HomeMedi AmbientH脿bitats totalment restaurats per a la temporada de cria a les Salines...

H脿bitats totalment restaurats per a la temporada de cria a les Salines de la Trinitat

La temporada de cria d’ocells a les Salines de la Trinitat al delta de l’Ebre, ha comen莽at de manera molt positiva. Ja es comencen a veure cries de flamencs de l’煤nica col貌nia existent a Catalunya, han comen莽at les postes de la gavina corsa i actualment s’han comen莽at a establir els xatracs bec-llarg, que 茅s la col貌nia m茅s nombrosa de la pen铆nsula Ib猫rica i tamb茅 ho est脿 fent el xatrac com煤.

Cal recordar que Infosa, empresa que gestiona les Salines de la Trinitat, ha invertit recentment 350.000 鈧 en la restauraci贸 dels dics on crien habitualment moltes aus i que havien sigut malmesos pels 煤ltims temporals a la zona.

La inversi贸 feta ha estat finan莽ada per l’empresa Infosa i amb una subvenci贸 de 60.000 鈧 del Parc Natural del Delta de l鈥橢bre a m茅s de comptar amb el suport i vigil脿ncia del Departament d’Acci贸 Clim脿tica, Alimentaci贸 i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Moltes de les esp猫cies que crien al delta de l’Ebre, algunes en perill d’extinci贸, han ubicat les seves col貌nies de cria justament dins de les 1.000 hect脿rees que ocupen les Salines de la Trinitat, gestionades per Infosa. Ho fan damunt dels dics de separaci贸 de les diferents llacunes, ja que si ho fessin a les zones naturals sense gesti贸, s’inundarien reiteradament degut a les tempestes i a la pujada del nivell del mar provocada pel canvi clim脿tic.

Per un altre costat, tamb茅 s’han restaurat altres zones de cria d’ocells, com els camesllargues, becs d’alena, currocs, xatracs menuts, 脿necs blancs,聽corriols cama-negres, garses de mar i un llarg etc猫tera.

Moltes d’aquestes esp猫cies s贸n menys conegudes pel p煤blic per貌 de gran import脿ncia en temes de conservaci贸.

Una de les novetats d’aquest any, ha estat la pres猫ncia durant els mesos d’hivern i principis de primavera d’un exemplar mascle d’脿liga pescadora, una esp猫cie habitual en el seu trajecte de migraci贸 cap a l’脌frica, per貌 que no cria a Catalunya des dels anys setanta. Aquest exemplar ha establert un niu i l’ha protegit durant mesos, tot i que no ha arribat a establir contacte amb cap exemplar femella, i, per tant, no s’ha arribat a produir la reproducci贸, fet que hagu茅s estat una not铆cia hist貌rica.

Actualment, hi ha poques parelles d’脿ligues聽pescadores聽que聽cri茂n聽a la聽pen铆nsula Ib猫rica, la majoria a les Illes Balears, tot i que hi ha algunes a Andalusia i molt poques a Can脿ries. En els darrers anys s’han comen莽at a establir exemplars sols a altres indrets, i el fet que un exemplar hagi fet un intent a les Salines, podria ser una possibilitat pel futur d鈥檃questa esp猫cie del llibre roig i en perill d鈥檈xtinci贸 com a reproductor.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

+ 68 = 74

脷ltimes not铆cies