HomeCultura“Gràcies a internet i les xarxes, el relat sobre la maternitat ha...

“Gràcies a internet i les xarxes, el relat sobre la maternitat ha passat de l’àmbit íntim al col·lectiu”

Quan es va posar en marxa ara fa cinc anys, Femme in Arts va ser un dels primers festivals pensats des de la perspectiva de gènere del nostre país. Ara n’hi ha més, i no és únic, però este certamen organitzat per Lo Pati Centre d’Art Terres de l’Ebre a Amposta continua sent una proposta innovadora. Està comissariat per la periodista Anna Zaera, que és col·laboradora del grup d’investigació de la URV Respect! i ha participat com a autora en el llibre Deshaciendo Nudos en el Social Media. Redes, feminismos y políticas de la identidad, que acaba d’arribar a les llibreries.

“En lloc de parlar de justícia social o feminisme des de postulats purament teòrics i des de la raó, ho fem des de l’art, que és una via que apel·la a l’emoció i que té un potencial transformador enorme”, explica Zaera en referència al certamen que va començar ahir al vespre, coincidint amb la celebració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la violència envers les dones. “En el món artístic i cultural, com en la majoria d’àmbits públics, la dona ha estat històricament invisibilitzada”, afegix.

Zaera explica que “esta proposta vol interactuar i donar espai també a les dones del nostre context més proper, les artesanes, les pageses, les cuineres…, i de totes les edats” perquè el cicle vital d’una dona de postguerra a les Terres de l’Ebre, com a la resta de territoris rurals i urbans “estava marcat per molts imperatius, entre els quals la maternitat, i estes dones han parlat molt poc en públic”.

El festival s’allargarà fins a diumenge amb un programa d’espectacles i espais de reflexió en què es versarà sobre la maternitat, els estereotips que orbiten al seu voltant i les violències que s’hi associen. “Fins ara la maternitat s’ha abordat des d’un punt de vista personal, íntim i familiar, encotillat pels discursos mèdics, científics i polítics. Però en els darrers anys hem vist un canvi en els plantejaments i, amb l’ajuda d’internet i les xarxes socials, el relat s’ha començat a col·lectivitzar”, comenta Anna Zaera. El moviment #metoo -moviment viral iniciat a les xarxes socials durant l’octubre del 2017 per tal de denunciar situacions d’agressió sexual o abús sexual- l’ha posat sobre la taula i ha convertit la maternitat en un debat obert i públic.

Així, Femme in Arts 2021 planteja un programa en el qual destaca l’acció performativa de la mataronina Maria Garriga que, amb l’espectacle Exabrupte, apropa l’espectador a l’experiència angoixant i visceral de ser mare. A més, hi haurà la projecció dels films True Mothers, de Naomi Kawase, un drama sobre la maternitat seleccionada al Festival de Cannes 2020, i Tiempos de deseo, de Raquel Marques, sobre el desig de ser mare sola i lesbiana.

El festival tancarà diumenge 28 amb una acció participativa sobre l’alletament matern a la plaça Mari Chordà i amb l’aclamada proposta d’Ada Vilaró 360 grams, una obra que reivindica el cos de la dona a través de la narració d’una experiència íntima i que es podrà veure a l’Auditori de la Unió Filharmònica. “De diumenge, també m’agradaria destacar el diàleg Transmaternitat, en el qual reunirem mares del territori i de diverses generacions, un debat que en el qual participaran dones de més de vuitanta anys, que confrontaran el seu concepte de maternitat amb les generacions més joves”, assegura Zaera. Excepte l’obra 360 grams, la resta d’activitats són gratuïtes. Podeu consultar el programa al web www.lopati.cat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies