HomeEnergiaGodall també tindrà una planta de biogàs que valoritzarà dejeccions ramaderes

Godall també tindrà una planta de biogàs que valoritzarà dejeccions ramaderes

Godall també tindrà una planta de biogàs, la segona que entrarà en funcionament al cor del Montsià després que hi comencés a operar Biometagàs La Galera. Serà, també, una planta que valoritzarà les dejeccions ramaderes -evitarà les seues emissions contaminants a l’atmosfera i al sòl- per a produir energia d’origen renovable. Així ho ha confirmat a esta publicació l’alcalde de Godall, Alexis Albiol, que detalla que la nova factoria, finançada per una firma francesa, s’instal·larà a tocar de la carretera de la Sénia i de la delimitació entre els termes d’Ulldecona i Godall, al costat de la finca coneguda com de la Pantera Rosa, però en tot cas “lluny de qualsevol nucli poblat”, assegura el batlle, que també matisa que el promotor garantix que no es generarà cap problema de males olors perquè la producció “es fa a través d’un cicle tancat”. La susceptibilitat a la zona és màxima pels problemes de pudors que ha provocat als veïns de Santa Bàrbara el primer any de funcionament de la planta de biogàs de la Galera.

Albiol explica que, en el cas de Godall, l’empresa promotora i l’Ajuntament ja van convocar una reunió amb els grangers del municipi i el projecte va generar “molta acceptació”. Albiol mateix és ramader i opina que “si es fa ben fet” no només se donaria una solució als residus orgànics de les explotacions ramaderes, sinó que s’evitarien els problemes de nitrats a l’aigua que s’arrossega a la zona. Sense anar més lluny, la qüestió va esclatar a Ulldecona l’estiu del 2022. El ple municipal de Godall ha aprovat facilitar la tramitació del projecte com a obra d’interès, segons Albiol, tot i que igualment ha de superar el tràmit ambiental i urbanístic supramunicipal. El grup d’ERC que governa el consistori va votar-hi a favor, mentre que els dos regidors socialistes a l’oposició es van abstindre.

En canvi, ha quedat encallat i sense data de materialització el macroprojecte anunciat fa dos estius per a donar sortida a les dejeccions ramaderes de les granges de porcs de la zona i produir l’energia que havia d’alimentar 400 ordinadors destinats a minar criptomonedes, com els actius més populars Bitcoin i Ethereum. A grans tret, Green Data Chain assumia el repte d’utilitzar la potència informàtica, alimentada per energia procedent del tractament en dos plantes de fems i purins de les granges de porcs, per a processar transaccions i obtindre recompenses. Les dos plantes s’havien d’ubicar a la Creu del Coll, en terme de Godall però al costat de la carretera de Santa Bàrbara a Ulldecona. Tot i que es va fer públic que l’empresa rebria un ajut de l’Estat per valor de 3,5 milions d’euros i que va arribar a obtindre el permís d’obres i va iniciar els treballs previs -moviment de terres-, la qüestió és que la llicència li hauria caducat fins a dos vegades i, actualment, no hi ha notícies que el projecte es puga reimpulsar. “Està tot aturat i no se n’ha parlat més”, constata Alexis Albiol.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies