de Salut, Marc Ramentol, Catalunya rebrà la setmana vinent 5.000 dosis menys de les previstes de la vacuna Pfizer, i s’espera que arriben també unes 8.000 dosis de la de Moderna, que haurien d’haver arribat esta setmana. Fins al moment han arribat 40.000 dosis menys de les previstes inicialment. 
 

Imatge d’un dels estudiants de ciències de la salut de la URV que esta setmana ha rebut la vacuna contra la covid-19. | Cedida
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + = 4

Últimes notícies